Printscreen
Uncategorized

Промовисани најмлађи официри Војске Србије (ВИДЕО)

На платоу испред Народне скупштине одржана је дванаеста свечана промоција најмлађих официра Војске Србије. Најбољима у рангу уручене официрске сабље и парадни бодежи, док су најуспешнијим кадетима по видовима и службама уручени пиштољи са посветом. Председник Вучић поручио да је само свестран и савремено образован официр гарант снаге и моћи и спремности ВС, спреман да брани и одбрани своју земљу, своју отаџбину и свој народ.

Промоција је почела у 11 часова предајом рапорта председнику Србије Александру Вучићу и интонирањем химне „Боже правде“.

У прве официрске чинове промовисано је 187 дипломаца Војне академије и Медицинског факултета ВМА.

Војну академију је ове године завршило 160 кадета и кадеткиња 138. класе, међу којима је њих 12 из Анголе и један из МУП-а Републике Српске.

Медицински факултет ВМА завршава 27 момака и девојака, међу којима 24 из 3. класе Медицинског факултета и троје са мастер студија.

Промоцији најмлађих официра Војске Србије присуствовало је највише државно и војно руководство, као и бројни гости из земље и иностранства.

Председник Вучић је у обраћању присутнима поручио да „живимо у временима када су знање и вештине ресурси од највеће вредности за једну државу и друштво“.

Додаје да се битке у ово доба воде пре свега на пољу знања, различитих научних дисциплина, унапређују се вештине и мере резултати.

Вучић је рекао да је само свестран и савремено образован официр гарант снаге и моћи и спремности Војске Србије, спреман да брани и одбрани своју земљу, своју отаџбину и свој народ.

Председник је истакао важност образовања и значај који Универзитет одбране има за укупан образовни и научни развој и напредак земље.

Председник је истакао да је зато један од најважнијих циљева адекватна припрема официра за преузимање одговорности која их очекује.

Наши официри, подвукао је, постројени данас, управо су завршили своје школовање и спремни су за храбар и частан позив, и служе својој отаџбини и њеним грађанима.

Поручио им је да су завршили школу која има 167 година традиције и коју су завршили војводе Путник, Мишић, Бојовић, Степановић… „и бескрајни низ јунака који су водили српску војску у победе“.

Поручио им је да треба да буду поносни на своје претке, да баштине ту светлу традицију и да ће се сучити са свакодневним изазовима и да морају да буду свесни одговорности да чувају оно што је највредније – „животи и наша отаџбина Србија“.

Председник Србије је подвукао да је за српског војника отаџбина увек била највећа светиња, и да ће тако и остати.

„Наша дужност је да своје потомке васпитавамо на сјајним примерима патриотизма, какви су ретко забележени и у целољудској историји. Деца и млади треба да препознају узор у српским војсковођама, војницима и херојима“, сматра Вучић.

Изразио је уверење да су вредности које су дубоко усађене у њих током образовања у Војној академији – одговорност према људима који очекују њихова наређења, али и према отаџбини.

„Зато у вредностима којима се учите највише место заузимају војничка част, официрски интегритет, љубав према Србији, идеја хуманости и сарадње међународна и са државама, идеја мира. Ваш посао је да чувате, браните и штитите независност и суверенитет Србије“, нагласио је Вучић.

Рекао је да је поносан што Војска Србије заузима прво место по поверењу грађана у институције, те додао да је задатак Војске да гарантује и стабилност и мир.

Такође је рекао да Србија претендује да у области безбедности и школовања заузме прво место у региону.

Подсетио је да су образовање на Војној акедемији прошли кадети великог броја земаља са свих континената, те посебно поздравио кадете из Анголе, Босне и Херцеговине, и Републике Српске, који су управо завршили школовање.

Изразио је уверење да ће у своје земље понети официрско знање, лепа сећања на нашу земљу, и доживотна пријатељства.

Најбољи кадети 138. класе Војне академије су:

Први у рангу: Александар Илић (општи успех 9,73, студијски програм Јавне финансије). Рођен 1994. године у Врању.

Други у рангу: Иван Димитријевић (општи успех 9,72; студијски програм Војнохемијско инжењерство, модул Убојна средства). Рођен 1995. године у Нишу.

Трећа у рангу: Марија Лукић (општи успех 9,67 студијски програм Јавне финансије). Рођена 1994. године у Београду.

Најбољи у рангу по видовима и службама:

У виду Копнена војска: Милан Стевановић (општи успех 9,58; студијски програм Менаџмент одбране, модул артиљерија). Рођен 1994. године у Лесковцу.

У виду Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана: Стефан Марковић (општи успех 8,93; студијски програм Менаџмент одбране, модул АРЈ за ПВД). Рођен 1994. године у Неготину.

У службама: Владимир Марковић (општи успех 9,44; студијски програм Јавне финансије). Рођен 1994. године у Зрењанину.

Најбољи на Медицинском факултету ВМА су: Милош Даниловић (општи успех 10,00, рођен 1992. године у Шапцу), Стефан Петковић (општи успех 9,94, рођен 1992. године у Београду) и Александра Ђајић (општи успех 9,92. рођена 1992. године у Ужицу).

Извор: Танјуг/РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Обележавање дана Москве: Путин на Црвеном тргу (ВИДЕО)

Успешан први лет новог хеликоптера који је Војска Србије наручила

Немачку уплашило 100.000 непостојећих руских војника

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
7°
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri
17°
Sat