Свет

ПРОГОВОРИЛА ПОСЛЕ 300 УБИСТАВА: ПУНИХ 12 ГОДИНА ГЛЕДАЛА ЈЕ ИЗВРШЕЊЕ СМРТНИХ КАЗНИ!

Када најмање очекује сети се мајке са рукама прислоњеним на стакло коморе за егзекусију, док посматра погубљење свог сина у најбољој одећи коју је имала.

Мишел Лајонс гледала је извршења смртних казни у америчкој држави Тексас пуних 12 година. Слушала је последње речи кажњеника, преносила њихове поруке и разговарала са породицама њихових жртава.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ШОКАНТАН СНИМАК: Погледајте како полиција НЕМИЛОСРДНО ПРЕБИЈА осумњиченог

Када најмање очекује сети се мајке са рукама прислоњеним на стакло коморе за егзекусију, док посматра погубљење свог сина у најбољој одећи коју је имала.

Током 12 година, најпре као новинарка, а затим и као портпарол Одељења за кривично правосуђе Тексаса, део Лајонсиног посла био је да посматра извршење сваке смртне казне која је спроведена. Од 2000. до 2012. године видела је егзекуције скоро 300 мушкараца и жена, чији су насилни животи мирно завршени, са две игле у венама.

„Да ли треба да будем узнемирена?“

Прво погубљење, Хавијера Круза, гледала је када је имала само 22 година, након чега је написала „То ми је било скроз у реду. Да ли треба да будем узнемирена?“. Мислила је да је најбоље да своје симпатије остави по страни за нешто вредније, попут двоје деце које је Круз убио ударајући их чекићем.

– Сведочити погубљењима био је само део мог посла. Подржавала сам смртну казну, мислила сам да је најприкладнија за одређене злочине. И зато што сам била млада и живахна, све ми је било црно бело. Да сам размишљала о томе како се осећам, како бих се врћала у ту собу изнова и изнова – рекла је Мишел, чији су мемоари „Низ смрти“ недавно објављени.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ИСПЛИВАО СКРИВЕНИ СНИМАК ТУЧЕ ИЗ ЗЕМУНА: Погледајте бруталан сукоб навијача вечитих и полиције из ПРВОГ УГЛА!

„Светска престоница кажњавања“

Од 1924. године све егзекуције у Тексасу се обављају у Хантсвилу, малом граду на истоку државе, у једном од затвора који има и комору за погубљења. Врховни суд је 1972. године забранио смртне казне, али су је после неколико месеци поједине државе поново увеле.

Хантсвил је убрзо добио надимак „светска престоница кажњавања“. Свуда су цркве, а локално становништво је учтиво, и пролазници могу да проведу у њему више дана, а да никада не сазнају његову другу страну.

Тексас је 2000. године извршио 40 смртних казни, што је био својеврсни рекорд, а Лајонсова је посматрала 38.

(ХИТ ВИДЕО) ОВАКО ИЗГЛЕДА КАД СЕ ПУТИН ЉУТИ… И ТО НА НЕМАЧКОМ! Одбрусио аустријском новинару, јер га је константно прекидао током интервјуа!

Белешке о погубљенима

– Када данас гледам своје белешке са погубљења, видим да сам све сумње које сам имала гурала у страну – рекла је за Би-Би-Си Мипел Лајонс.

У њеним записима остало је да је Карл Хејзелбелт млађи, који је убио мајку и њену ћерку, на извршењу носио наочаре. Бети Лу Бетс, која је мужеве сахрањивала у башти као љубимце, имала је мала стопала. Томас Мејсон, који је убио мајку своје жене и бабу, личио јој је на њеног деду.

– Гледати последње тренутке нечијег живота, када им душа напушта тело, никада не постане нормално или свакодневно – каже Лајонс.

Поступак је описала као да гледа некога да одлази на спавање, што је било велико разочарење неким од рођака и пријатеља њихових жртава, који су очекивали електричну столицу.

Србија у три корака јача савез са ОДКБ — до краја године

Последње речи: Од цитата рок песама до шала

Њен посао је укључивао и преношење очајничких молби за опроштај, ожалошћена извињења, невероватне тврдње о невиности, као и библијске одломке, цитате из рок песама, чак и повремене шале.

Били Хјуз је 2000. године тако изговорио „Плаћам друштву свој дуг, остао сам дужан попуста и повраћаја новца“. Како каже, ретко је чула љутњу, и само једном је чула затвореника како јеца.

Слушала је њихове последње уздисаје, кашаљ и шапат, или покрете док су хемикалије обављале свој посао. Када би преминули, гледала је како постају љубичасти.

Примала је писма из целог света од људи који су је осуђивали за учешче у „убиствима које спонзорише држава“. Понекад би им одговарала речима да држе своје носеве ван послова у Тексасу.

КАТАРИНУ (22) ЈЕ МУЖ МИЛАН УБО 17 ПУТА НОЖЕМ ДОК СУ ИМ СИНОВИ СВЕ ПОСМАТРАЛИ: А онда је урадила нешто што јој је сачувало живу главу!

Дечак који ју је расплакао

Након што је 2002. године погубљен Наполеон Бизли, који је имао само 17 година када је убио оца федералног судије, плакала је цели пут до куће.

– Не само да сам имала осећај да Наполеон више не би био проблем по друштво, већ сам мислила и да би био продуктиван члан. Навијала сам за њега да добије на жалби, али сам се у исто време и осећала кривом због тога. Био је то ужасан злочин и да сам из породице жртве, сигурно бих желела да се Наполеон погуби. Да ли сам имала право да осећам симпатије за њега? – присећа се Мишел.

Тек када је остала трудна 2004. године њена маска је спала и схватила је шта јој најтеже пада.

– Почела сам да бринем да моја беба може да чује последње речи затвореника, њихова извињења, хркање. Када сам добила ћерку почела сам да их се плашим. Имала сам бебу код куће за коју бих све урадила, а те жене су гледале своје бебе како умиру. Чула бих мајке како лупају по стаклу, вичу, шутирају зид. Стајала сам и мислила „Нема победника, сви су зезнути“. Егзекуције су само тужне ситуације, а ја сам гледала сву ту тугу, изнова и изнова – испричала је Лајонс, а пренео Блиц.

СПИСИ КОЈИ КРИЈУ БУДУЋНОСТ СВЕТА: Баба Ванга и Нострадамус добијали знање из истог извора! Све се зна!

Још седам година је провела на истом радном месту, а како каже, данас када више није у затвору, о погубљењима размишља више него када је тај посао обављала.

– Отворила бих кесици чипса и осетила мирис коморе, чула нешто на радију и присетила бих се разговора са неким затвореником – рекал је Мишел.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

БИВШИ ШЕФ НАТО: Русија може да „заузме“ Украјину за неколико дана

МИСТЕРИОЗНА БОЛЕСТ ПОКОСИЛА АМЕРИЧКЕ ДИПЛОМАТЕ У КИНИ! Мозгове им нападају „звучним таласима“, БЕЛА КУЋА НЕМА ПОЈМА ШТА ИХ ЈЕ СНАШЛО!

КОЛЕ КУПУЈЕ „МЕТРОПОЛ“?! Један од најлуксузнијих хотела мења газду: ЕВО КОЛИКО МУ МИЛИОНА ГРЦИ ТРАЖЕ!

НАЈЧУДНИЈА ВЕРОВАЊА У СРБИЈИ Ево како да се заштитите од ЗЛА!

Нешто се ваља: Хоће ли европске државе укрстити копља — због Косова

Извор: Република

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
14°
21°
Fri
23°
Sat
25°
Sun
23°
Mon