Printscreen
Друштво Србија

ПРОДАО САМ СЕСТРУ ЈЕВРЕЈКИ ЗА ПАР ЖУТИХ ЦИПЕЛА: Миша Јанкетић никад себи није опростио што су му на ПРЕВАРУ одвели сестрицу, а речи покојне МАЈКЕ су му ОДЗВАЊАЛЕ целог живота

Миша Јанкетић преминуо је 15. маја, само девет дана пред свој 81. рођендан, а себи никада није опростио овај догађај.

Негде почетком 1947. године пред основном школом у Шаховићима, данашњем Томашеву, зауставио се војни џип. Човек који је изашао из возила за тренутак је посматрао узаврелу гомилу ђака која је истрачала у двориште на велики одмор, а онда се запутио ка Михаилу Јанкетићу, тада ђаку трећег разреда, који је деловао некако зрелије од остале деце и стајао мало по страни.

БАКИР ПРЕТИ СРБИМА: ЗАВРШИЋЕ У ЗАТВОРУ СВАКО КО ХВАЛИ КАРАЏИЋА?! Припрема се нови удар на Републику Српску

(ВИДЕО) СКАНДАЛ! ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ПАРАЋИН САША ПАУНОВИЋ ПРОМОВИШЕ СЕКТЕ – позива грађане да се прикључе суботарима!

„Јеси ли ти Циле?“, упитао је збуњеног дечака, очигледно зачуђеног ко је незнанац који зна његов надимак од најранијег детињства.

„Имаш ли ти сестру?“, питао је човек даље не чекајући да дечак макар климне главом и потврди да је он Циле.

„Немам“, прибрао се дечак у неко доба.

„Никад је ниси ни имао“, упоран је био непознати.

„Имао сам, али је више немам“, одговорио је малишан све слободније и отреситије

„А како се звала твоја сестра?“

„Милена!“, прозборио дечак тихо, дрхтавим гласом. Незнанац га загрли и помилова…

Ово је почетак једне од невеселих епизода из живота славног глумца, барда српског и црногорског, односно југословенског глумишта, Михаила – Мише Јанкетића, који је имао само пет и по година када су му злогласни четнички џелати Божо Бјелица и поп Милорад Вукојичић, звани Маца, у априлу 1944. године у Пљевљима убили мајку Милицу и у изнајмљеној собици га оставили на милост и немилост судбине са две године млађом сестром Миленом.

ТРИ ОСОБЕ СУ ПИПАЛЕ ЛЕШ МОЈЕ ЈЕЛЕНЕ! ПРОНАЂИТЕ ИХ! Драматична објава Зорана Марјановића! Познато је само КОМЕ ДНК НЕ ПРИПАДА!

ИЗРЕШЕТАО КОМШИЈУ, ПА ГА ДОТУКАО КОЦЕМ! Детаљи хладнокрвног убиства у селу Брестовац код Лесковца!

„Моја сестра и ја смо после остали у Пљевљима код породице Ђенисијевић код које је моја мајка била изнајмила собу. Ту у комшилуку је живео трговац, мађарски Јеврејин, са женом. Била такође Јеврејка. Заборавио сам им, нажалост, имена, али знам да је некако у то време он умро и да је она потом одлучила да бежи из Пљеваља. Све је распродала будзашто и почела да вреба прилику за бекство. Успут је мене стално убеђивала да допустим да поведе са собом и моју Милену. Нисам жив дао, памтио сам шта ми је мајка рекла и какав ми је аманет оставила кад је кренула из куће у смрт, да морам да чувам и пазим сестрицу“, присећао се Миша.

„Јеврејка није одустајала и упорно је покушавала да ме одобровољи да пристанем. Једног дана ми донесе пар финих жутих ципела. И данас их памтим као да је то јуче било. Кожне, дубоке, са тврдим ђоном, до пола се шнирале везицама, а онда копчама… Тешко је то сада и описати и дочарати, шта су такве ципеле у то време значиле за мене скоро босоногог. Заслепљен том лепотом и преокупиран ципелама, нисам готово ни приметио кад је Јеврејка отишла и повела моју Милену. Схватио сам тек после да сам ја, у ствари, продао сестру за те жуте ципеле, али је тада било прекасно“, испричао је емотивно велики глумац.

Шта се догодило и како је било касније дознао је Миливоја Милићевића, месара из Вишеграда, који је 1947. године бануо и нашао Мишу пред школом у Шаховићима.

„Пошли смо одатле код моје добре и племените стрине Иве, код које сам тада живео и он нам је све испричао. Јеврејка се с мојом сестром негде укрцала у некакав злосрећни воз и некако стигла до Добруна код Вишеграда, али их ту мокрогорски четници скинули с воза и њу одмах заклали чим су јој нашли неколико дуката сакривених у дуплом дну од кофера. Кад су кренули да убију и моју сестру, притрчи једна девојка, ту из Добруна била, и отме им је из руку: „Немојте, не дам да убијете ово дете грешно, но ми га дајте, имам брата у Вишеграду који нема деце, њему ћу да га дарујем“, испричао је Јанкетић шта се дешавало.

ПАПРЕНО! ДРАСТИЧНО ПОСКУПЉЕЊЕ КАЗНИ ЗА ПАРКИРАЊЕ, И ДО 25.000 ДИНАРА: Предлог данас пред одборницима Скупштине града Београда! Пенали и од 5.000 и 15.000

ИЗДАХНУО ОТАЦ ДЕЧАКА КОЈИ СЕ УБИО НА НОВОМ БЕОГРАДУ: Преминуо на велики празник

– Била је то сестра Миливоја Милићевића, која је моју Милену, престрављену и шугаву, после заиста довела и предала брату, али она није умела да каже ни ко је ни одакле је, само је упорно понављала да има брата Цила.

„Једнога дана те 1947, мало пре него што је дошао у Шаховиће, Миливоје Милићевић се враћао возом из неке трговине од Прибоја, Рудог, одакле ли, имао пун вагон стоке за месару. У купеу, у којем је седео, нашла се и нека жена из Пљеваља. Путовала возом у Београд код сина. У неко доба почела да прича о рату и неким догађајима из тог мучног и несрећног времена и та Пљевљакиња испричала како су њену пријатељицу и школску другарицу Милицу Дајовић Јанкетић заклали четници, да јој се ништа не зна ни за мужа Радомира, који је одведен некуд у заробљеништво, да су имали и троје деце, да је једно мушко умрло уз рат, друго се негде злопати од немила до недрага, а трећем, ћеркици несрећној, не зна се ни гроба ни мрамора.

„Док је рат трајао одвела ју је некуд нека жена из Пљеваља и ту јој се изгубио сваки траг… Миливоје јој онда ту исприча да има и да подиже једно туђе женско дете, каже и како му је дошло у кућу, и да по свему сумња да је дете однекуд из Црне Горе. Зна да каже само да има брата Цила, да за млеко каже да је вареника, а за мердевине стубе, и све збори ијекавски…

Та жена гракне: па то је сигурно Милена Миличина!

– Милићевић се одмах потом мало распитао и запутио у Шаховиће да тражи мене. Он је мојој стрини тада испричао и како је неки зликовац, из злогласне Ханџар дивизије, Врана се презивао и био је, како ми се чини, из неког места ту између Пљеваља и Рудог, кога су ухватили озновци, изјавио на суду да он није учествовао ни у каквим злочинима према православном живљу, већ да су њему четници отели ћерку Хајрију Врану и да је дознао да се налази у Вишеграду код месара Миливоја Милићевића. Зато мора и мене повести у Вишеград како би на суду доказао да Врана лаже…

– Поведе мене Милићевић у Вишеград и састави коначно са сестром. Сашије ту и њој и мени фина оделца од неке енглеске униформе, личили смо једно на друго као близанци, и онда нас једног дана одведе на суд да демантује причу и лажи тога Вране. Судија је истог часа кад нас је видео једно поред другог прекинуо суђење, јер је све било толико очигледно…

– Моја сестра сада живи у Новом Саду. Има фину породицу и потомство, али, нисмо, нажалост, више тако често скупа. А док смо били, па кад бих је ја нешто наљутио, она би ме изгрдила, изгрдила и на крају кад више не зна шта би ми још рекла, каже: – Можда ја, заиста и нисам твоја сестра, можда сам ја стварно Хајрија Врана.

– А ја се никад нисам љутио на њу јер ме до данас гризе савест како сам је „продао“ за оне жуте ципелице – испричао је с грчом у гласу славни глумац.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НОВА ОДВРАТНА ИГРА У ШКОЛАМА ПО СРБИЈИ, ИСПОВЕСТ ЂАКА: Скидају се па се снимају?! Мене су терали да скинем дукс да провере је ли оригинал, само лузери носе патике испод 20.000 ДИНАРА?!

Белоруски званичник: Испорука „мигова“ Србији почетком 2021.

Америка прети, али Турска не одустаје

НЕПОЗНАТИ МУШКАРАЦ СЕЈЕ СТРАХ ПО ЦЕНТРУ БЕОГРАДА: Већ два дана пуца на пролазнике из ваздушне пушке, станари Сарајевске у СТРАХУ!

Меркелова: Европска комисија неће моћи да заустави „Северни ток 2“

Курир.рс/дан.цо.ме

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue