Printscreen
Србија

Пробијен најдужи тунел на Коридору 10

Коридори Србије саопштили су данас да је извршен пробој десне тунелске цеви тунела Манајле, чиме је пробијен и последњи тунел на Коридору 10.

Tунел Манајле, дужине 1.804м, налази се на јужном краку Коридора 10, аутопут Е 75, деоница: Царичина Долина – Владичин Хан.

Осим што је најдужи путни тунел у Србији, уједно се показао и као најзахтевнији за изградњу.

Уз уложене велике напоре Коридора Србије и захваљујући значајној и константној подршци Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, успешно су превазиђени проблеми на које се током радова наилазило, услед изузетно неповољних хидрогеолошких услова са којима су се грађевинари суочили на терену (непланирано велики приливи подземне воде, тунелске одвале и јаки брдски притисци).

Претходно је, у септембру 2016. године, пробијена лева тунелска цев. Коридори Србије су Инвеститор овог пројекта, док је извођач радова бугарска компанија „Consortium Alliance X (EUROALLIANCE TUNNELS JSC and Road&Bridges ltd)“. Уговорена вредност радова износи 36,25 мил. ЕУР.

Тунел ће бити опремљен најсавременијим телекомуникационим системима, саобраћајном опремом и сигнализацијом, као и видео-надзором, системом радио веза, СОС станицама, нишама за склањање возила у квару, системом за дојаву пожара, системом детекције и праћења нивоа отровних гасова у тунелу и мерењем брзине.

Тунелске цеви биће међусобно повезане евакуационим пролазима, који су предвиђени за пешаке и интервентна возила.

Очекивани рок завршетка радова је крај 2017. године, саопштила је Група за комуникацију Коридора Србије.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Кина запретила Индији ратом

БОРИС ТАДИЋ ХРВАТИМА ПОКЛОНИО ДЕО СРБИЈЕ! Ево како је бивши председник КОМАДАО СРБИЈУ!

Српски добровољци НАЛУПАЛИ УСТАШЕ: неутралисан хрватски одред у Украјини (ФОТО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat