Блиски исток Свет

Проруски фелдмаршал ослободио Бенгази од џихадиста!

Јединице Либијске националне армије лојалне проруском фелдмаршалу Калифу Хафтару из Тобрука ослободиле су касно синоћ Бенгази од џихадиста. Овај други по величини град у Либији је протекле три године био поприште борби различитих либијских фракција.

Појављујући се у белој униформи на конференцији за штампу, Хафтар је изјавио: ,,наше оружане снаге проглашавају ослобођење Бенгазија од тероризма, пуно ослобођење и достојанствену победу над терористима“.

Према речима фелдмаршала остало је још очистити град од мина и импровизованих експлозивних направа, а исламистичке групе су потпуно ,,очишћене“. Хафтар се захвалио локалним племенима на подршци и додао: ,,Бенгази ће ући у нову еру безбедности, стабилности, просперитета и мира. Избеглице ће коначно моћи да се врате“.

Битка за Бенгази је трајала протекле три године, углавном између две фракције – Либијске националне армије (ЛНА) и џихадистичког Шура савета револуционара Бенгазија, групе блиске са тзв. Исламском Државом. Либија се иначе налази у грађанском рату између владе у Триполију (која ужива подршку САД) и владе у Тобруку (која ужива неформалну подршку Русије и Египта), као и бројних других племенских и џихадистичких фракција још од пада Муамера Гадафија са власти 2011. године, а ЛНА, са својих 60 000 бораца, сада контролише највећи део земље. Ипак, главни град Триполи је још увек ван контроле ЛНА, па је фелдмаршал Хафтар изјавио да се нада да ће његови ривали из проамеричке Националне владе јединства ,,предати град без крвопролића“.

Фелдмаршал Либијске националне армије Калифа Хафтар, извор: Спутњик

Фелдмаршалу Хафтару се иначе одмах по ослобођењу из заробљеништва недавно придружио и други син Муамера Гадафија, Саиф Гадафи, што је подигло наде у обнову јединства Либије. Хафтар је иначе у својој ранијој биографији сарађивао са Американцима на рушењу Гадафијевог режима, међутим како су САД након пада Гадафија подржале владу у Триполију уместо оне у његовом родном Тобруку, Хафтар се окренуо Русији и до сада се неколико пута састајао са руским званичницима у Москви, Каиру и другим местима. Јануара ове године, Хафтар је чак био гост на руском носачу авиона ,,Адмирал Кузњецов“ где је имао видео конференцију са руским министром одбране Сергејем Шојгуом. Спекулише се да је том приликом Хафтар обећао Русији дозволу за отварање војних база у Бенгазију и Тобруку, што би драстично увећало руске војне капацитете у Медитерану. Вашингтон сматра и да се у редовима Хафтарове ЛНА налазе руски војни саветници, мада њихово присуство никада није доказано. Запад страхује да би Хафтар могао да постане нови диктатор Либије.

Извор: Говори Србија

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri