Аналитика

Признају да није све готово: Американци притискају ЕУ на одлучујућу акцију на Косову

Експерти за Западни Балкан америчког Института „Исток−Запад“ и Националног комитета за међународне односе у анализи под називом „Време је за акцију на Западном Балкану“ изразили су потребу да Европска унија јаче утиче како Косово не би склизнуло ка замрзнутом конфликту.

Политиколог Александар Павић ту поруку америчког Института види из два угла. Први је, како каже, покушај да се на блажи начин истакну раније препоруке Атлантског савета за јаче присуство Америке на Балкану, док се, са друге стране, односи на појачавање притисака ка Србији. Ипак, све се може прочитати и као признање да Косово није решено питање, како тврде.

(ВИДЕО 18+) ПОКУШАО ДА ОТМЕ ДЕТЕТЕ: А онда је добио шта је заслужио

„Ти амерички експерти плаше се замрзнутог конфликта и ту се види да они у ствари сами признају да Косово није решено и да не може да буде решено без пристанка Србије. Фактички, том анализом признају да је конфликт замрзнут, што свима нама треба да буде порука да докле год је такво стање, ми нисмо предали Косово, нити смо га изгубили“, наглашава Павић.

(ВИДЕО) ВОДИТЕЉКА СЕ УКЉУЧИЛА УЖИВО ИЗ АУТОМОБИЛА И ОПЛЕЛА БЕЗ ДЛАКЕ НА ЈЕЗИКУ: Дала савет свим возачима, а оно што је потом рекла за све је био ШОК!

Наш саговорник каже да се управо из такве анализе може закључити да нису успели да сломе Србију.

„Ово је наставак притисака на Србију који ће свакако и даље да постоје и који ће да расту. Морамо да будемо свесни да докле год исте политичке снаге владају Западом, и докле год не добију оно што хоће, а то је да Србија више никада не буде у стању да се окрене према Русији и да буде трајно угашена као ’проруско гнездо‘, притисци ће се наставити“, уверен је Павић.

СОРОШЕВЦИ ТРАЖЕ ХАПШЕЊЕ МИЛИЦЕ ЂУРЂЕВИЋ ЗБОГ НАТАШЕ КАНДИЋ!

Он напомиње да би следећи на реду после Косова, ако би Запад успео у својим намерама, био удар на Србију да се „одрекне“ Републике Српске.

„Ово је само најновији притисак који долази из дела Америке да се заврше сви они послови који нису могли да се заврше у претходних 25 година, односно да се цео овај регион стави под чврсту евроатлантску чизму. Наравно, акценат је на реч атлантску, дакле на НАТО. Ако већ не могу све државе да буду ’усисане‘ у НАТО, онда да бар буду под контролом у којој не би имале свој суверенитет“, каже Павић.

БОЖИДАР УБИО СИНА, СУПРУГУ И ШУРАКА, ПА ПУЦАО У СНАЈУ: Након крвавог пира ушао у порту цркве! ПОГОДИО МЕ ЈЕ СА 3 МЕТКА, АЛИ НИСАМ ПРЕСТАЛА ДА ТРЧИМ!

Наш саговорник каже да су ова два института, која су поштована у Америци, на задатку да утичу на нову администрацију у Вашингтону, која је имала савим супротне циљеве од ових који се износе, а то је да се не мешају у унутрашње ствари других држава. С обзиром на то да је Трампова администрација под непрекидним притиском, ово им је, сматра Павић, шанса да ставе тачку на политику која влада од времена Клинтона.

„То значи стављање Србије под пуну контролу, а то не може док Београд не призна Косово. И ту је кључ“, верује наш саговорник.

НАТО У ЖЕСТОКОЈ ПАНИЦИ: Спречити Србију да купи Панцир С1 и Ураган!

У поменутој анализи износи се став да би Америка требало да утиче на ЕУ да ревитализује дијалог између Косова и Србије, као и да тај дијалог мора да доведе да Србија призна Косово као независну државу. САД би требало да буду спремне да прихвате мере с којима се стране слажу као део њихове нормализације односа, поручују експерти за Западни Балкан америчког Института „Исток−Запад“ и Националног комитета за међународне односе. Група аутора те анализе, међу којима су Франк Визнер и Карл Мантер, овоме додају да је присуство НАТО-а на Балкану привремено и да тако треба и да остане, али додају да је задатак НАТО-а да помогне Косову у стварању „мале војске опремљене лаким наоружањем“.

(ВИДЕО) ПРИВЕДЕН СУДИЈА СРЂАН ОБРАДОВИЋ! Због суђења у Суботици арбитар завршио у полицији!

„Косово залази у замрзнут сукоб у којем ће његов спорни међународни статус постати његова несрећна стварност. Последњих десет година доказало је да чак и признање свих држава ЕУ, или значајног дела међународне заједнице, неће променити односе Косова и Србије, нити смањити подршку Русије опструкцији Србије. Решење захтева да Србија и Косово помире своја неслагања у вези са државношћу Косова“, део је закључка анализе, уз коментар да „опстајање сукоба такође представља континуирану прилику за руски утицај у Србији“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

БИЋУ НАЈБОЉИ НА РОЛАН ГАРОСУ! Ђоковић послао охрабрујућу поруку навијачима!

(ФОТО) ОД ЗАВОДНИЦЕ ДО КУЋНЕ ПОМОЋНИЦЕ: Лепа глумица се никад не спрема за улогу, све ради по инстинкту!

(ВИДЕО) „ШКОРПИОНОМ“ НА ГОЛМАНА! Аустралијанац постигао страшну голчину!

ДАЧИЋ НА СЕДНИЦИ СБ УН: Спровести све договорено између Београда и Приштине, без условљавања!

(ФОТО 18+) ВРЕЛА ХРВАТИЦА ПОКАЗАЛА ГОЛЕ ГРУДИ: Али ОНО што се види ниже ће вас довести до ЛУДИЛА!

(ВИДЕО) ХАОС ЗБОГ ОТВАРАЊА АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ У ЈЕРУСАЛИМУ! Рафали на војнике, Израел узвратио ваздушним ударима, ВИШЕ ОД 40 ПАЛЕСТИНАЦА УБИЈЕНО!

Извор: rs.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
28°
Fri
18°
Sat
20°
Sun
17°
Mon