mc.rs
Друштво Србија

„Прве године живота кључне за развој детета“

Првих 1.000 дана живота кључне су за правилан развој детета, а свако дете може достићи пуни потенцијал уз љубав, правилну негу, исхрану, истакнуто је на конференцији "Најважније улагање у будућност земље – рани развој земље".

Министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић рекла је да када се говори о раном развоју деце мисли се на њихово здравље, образовање, исхрану и заштиту од насиља.

„Наша земља је заиста на овом пољу радила, потписници смо Конвенције о правима детета. Србија је законом одредила да деца до три године не смеју бити смештена у институцију, већ у породицу“, нагласила је Ђукић Дејановићева.

Она је подсетила да је наша земља на нивоу Европе међу земљама са најнижом стопом институционализације деце – на 10.000 најмлађих тек осам буде смештено у неку институцију.

„Успели смо за пет година да преполовимо стопу смртности код одојчади и да смањимо стопу смртности деце до пет година“, појаснила је она.

Чињеница је, додаје, да је смртност код ромске деце млађе од пет година двостуко већа него међу децом из опште популације.

Како каже, велики проблем представља и насиље свих врста над децом, те да је принцип Србије нулта толеранција на свако насиље и на том плану доста је урађено, пре свега усвојен је Закон о спречавању насиља у породици.

Говорећи о образовању она је рекла да је предшколско образовање најслабија карика у образовном систему и да тек половина деце од три и по до пет година иде у вртић.

„На овом пољу већ радимо и уз подршку Уницефа радимо на обезбеђивању већег обухвата деце предшколског узраста“, појаснила је она.

Министарка се осврнула и на проблем имунизације и указала да је 2007. године 96,7 одсто деце било вакцинисано, а да обухват 2015. године пао на 84 одсто.

Она је све позвала да буду подршка родитељству, да предшколско образовање буде доступно за свако дете, да деца имају безбедно детињство, да се ради на унапређењу њиховог здравља, да се ради на раном откривању тешкоћа у развоју.

Министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић указао је да посебан акценат треба ставити на рани развој детета, јер су прве године живота најважније.

Подсетио је да жене у Србији имају годину дана право на породиљско боловање, да уколико дете има потешкоће у развоју мајка уз њега може остати до навршене пете године.

Он је нагласио да је при крају израда Закона о финансијској подршци родитељима са децом.

Србија је успела, како је рекао, да број малишана до три године у институцијама сведе на минимум, данас их има свега 29 у свим установама у нашој земљи.

Регионална директорка Уницефа за Европу и Централну Азију Афшан Кан подсетила је да уколико дете није заштићено од сиромаштва, има лошу исхрану, није заштићено од насиља и његов развој је под штетним утицајем.

Како је рекла, у Србији је остварен велики напредак до сада да сва деца остваре пун потенцијал, али да много тога још може да се уради.

Додаје да се може више урадити да се повећа обухват деце у предшколским установама, да више ромске деце буде у вртићима, да се очеви више ангажују.

„Развој у детињству даје основ за развој будућег друштва“, појаснила је она.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Јеремић оснива Народну странку, прикључиће му се и овај познати спортиста

Србија иде на ванредне парламентарне изборе?

Шешељ за легализацију проституције

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
2°
18°
Sat
18°
Sun
17°
Mon
10°
Tue