Извор: pixabay.com
Регион

Пушаче у 2018. чека непријатно изненађење

Сарајево - Од 1. јануара ће поново поскупети цигарете и дуван, јер ће се у Босни и Херцеговини примењивати нова одлука о акцизама.

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ усвојио је Одлуку о утврђивању специфичне и минималне акцизе на цигарете и дуван за пушење за наредну годину, која ће се примењивати од 1. јануара.

Према усвојеној одлуци, од 1. јануара наредне године минимална акциза износиће 2,60 КМ уместо 2,42 КМ, а специфична акциза уместо 1,35 КМ износиће 1,50 КМ за паковање цигарета од 20 комада, саопштено је из Министарства финансија и трезора БиХ.

Акциза на дуван за пушење утврђује се у висини од 80 одсто минималне акцизе и износиће 104 КМ уместо досадашњих 96,80 КМ по килограму.

Порески обвезници и друга лица која се баве прометом цигарета дужни су да попишу залихе цигарета на дан 1. јануар и да пописне листе доставе надлежном регионалном центру УИО до 7. јануара наредне године, док се обрачун акциза мора доставити до 17. јануара, како би била обрачуната разлика.

Калкулацију малопродајне цене, формиране шодно овој одлуци, порески обвезници дужни су да доставе надлежном регионалном центру УИО до 30. новембра.

Управни одбор УИО усвојио је Одлуку о утврђивању количине дизел горива које се користи за потребе рудника, термоелектрана и железница на које се не плаћа путарина за наредну годину.

Одредбе ове одлуке односе се на дизел гориво које користе рудници и термоелектране у процесу производње и железнице за погон шинских возила, и то на одређену количину коју одобри УО УИО на предлог влада ентитета и Брчко дистрикта.

Ова одлука примењиваће се од 1. јануара, а за њено спровођење задужена је УИО која ће једном у три месеца Управном одбору подносити извештај о њеној реализацији.

Управни одбор усвојио је измјене правилника о примени Закона о акцизама у БиХ и Правилник о примени Закона о порезу на додатну вредност који се односи на електронско подношење пријава код обрачуна акциза и ПДВ-а.

Извор: Независне новине

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Познати певач аутом ударио девојку на пешачком прелазу у Београду

СРБОФОБНА МАНИЈА У ЗАГРЕБУ: Напали посланицу јер је говорила на српском

ШИПТАРСКИ СПЕЦИЈАЛНИ РАТ: наркотицима трују српску омладину на северу Косова

Оставите коментар