Извор: govorisrbija.rs
Политика Србија

„Признање Косова није неопозиво“ – став Међународне адвокатске коморе из Лондона

Признање држава у међународном праву је политички акт, па је слично томе и повлачење признања независности политички акт.

Не постоји општа забрана да се повуче једном издато признање, изјавио је извршни директор Међународне адвокатске коморе са седиштем у Лондону Марк Елис у интервјуу за радио Слободна Европа.

Он је то рекао након саопштења српских власти да је јужноамеричка држава Суринам повукла признање независности Косова, али и косовских власти које тврде да о томе још нису званично обавештене.

Према Елисовим речима, у међународном праву постоје две главне теорије о признавању држава – конститутивна и декларативна.

Према конститутивној теорији, држава је држава једино ако је признаје значајан број других држава – дакле, признање других држава услов је за саму државност.

Декларативна теорија процењује да ли држава испуњава објективне критеријуме државности, а на основу ове теорије, каже Елис, признање друге државе, као што је случај конститутивне теорије, ирелевантно је за статус државности.

„Уопштено гледано, на основу декларативне теорије, признање државе у међународном праву је политички акт, за разлику од законског. Шодно томе, у међународном праву не постоји дужност да се држава призна, нити право да држава буде призната. Слично томе, повлачење признања је политички акт, и као такав не постоји општа забрана или обавеза о повлачењу једном признате државе, као што је случај Суринама. Према томе, мислим да је тешко за Косово да тврди да је признање државе трајно неопозиво“, истакао је Еллис.

Он додаје и да постоји још један аргумент који се односи на бечки режим споразума.

„У овом сценарију се каже да су унилатерални поступци, као што је признање државности, немодификовани, осим уколико постоји значајна промена околности, као што је нестанак једне државе, као на пример Југославије. Ја у сваком случају нисам заговорник тог аргумента“, рекао је Елис.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

„Vogue“ о Храму Светог Саве – источноевропска Sagrada Família

Стејт департмент позван да се укључи поводом убиства на Закинтосу

„Галеника“ продата компанији из Луксембурга

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Fri
30°
Sat
26°
Sun
27°
Mon