Printscreen YT
Србија

Прве казне за одбијање вакцинације, ШТА РОДИТЕЉИ МОГУ ДА УРАДЕ?

У марту прошле године усвојен је нови закон о Заштити становништва од заразних болести. Родитељима који одбију да вакцинишу децу прети новчана казна у износу од 30 до 150.000 динара.

Из Прекршајног суда у Београду кажу да је од ступања на снагу Закона о заштити становништва од заразних болести поднета 241 прекршајна пријава и да су донете 32 одлуке. Од тога је одбачено 11 захтева, изречено 18 опомена и донете су три осуђујуће пресуде у виду новчане казне, од којих су две у категорији до 50.000 динара, а једна до 10.000 динара. Прекршајни суд у Крагујевцу донео је четири пресуде, од којих је једна ослобађајућа. Прекршајним судовима у Новом Сад и Нишу није поднета ни једна пријава због одбијања вакцинисања деце.

Родитељи највише одбијају спорну ММР вакцину, која се даје деци узраста две и седам година. Сматра се да је у последњих неколико година родитељи избегавају због све већег подизања свести народа о присилној, али и о вакцинацији уопште.

КАКО СЕ ИЗБОРИТИ СА ПРИСИЛНОМ ВАКЦИНАЦИЈОМ?

  1. Прво и основно, обавезном вакцинацијом се директно крши члан 25 Устава Републике Србије, који гарантује неповредивост физичког и психичког здравља:
Члан 25.

Физички и психички интегритет је неповредив.
Нико не може бити изложен мучењу, нечовечном или понижавајућем поступању или кажњавању, нити подвргнут медицинским или научним огледима без свог слободно датог пристанка.

2. Медицинско особље мора пацијенту пружити све информације о медицинском поступку, у складу са Законом о правима пацијената:

Члан 11. Закона о правима пацијената

Пацијент има право да од надлежног здравственог радника благовремено добије
обавештење, које му је потребно како би донео одлуку да пристане или не пристане на
предложену медицинску меру.

Обавештење из става 1. овог члана (11) обухвата:
1) дијагнозу и прогнозу болести;
2) кратак опис, циљ и корист од предложене медицинске мере, време трајања и могуће
последице предузимања, односно непредузимања предложене медицинске мере;
3) врсту и вероватноћу могућих ризика, болне и друге споредне или трајне последице;
4) алтернативне методе лечења;
5) могуће промене пацијентовог стања после предузимања предложене медицинске мере,
као и могуће нужне промене у начину живота пацијената;
6) дејство лекова и могуће споредне последице тог дејства.
(3) Обавештење из ст. 1. и 2. овог члана надлежни здравствени радник дужан је дати
пацијенту и без тражења.

3. Забрана дискриминације невакцинисане деце приликом уписа у обданишта и школе и поштовање члана 71. Устава Републике Србије:

Члан 71.

Свако има право на образовање.
Сви грађани имају, под једнаким условима, приступ високошколском образовању. 

4. Поштовање члана 72. Породичног закона Републике Србије и омогућавање родитељима да као правни заступници своје деце доносе одлуке у вези са њиховим медицинским третманима:

5. Пружање на увид клиничких студија на основу којих су одобрене обавезне вакцине у Републици Србији, а према Закону о доступности информација од јавног значаја.

ЗАШТО ПРИЧА О ,,КОЛЕКТИВНОМ ИМУНИТЕТУ“ НЕ ПИЈЕ ВОДУ?

Као најчешћи изговор за прислину вакцинацију најчешће можемо чути појам ,,колективни имунитет“. Кажу, како би се обезбедио тзв. колективни имунитет, и спречило свако ширење заразе потребно је да вакцинацијом буде обухваћено више од 95 одсто малишана.

Међутим, шта је заправо ,,колкетивни имунитет“? Према уџбеничкој дефиницији, ,,колективни имунитет представља отпорност неке популације према појединим болестима и изражава се као пропорција имуних у колективу… он одражава вероватноћу да ће они који су осетљиви доћи у контакт са инфицираном особом… степен колективног имунитета зависи од способности појединца да пренесе заразу, дужине његове заразности, врсте агенса, величине и врста колектива.“

,,Примећујемо да у изворној дефиницији нема помена о вакцинисаности појединца и обухвату од 95% који је „неопходан“ за сваку вакцину. Неодрживост овог става видљива је из саме дефиниције, обзиром да вакцинисање или невакцинисање не може утицати на врсту агенса (узрочника болести који је такав, какав је), нити на величину и врсту колектива. Како су ова два аспекта колективног имунитета променљива, променљив је и колективни имунитет за различите болести и колективе .

Вакцинисање, дакле, може утицати само на друга два фактора: способности појединца да пренесе заразу и дужине његове заразности. Теоретски гледано, невакцинисан човек би могао бити преносилац заразе једино у ситуацији да се разболи од одређене болести, али ни тада не представља  значајан епидемиолошки проблем, јер „Болесници са типичном клиничком сликом су без великог епидемиолошког значаја, јер се дијагноза обољења обично поставља на време што омогућава изолацију и адекватно лечења оболелих“. – Епидемиологија, 135 стр.

Дакле, имамо невакцинисаног човека, који НЕМА узрочника болести у телу и за кога се „основано“ сумња да ће га у једном тренутку имати, па чак и тада бити „епидемиолошки безначајан“, јер ће се моћи детектовати и изоловати, а са друге стране вакцинисаног човека који  ИМА узрочника болести у телу и могућност да неопажено шири инфекцију и у случају кад је узрочник жив, и у случају када је узрочник мртав.“

Др Јована Стојковић, доктор медицине и антивакцинални лобиста

 

Подсећамо да у развијенијим европским земљама вакцинација НИЈЕ ОБАВЕЗНА, већ је ствар избора родитеља, а то су следеће земље: Немачка, Италија, Холандија, Луксембург, Велика Британија, Данска, Ирска, Грчка, Шпанија, Португалија, Аустрија, Финска, Шведска, Норвешка, Кипар, Естонија, Летонија, Литванија, Швајцарска.

Са друге стране, погледајмо у којим земљама вакцинација ЈЕСТЕ ОБАВЕЗНА: Србија, Македонија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Словенија, Бугарска, Чешка, Словачка, Мађарска, Пољска, Румунија.

Поставља се питање зашто да и Србија, као држава која почива на начелима грађанске демократије, нема слободу избора у погледу вакцинације деце? Зашто се толико снажно инистрира на обавезној вакцинацији, ко то ради и са којим циљем?

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Суд за злочине ОВК подиже оптужницу против Даута Харадинаја

Близу Будве уловљена ајкула дужа од два метра (ФОТО)

Шутановац: 300.000 ЕВРА САМ УШТЕДЕО И ПОЗАЈМИО, нећу да кажем како и од кога!

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri