Извор: pixabay.com
Друштво Србија

Програмирање и кодирање – иновације у настави информатике

Ученици петог разреда од 1. септембра добијају нови обавезан предемт - Информатику и рачунарство. Најважнија новина у односу на досадашњу наставу информатике биће учење програмирања.

Циљ предемета је да развија дигиталну писменост ученика, односно да оспособи ђаке у Србији да разликују битне од небитних, као и тачне од нетачних информација које им пружа интернет, као и да науче да свакодневне проблеме решавају на дигиталан начин.

,,Деца су сада житељи дигиталног друштва. Хајде да им направимо образовно окружење у којем ће моћи да искористе те лако доступне информације за ставри за које се залажу. Ако је око школе много пластичног ђубрета, хајде да им направимо мобилну апликацију која ће им помоћи да забележе све то. Моћи ћемо да будемо проактивни“, рекла је Катарина Алексић, наставница информатике ОШ ,,Бранислав Нушић“.

Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је данас да ће Информатика и рачунарство, као обавезан предмет, помоћи основцима да савладају основе програмирања и кодирања и да почну да размишљају аналитички.

,,Још важније је што ће овај предмет научити основце да почну да размишљају аналитички. Циљ Владе Србије да обезбеди да образовни систем ствара генерације које умеју да размишљају, да буду тимски играчи који умеју да решавају проблеме“, навела је она.

Брнабић је рекла да је овај пројекат реализован за мање од годину дана и да је на њему рађено тимски.

,,Успели смо да за мање од годину дана умрежимо школе, да набавимо сву потребну опрему, да направимо програме и да обучимо све наставнике да би ово од сутра кренуло. Овај пројекат је показао да јавна управа не мора да буде спора, трома и неефикасна“, навела је она.

Министар просвете Младен Шарчевић казао да се озбиљне промене наставног плана очекују 2018. године, а да је пети разред део реформске припреме. Према његовим речима, обезбеђено је довољно рачунара за извођење наставе, као и да предстоји набавка додатних рачунара.

Министар просвете је навео и да има довољно наставника који ће предавати информатику у петом и шестом разреду. Додао је да је донета одлука да се запосли 40 сервисера који ће се бавити одржавањем рачунара.

Настава информатике ће се изводити у 1.219 школа на 1.591 локацији за око 69.400 ученика које ће подучавати 2.270 наставника.

Извор: Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Дачић: Велика лаж о „великосрпској агресији“ на Хрватску

(ВИДЕО) ОВО ЈЕ КИМОВО НАЈОПАСНИЈЕ ОРУЖЈЕ: Авион који ниједан радар не може да открије, а кад чујете зашто…

ОБОРЕН РЕКОРД: Лесковац направио највећу пљескавицу НА СВЕТУ! (ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
11°
18°
Sat
19°
Sun
17°
Mon
11°
Tue