Путин (Фото: Јутјуб)
Политика Србија

Путинов шестогодишњи план за Србију

Руски председник Владимир Путин у мају ће представити шестогодишњи план који ће додатно оснажити руску државу и економију, а важан део тог програма (има десет тачака) односи се и на сарадњу са Србијом у најмање седам стратешких области (војна и привредна сарадња, пољопривреда, ИТ, инфраструктура, политика).

ЗАХВАЉУЈУЋИ ЊЕМУ СРПСКО ПОДЗЕМЉЕ ЈЕ ПОКОРИЛО НЕМАЧКУ: Тврдио је да је живео пет живота, да је био темплар и масон… ОТКРИВАМО ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ УБИЈЕН ТАПИ!

Ово је суштина онога што је јуче, дан након убедљивог Путиновог тријумфа на изборима у Русији, најавио руски амбасадор у Београду Александар Чепурин. Он је то, наравно, изрекао донекле увијено у дипломатске обланде, али при томе не остављајући никакву сумњу какву је поруку хтео да пренесе.

– Поновни избор Путина је позитиван сигнал и порука за Србију јер он познаје Србију, добро познаје српско руководство и веома се позитивно односи према Србији. То је позитиван знак за развој наше сарадње у свим сферама. Његов програм већ је дао добре резултате, сада постоји нови план рада за наредних шест година. Србија би његове тачке могла да примени за даљи развој – рекао је Чепурин.

НЕДОСТАЈАО САМ ВАМ?! Насмејани Путин освануо на згради Форин офиса у Лондону!

Министар Ненад Поповић каже да га радују речи руског амбасадора:

– Русија ће остати доследна у својој политици према Србији и наставиће принципијелно да штити наше позиције по питању Косова и РС. Наша економска сарадња са Русијом расте сваке године и уверен сам да ће тако бити и у будућности. Србија нема ближег и искренијег пријатеља и савезника.

Да је Србија за Русију кључна земља на Балкану, потврђује и аналитичар Саша Боројевић:

– Када је у питању Србија, Русија ће инсистирати на Резолуцији 1244 и спречавању формирања војске Косова. Готово са сигурношћу могу да тврдим да ће Србија имати прилику да доживи руско медијско присуство, као и експанзију културног утицаја. Русија ће својим планом сада обухватити и војну, као и енергетску стратегију за Србију и Балкан, помоћу Турске.

Стижу два антонова

Два транспортна авиона антонов-26 стижу у Србију у оквиру пакета војно-техничког споразума са Русијом, потврдио је јуче министар одбране Александар Вулин. Он је то рекао током обиласка аеродрома „Батајница“, где се ремонтују и модернизују авиони миг-29, који су стигли из Русије. 

ХОРОР: Мајка ћерку угурала у комору за тесто и ПУСТИЛА ПАРУ!

Седам области сарадње

1. Обнова нације и дужи животни век

Према речима Чепурина, треба значајно повећати наталитет и животни век.

– Зато је постављен задатак да се продужи животни век до 80 година, као што је у западној Европи – открио је један од циљева руски амбасадор.

Србија је битку за наталитет започела управо по руском моделу, а Чепурин је демографску обнову навео као један од заједничких циљева.

(ВИДЕО) Српска честитка Путину дуга 60 метара

2. Партнерство у наменској индустрији

Ова сарадња је одавно започета, а по новом плану требало би да буде проширена и ојачана. У ту сврху, како оцењују војни стручњаци из Русије и Србије, биће искоришћени значајни потенцијали које има српска наменска индустрија.

3. Политичка и војна заштита

Руски амбасадор нагласио је политичку и војно-техничку сарадњу двеју земаља, али и посебно истакао заштиту интереса Србије на КиМ.

– Постоји само Резолуција 1244, коју нико није укидао, и ми морамо да је се придржавамо. На пример, натовске снаге које се налазе на Косову морају да подносе извештај УН зато што се тамо налазе у складу са резолуцијом УН, одатле и база Бондстил на српској територији. Кад је реч о оружаним снагама Косова, које уопште нису предвиђене у УН и међународним споразумима, то је апсолутни нонсенс – истакао је Чепурин.

4. Изградња инфраструктура

Када је Србија у питању, истиче Чепурин, постоји велика сфера за улагање у инфраструктуру где ће наредних година бити уложен велики новац, а то су путеви, хотели.

– Срби граде доста хотела и имају веома добар углед, уз такву количину новца могу пуно тога да искористе – казао је он.

Амбасадор је додао и да, на пример, за стимулисање рађања деце није потребан само новац већ и нови вртићи, школе… Како каже, подједнако је важно градити и станове, а у Русији је план да се годишње гради пет милиона кућа и станова.

(ВИДЕО) ЗОВУ ИХ ПУТИНОВИ ДУХОВИ: О овој најмоћнијој служби у Русији мало се зна, а ево и зашто!

5. Информационе технологије (ИТ)

Још једна област сарадње биће ИТ. Ту, како истиче Чепурин, имамо много заједничког. Он је навео и пример да је у Силицијумској долини готово сваки трећи запослени из наших народа и да у тој области можемо да остваримо велики скок. Истакао је и да руски ИТ гигант компанија „Јандекс“ показује интересовање за такву сарадњу са Србијом.

6. Нуклеарна енергетика

Амбасадор Чепурин навео је да можемо да сарађујемо у медицини и нуклеарној енергетици. Он као шансу за то види институт Винча, који је већ у добрим односима са водећим руским институтом Дубна.

– На пример, у сфери фармацеутске индустрије Срби би могли да раде не само за Србију него и за регион јер фармацеутски препарати који су произведени уз коришћење нуклеарне технологије имају кратак век трајања и не можете да их увезете из иностранства, него само из региона. Ту би Србија могла да одигра важну улогу – објашњава Чепурин.

У изјави за Српски телеграф директор Института за општу и физичку хемију Стеван Благојевић каже да су руска нуклеарна технологија и наука организационо и финансијски неупоредиво јаче од наших и због тога је њихова помоћ драгоцена.

– Што се тиче фармацеутских препарата произведених уз коришћење нуклеарне технологије, Србија има велику шансу, с обзиром на то да је реч о лечењу најтежих болести – објашњава Благојевић.

ПОДМУКЛА БОЛЕСТ ХАРА СРБИЈОМ Оду лекару због кашља, а онда доживе шок када сазнају истину

7. Пољопривреда и економија

Чепурин је открио и да пољопривреда и економија отварају неслућене могућности за заједнички рад Србије и Русије. Како је навео, треба направити и паметне туристичке програме који би довели два или три пута више руских туриста у нашу земљу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ШЕШЕЉ: Чанак је кретен и издајник!

У СРБИЈИ НОВА ОБАВЕЗНА ВАКЦИНА ПРОТИВ ОПАСНЕ БАКТЕРИЈЕ: Даваће се деци у домовима здравља почев од 2. априла!

Протеране руске дипломате напустиле амбасаду у Лондону

Извор: Српски Телеграф

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
20°
Thu
20°
Fri
23°
Sat
24°
Sun