Информер
Друштво Србија

ПРОЈЕКАТ ПУПИН: Војска Србије лансира сателит!

После спроведене модернизације пешадије, артиљерије, ратног ваздухопловства и противваздушне одбране, Војска Србије ће ускоро лансирати и сателит домаће производње

ПОДГОРИЦА ХОЋЕ РАТ СА СРБИЈОМ: Шпијунирају нас за Албанце, истребљују у Црној Гори!

Беспилотна летелица типа „псеудосателит“, коју наши војни стручњаци у оквиру пројекта „Пупин“ већ више година развијају у сарадњи са фирмом ‘Композит технолоџи тим’, крстариће на 20.000 метара, моћи ће да лети до 36 месеци без спуштања на земљу и служиће за извиђање, комуникацију и заштиту државних граница.

Ова летелица представља последњу реч технологије, о чему сведочи и податак да ће имати погон на електромотор, који ће енергију за рад прикупљати преко фото-електричних ћелија. О пројекту „Пупин“ први је јавно проговорио председник Александар Вучић приликом представљања нових ‘мигова 29’ на аеродрому у Батајници.

„Један од најважнијих говора у мом животу“ — Шта ће Вучић поручити на КиМ

Напредна технологија

Према подацима специјализованог портала „Танго сикс“, главна карактеристика ‘Пупина’ јесте осматрање и извиђање.

– Основна намена ‘Пупина’ биће регионално покривање територије радио-сигналом, сигналом мобилне телефоније, интернетом, као и осматрања у научне сврхе, сондирање атмосфере, шпијунске и безбедносне мисије, рана упозоравања, праћења у случају незгода и елементарних непогода. Названа је ‘Пупин’ по човеку чија је иновација омогућила пренос телеграфа на велике даљине – рекао је за ‘Танго сикс’ Петар Матуновић, оснивач фирме „Композит технолоџи тим“.

ПРЕТИ ЈОЈ 8 ГОДИНА ЗАТВОРА: Ево ко је богата млада сликарка која је прегазила веренике из Србије у Бечићима

Петар Војиновић, главни уредник портала „Танго сикс“, каже за Информер да је намера државе да уложи у овај пројекат изузетно добра вест.

– Иако званичних информација нема, у питању једино може бити домаћа компанија „Композит технолоџи тим“. То је група изузетно стручних и младих Београђана који годинама развијају пројектовање и израду беспилотних летелица. „Пупин“ је редак пројекат у светским размерама, летелица која има потенцијал како у телекомуникацијама, тако и безбедносном надзору.

Ђиласов ,,Савез за Србију“ ПРОТИВ обавезног ВОЈНОГ РОКА!

– Она користи разноврсну лепезу сензора са великих висина и има јако велику аутономију лета. Тема је изузетно актуелна, што показује и велико „Ербасово“ ангажовање и тренутни рекорди које поставља њихов пројекат „Зефир“. Ако би пројекат „Пупин“ заживео, то би домаћу ваздухопловну памет ставило у глобални врх! Летелица би могла да буде применљива како за војне, тако и за цивилне сврхе, а Србија би коначно могла нешто и да извезе у сегменту изузетно напредне индустрије – подвлачи Војиновић.

(ФОТО) СКАНДАЛ! Албанци дошли усред Београда и најстрашније провоцирали Србе, неће вам бити добро када видите овај призор


Вулин: Нећемо ратове, али ћемо се штити

Министар одбране Александар Вулин наглашава да Србија не планира да изазива нове свађе и сукобе, али неће дати да било ко гази њене интересе.
– Држава неће улазити у нове ратове, нити ће изазвати сукобе. Ипак, Србија ће штитити своје интересе и свој народ – категоричан је Вулин


Супериорни у региону

Безбедносни стручњак Милан Петрић, коментаришући ове наводе, истиче да би развијање овог пројекта било изузетно добро за Србију.

ЈОШ ЈЕДАН ДОКАЗ ДА ЈЕ НАМЕШТАО СРБЕ ЗА ХАГ! Сава Јањић: Срби су палили, рушили и пљачкали и то је довело до побуне мирних Албанаца!!

– Оваква техника би нам помогла у лоцирању било чега у тренутку када ГПС ‘закаже’. Такође, ове летелице имају одличну могућност лоцирања при лошим временским приликама. Због таквих предиспозиција, помогле би нам и у безбедносно-информативном смислу. Надам се да ће се ова идеја реализовати, јер са оваквим системом били бисмо супериорни у региону – закључује Петрић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Руски премијер задобио спортску повреду, одсуствоваће из јавности

(ВИДЕО) РУСКА СМРТ ЗА ДРОНОВЕ: Калашњиков прави специјалну пушку за коју не треба дозвола

Једна од најпопуларнијих домаћих водитељки завршила у Ургентном центру после СУКОБА СА КОМШИНИЦОМ!

Русија тражи детаљну истрагу цурења информација из УН

ИНЦИДЕНТ У СУТОМОРУ, МЛАДИЋУ (28) ИЗ РУМЕ СЕ БОРЕ ЗА ЖИВОТ! Нападнут на шеталишту, ударио главом о плочник!

ЉУДИ ИЗ СРУШЕНИХ КУЋА У НОВОМ САДУ ДОБИЛИ ПРИВРЕМЕНИ СМЕШТАЈ

Извор: Informer

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
29°
Tue
30°
Wed
31°
Thu
26°
Fri