Извор: wikipedia.org
Европа Свет

Пуђдамон: ЕУ је само карикатура

Смењени каталонски лидер Карлес Пуђдамон критиковао је Европску унију због њеног одговора на кризу у Каталонији, тачније, због подршке Брисела Мадриду, назвавши Унију "карикатуром онога што Европа јесте и што жели да буде".

Лидери многих европских држава, као и главне институције ЕУ стале су на страну шпанског премијера Маријана Рахоја, док су о кризи говориле као о „унутрашњој ствари Шпаније“, подсећа Раша тудеј.

Пуђдамон је то окарактерисао као издају „основних вредности које су довеле до стварања Европе“.

„Шта ће ЕУ постати у рукама ових људи?“, запитао се Пуђдамон, нагласивши да не жели да руководство ЕУ помеша традиционалне европске вредности са „њиховим политичким и економским интересима“.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер позвао је ове недеље државе чланице ЕУ да се боре против сепаратистичких тенденција у Европи, мислећи притом на Шкотску, Ломбардију, Венецију и друге регионе широм континента, који су изразили велике жеље за самоопредељењем.

„Национализми су отров који спречава Европу да ради заједно. Не можемо седети скрштених руку, док не дође време да се уради оно што мора. Кажем ‘не’ сваком облику сепаратизма који слаби Европу и шири постојеће јазове'“, рекао је Јункер у четвртак.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Хензел: САД и НАТО Србији дугују извињење

Анкара: Завршена куповина С-400

Ко спречава сусрет Путина и Трампа?

Оставите коментар