Извор: facebook.com
Регион

ПРОВАЉЕНИ: Опозиција у РС од САРАЈЕВА ТРАЖИ ПОМОЋ у борби против Заветника!

Свега неколико дана након што су Заветници јавно упозорили да петоколонаши у Републици Српској са прозападним структурама спремају насилне протесте и обојену револуцију, покрет ,,Трећи блок" затражио је од Сарајева забрану уласка Заветницима на територију БиХ.

Контроверзни опозициони грађански покрет „ТРЕЋИ БЛОК“ обратио се данас министру безбедности Савета министара БиХ Драгану Мектићу са предлогом да се члановима покрета „Заветници“ из Србије забрани улазак у БиХ.

,,Конкретно, предлажемо да полицијске агенције у Вашој надлежности идентификују све потенцијално опасне припаднике ове организације, те да истима забране улазак у БиХ. Посебно апострофирамо како забрану уласка у БиХ треба примењивати у данима одржавања већих јавних скупова.“ – стоји у тексту апела који је Трећи блок упутио министру Мектићу.

Министар Мектић, извор: youtube.com

У тексту предлога се наводи да Заветници ,,представљају опасност по безбедност Босне и Херцеговине“, а за сам покрет (који је оквалификован као ,,ултрадесеничарски“) се констатује да је ,,годинама уназад познат по хулиганству и насиљу приликом јавних скупова“. Ово је посебно необична тврдња када се има у виду да ниједан скуп Заветника никада није био пропраћен било каквим нередима, нити је јавност икада имала прилике да чује о ,,хулиганству“ овог покрета.

Текст апела обилује и оптужбама да Заветници наводно сарађују са председником Републике Српске Милорадом Додиком, покушај Заветника да 11. јула ове године одрже митинг подршке генералу Ратку Младићу описан је као ,,еклатантан пример нецивилизованог понашања“, а похвално се говори о акцији граничне полиције БиХ у којој су Заветници спречени да уђу у Републику Српску.

Извор: mc.rs

Али какав је уопште покрет ,,Трећи блок“? Основан почетком ове године под чувеним симболом стиснуте песнице покрета ,,Отпор“ (што је касније промењено), Трећи блок би се могао окарактерисати као грађанска невладина организација, мада су вредности и циљеви које заступа магловити. На фејсбук страници покрета пише да се он залаже за ,,заштиту права најугроженијих грађана“ и ,,бори против диктатуре режима“.

Извор: facebook.com

Ако су вредности и циљеви ,,Трећег блока“ магловити – то нису и његови финансијери. Тако је портал iSarajevo недавно обелоданио да је овај покрет финансирао Тахир Перван, пулен Босанскохерцеговачке патриотске странке (БПС) Сефера Халиловића и приватни љубитељ музике усташког певача Марка Перковића Томпсона. БПС је иначе позната по унитаристичким ставовима и оптужбама против Срба поводом извршења наводног ,,геноцида у Сребреници“. У истој репортажи се истиче да је Трећи блок ,,помоћна организација СДС-а“.

Лидери Трећег блока су, поред Његоша Томића који је добар пријатељ са Перваном, и Борислав Радовановић који је највероватније и срочио дотични апел министру Мектићу, као и Жељко Билић који је читав период рата у Босни провео у редовима хрватских снага.

Интересантно је како је организација са оваквим мутним кадровима покренула хајку против Заветника практично моментално након што је овај покрет упозорио јавност на припрему субверзивних напада на Републику Српску у режији невладиних организација под контролом министра Мектића и прозпаданих структура. Овај потез је, више од било чега другог, потврдио да све оно на шта Заветници упозоравају представља реалну и истиниту претњу за српство западно од Дрине.

Извор: facebook.com

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Удаје се наша најлепша политичарка, венчава је Амфилохије!

Одбијена жалба Исмаила Морине, испуњени услови за његово изручење Србији

На помолу нова криза у Македонији: Заев оживео „Тиранску платформу“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
1°
15°
Fri
18°
Sat
21°
Sun
18°
Mon