Пример супернове, извор: nasa.gov
Занимљивости

Пронађена звезда која у теорији уопште не би требало да постоји

Упркос томе што је до сада експлодирала неколико пута, супернова iPTF14hls још се није угасила, преноси Си Ен Ен.

Названа „Зомби звезда“, супернова iPTF14hls, која је пронађена у септембру 2014, астрономима Опсерваторије „Лас Кумбрес“ у Калифорнији у почетку је деловала сасвим нормално.

Они су звезду посматрали како би боље проучили материјал и брзину овог процеса. Ипак, научник Џенг Чуен Вонг убрзо је приметио нешто необично.

Иако масивна експлозија звезде обично означава њен крај, а њени остаци настављају да емитују светлост још око 100 дана пре него што коначно почну да се гасе, ова звезда наставила је да емитује светлост још 600 дана, наводи се у извештају објављеном у магазину Натуре.

„Прво смо мислили да је реч о некој од оближњих звезда у нашој галаксији, али смо убрзо шватили да је у питању супернова удаљена 500 милиона светлостних година. Били смо шокирани. Никада до сада нисмо видели толико сјајну звезду“, каже Ијаир Аркави, водећи научник студије.

Анализа података у архиви показала је да је у питању иста звезда која је експлодирала 1954. године.

„То значи да постоји још много тога што треба да научимо о еволуцији масивних звезда и начину на који експлодирају“, рекао је Аркави.

„С обзиром на то да се током експлозије ослобађа велика количина масе и енергије, ако су такви догађаји чести, могли би да имају велики утицај на своје окружење. Ова супернова, на пример, утицала би на целу своју галаксију!“ – додао је научник.

Супернова iPTF14hls је 50 пута масивнија од Сунца, е њена експлозија била је најдужа коју су научници икада забележили. У питању би могла да буде најмасивнија звезда коју смо икада посматрали, каже Аркави.

Његов колега Енди Хауел каже да су овакве појаве биле честе у раном периоду постојања свемира и да је до данас требало потпуно да изумру.

„То је као да данас пронађете живог диносауруса. Ако га пронађете, питаћете се да ли је заиста реч о диносаурусу“, каже Хауел.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Уставни суд одбацио иницијативе противника вакцинације

Јункер: Очекујем Србију у ЕУ пре 2025.

У недељу класична музика у београдским кафићима

Оставите коментар