Политика Србија

Путинова странка традиционално угостила Заветнике у Москви (ФОТО)

Делегација српског покрета ,,Заветници“ састала се данас са представницима Путинове ,,Јединствене Русије“ у централним просторијама ове странке у Москви и, уз разматрање бројних стратешких питања, представила своју стратегију одбране Косова и Метохије.

Ова посета представља уверљив показатељ угледа који Заветници уживају у владајућим руским круговима, а интересантно је да се она одвија између два изразито важна догађаја за српско-руску сарадњу: посете патријарха српског Иринеја Москви почетком овог месеца и посете председника Србије Александра Вучића руском колеги Владимиру Путину заказаној за 18. децембар. Из оваквог распореда је очигледна намера руског руководства да текућу годину, макар у контексту Балкана, закључи дијалогом са својим најпоузданијим партнерима из Србије.

Делегацију Заветника чинили су председник покрета Стефан Стаменковски, чланови председништва Милица Ђурђевић-Стаменковски и Станислав Гашпаровски, као и чланица Одбора за међународну сарадњу Марија Хаврилов. Њих су дочекали заменик секретара генералног савета Јединствене Русије и народни посланик Сергеј Железњак, координатор за сарадњу са балканским регионом Виктор Колбановски и шеф департмана међународне сарадње Јединствене Русије Константин Петраченко.

Након указане добродошлице домаћина, у којој је констатовано да сада већ постоји традиција партнерства између Јединствене Русије и Заветника, Стефан Стаменковски се захвалио на пријему и подршци коју Руска Федерација пружа Србији.

Председник Заветника је честитао домаћинима на предстојећем конгресу Јединствене Русије, изневши став да је јака Јединствена Русија гарант јаке Руске Федерације. Стаменковски је искористио прилику и да у име покрета саопшти честитке поводом победе руског оружја у Сирији. Председник Заветника је оценио да развој догађаја у Сирији предствља потврду мултиполарности светског поретка, али и велико охрабрење за Србију због безбедносних изазова и притисака са којим се наша земља суочава. ,,Русија се обрачунала са тероризмом на његовом изворишту и тиме показала да је увек спремна да прискочи у помоћ својим савезницима.“ – закључио је Стаменковски.

Посебна пажња посвећена је презентацији стратешке платформе Заветника за очување Косова и Метохије у саставу Србије. Констатујући да је подршка Русије кључна за очување Косова у саставу Србије, Стаменковски је позвао представнике Јединствене Русије да проуче текст платформе. Лидер Заветника је нагласио да је платформа наишла на позитивне реакције бројних стручњака и интелектуалаца у Србији, као и да је у светлу нових притисака и уцена којим је Србија подвргнута са запада поводом Косова и Метохије важно да се Русија укључи у све даље преговоре око српске јужне покрајине.

У наставку разговора разматрана су питања јачања стратешке сарадње Србије и Русије, као и додатно јачање војних потенцијала Србије. ,,Ми инсистирамо на јачању војно-техничке и безбедносне сарадње Србије и Русије.“ – изјавио је Стаменковски и додао: ,,То је неопходно зарад постизања војно-безбедносног баланса у региону.“

Члан председништва и портпарол покрета Заветници Милица Ђурђевић-Стаменковски је на састанку изјавила да је нова америчка стратегија за Балкан претња по српску националну безбедност, те да њен покрет стога сматра да је неопходно усвајање заједничке руско-српске стратегије којом би били уважени интереси Београда и Москве. ,,Таква стратегија имала би историјски значај.“ – констатовала је она.

Милица се колегама из Јединствене Русије захвалила на досадашњој подршци Србији: ,,У том смислу се захваљујем господину Железњаку и његовим сарадницима на великим напорима које улажу за формирање српског лобија у Думи Руске Федерације“.

Као домаћин сусрета, Сергеј Железњак је исказао радост због поновне посете Заветника Јединственој Русији, истичући да овај српски патриотски покрет за њих представља ,,веома важне партнере на Балкану“.

Осврћући се на констатације Стефана Стаменковског, Железњак је изјавио да су дипломатска борба Москве за очување интегритета Сирије, као и победа руске војске на сиријском ратишту, целом свету показали да Русија има довољно снаге да се супротстави непријатељима и заштити своје савезнике.

,,Русија никад неће оставити Србију на цедилу и увек ће подржавати њене виталне националне интересе.“ – изјавио је Железњак, подвлачећи да ће, уколико то буде неопходно у клими најновијих притисака на Србију, ,,Русија бити спремна да се раме уз раме бори са Србијом за очување њене слободе“.

,,Као што нисмо оставили народ у Сирији, тако нећемо ни братски српски народ, а српски народ може без икаквих споразума и папира да рачуна на безрезервну подршку Руске Федерације.“ – додао је Железњак.

Поздрављајући иницијативе Заветника садржане у стратешкој платформи овог покрета за очување Косова и Метохије, Железњак је обећао да ће текст платформе брижљиво проучити и изјавио да ће се заложити за иницирање округлог стола руских експерата о Косову и Метохији како би Русија и на тај начин дала допринос српској борби за територијални интегритет.

Осудивши притиске којим је Србија подвргнута са запада поводом Косова и Метохије, Железњак је подсетио да ,,ниједна држава нема право да намеће Србији своје интересе“.

,,Политику Србије не смеју да кроје ни Вашингтон, ни Брисел, ни Москва – Србија има право на своју суверену политику што ће Русија увек подржавати.“ – објаснио је Железњак, додајући да се по томе разликују руска и америчка политика.

Раставши се у срдачној атмосфери, представници две делегације пожелели су једни другима пуно успеха у долазећој години.

Извор: govorisrbija.rs

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ђурић: Наш је посао да подржимо привредну сарадњу с Приштином

(ВИДЕО) Мисија завршена: Први снимци повлачења руских авиона из Сирије

Макрон о Трампу: Нема више преговора с њим

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat