Извор: redcross.org
Свет

Проневерено пет милиона евра Црвеног крста у Африци

Више од пет милиона евра намењених борби против епидемије еболе проневерено је између 2014. и 2016. у западној Африци, саопштио је Црвени крст и навео да су у томе учествовали и запослени у тој организацији.

„Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца је огорчена преварама“ у Гвинеји, Сијера Леонеу и Либерији, наводи се у саопштењу.

Од еболе је током епидемије умрло више од 11.300 људи, а заражено је било готово 29.000, пре свега у те три западноафричке државе.

Операција покренута да би се епидемија зауставила, према Црвеном крсту, „међу најкомплекснијима је у скоријој хуманитарној историји“. Та организација је послала десетине милиона евра локалним огранцима.

Међутим, ревизија је открила „вероватну сарадњу бивших запослених у Црвеном крсту и запослених у једној банци у Сијера Леонеу која је довела до могућег губитка 1,8 милиона евра“.

Откривено је и да су биле издаване лажне фактуре у царинској служби Гвинеје што је однело око милион евра.

У Либерији су и даље у току две истраге о повећању цена робе намењене помоћи, плата и бонуса за волонтере, што може достићи суму од 2,3 милиона евра.

Црвени крст је затражио да сви умешани у преваре буду позвани на одговорност а да проневерена средства буду враћена.

Извор: Бета

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Полемика због шупљине у Кеопсовој пирамиди

Турска све брже клизи из НАТО-а ка Русији

ЕУ до 2027: Четири сценарија – ни ратови нису немогући

Оставите коментар