Printscreen
Свет

ПРОФИЛ ПЛАЋЕНОГ УБИЦЕ: Уживају у ономе што раде, воле агонију, а ово су њихове ЧЕТИРИ ГЛАВНЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ

Револуционарна нова студија покушала је да се направи модел понашања плаћених убица мексичких нарко-мафијашких организација и пружа увид у њихову чудну и напаћену психу.

– Једна од најшокантнијих ствари које сам чуо када сам први пут разговарао с активним чланом једног нарко-картела у Мексику било је колико воли свој посао – пише за „Дејли бист“ новинар Џереми Крајт.

СТЕФАН СТАМЕНКОВСКИ: ВИШЕ НЕГО ИКАДА ПОТРЕБНО ПОДРЖАТИ ДОДИКА

Готово сви команданти паравојних организација у Мексику, који убијају по наруџбини мексичких нарко-картела, рекли су му да искрено уживају у ономе што раде.

У последњих пет година, стопа убистава у Мексику порасла је за скоро 30 одсто, па је 2017. почињено 25.316 убистава, највише од почетка рата против нарко-картела у Мексику.

УЖАС У ШИДУ: МИГРАНТ ТИНЕЈЏЕР СИЛОВАО МАЈКУ ТРОЈЕ ДЕЦЕ (25), она ћутала о нападу СВЕ ДОК НИЈЕ СХВАТИЛА ДА ЈЕ ТРУДНА!

Тактике убијања постају све суровије. Како долази до тога да обични људи развију зависност од одсецања главе, поливања киселином и канибализма?

Овим питањем позабавила се др Арселија Руиз Ваксес, психолог Универзитета Гванахуата, у новој студији. Она нуди одговоре на питања о пореклу, мотивима и моделима понашања оперативаца картела. Извештај под називом „Рендген мексичког сикарија“ настао је после низа интервјуа које је обавила у Казненој установи у Акапулку, у Гереру, најнасилнијој мексичкој савезној држави (узгред буди речено, седиште Картела „Акапулко“ заправо се налази у затвору, при чему команданти издају наређења из својих ћелија.

Долазе са маргина друштва

ПРЕОКРЕТ! ФОТОГРАФИЈЕ ОТКРИЛЕ ЈЕЗИВУ ТАЈНУ: Бизнисмена Предрага Перића убио зет?!

Руиз је идентификовала четири главне карактеристике убица и како постају сикарији.

Обично су из сеоских подручја које је мексичка држава занемарила. Одрастају без инфракструктуре и било какве шансе да нешто постигну у животу, па се окрећу криминалу да би побегли до сиромаштва. Обично почињу тако што гаје дрогу (канабис, опијум), или раде за картеле као утеривачи дугова. Касније прате чланове вишег ранга у акцијама изнуде и егзекуцијама, како би „постали имуни и обучили се за прво убиство“, пише Руиз.

Асоцијални су

ЧЕТИРИ ЏИНА СУ МИ НАРЕДИЛА ДА УБИЈЕМ И ПОЈЕДЕМ МАЈКУ: Монструозна прича босанског канибала који је данима комадао мајчино тело!

Ова особина обично је последица живота у окружењу где је криминално понашање део свакодневице, у пенасељеним, дубоко сиромашним четвртима. У таквим условима, криминал постаје веома привлачан за многе младе људе. Током одрастања „обично их рођаци и пријатељи, већ огрезли у криминал, подстичу да се укључе“, пише Руиз. Они траже излаз у раду као доушници, ситни крадљивци, дилери дроге – све ово им нуди двоструко или троструко већу зараду него што би зарадили бавећи се законитим пословима.

Они се прикључују бандама већ од десете године живота, а када се придруже већим, боље повезаним и уноснијим картелима, постају све радикалнији. Особине које испољавају су „низак праг толеранције на фрустрацију“, „импулсивност, хедонизам, безобзирност, као и потрага за неодложним задовољењем“, наводи се у извештају.

КРЕНУО ДА ОПЉАЧКА ПРОДАВНИЦУ НА КАРАБУРМИ, АЛИ ЈЕ НАЛЕТЕО НА ХРАБРУ РАДНИЦУ! Пљачкаш побегао главом без обзира кад га је дохватила!

Психопате или садисти

Најопаснија категорија сикароја је и најмалобројнија. Маргиналци и асоцијалне личности чине 85 одсто затвореника обухваћених „X-Рej“ студијом. Психопасте и садисти преосталих 15 одсто. За разлику од прве две категорије, које потичу из нижих економских слојева мексичког друштва, они су често из средње или више класе.

Убице психопате одликују „емоционална хладноћа, потпуно одсуство кајања, суровост и недостатак емпатије“. Ове особине прате и значајне „когнитивне способности у домену анализе и руковођења“, због чега су ти појединци „веома опасни“.

Овај тип убица способан је да ликвидира „децу, породице, било кога, без и најмањег осећања кривице“, каже Руиз.

Разлика између психопате и садисте је у томе што психопата углавном убија због новца, а садиста из чистог задовољства.

Плаћене „Ханибале Лекторе“ мотивише жеља да убијају применом „садистичких метода, како би жртви нанели највеће могуће патње“, зато што уживају у том процесу. То иде чак дотле да „оживљавају жртве како би продужили њихову агонију – додаје Руиз.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ратни бродови НАТО-а се приближили обали Сирије

ЗЕЛЕНАШ ИЗ ПРОКУПЉА И ЊЕГОВА ЖЕНА ОЈАДИЛИ СИРОМАХЕ: Давали паре на камату, па им узимали чекове социјалне помоћи

(ФОТО) ПРВА СЛИКА МАЛЕНОГ ДУШАНА ИЗ БОЛНИЦЕ УЛИЋЕ НАДУ ЦЕЛОЈ СРБИЈИ: Храбри Дуки неустрашив у борби за живот, ОВАКО ПОЗДРАВЉА СВЕ КОЈИ СУ УЗ ЊЕГА

Блиц

Оставите коментар