Извор: spacex.com
Занимљивости

Приватна космичка компанија ,,Спејс Икс“ лансирала војну летелицу у свемир

Америчка компанија ,,Спејс Икс" (Space X) лансирала је у свемир мини летелицу Америчког ратног ваздухопловства о којој се подаци чувају у строгој тајности.

Спејс Икс-ова ракета ,,Фалкон“ полетела је данас без људске посаде из Свемирског центра Кенеди у Кејп Канавералу на Флориди. Она је у орбиту однела најновију америчку беспилотну свемирску летелицу под ознаком X-37Б коју производи компаније Боинг.

Висина до које је однет Х-37Б се чува као тајна, а ракета ,,Фалкон“ се након успешне мисије вратила на земљу и безбедно слетела, што је у складу са политиком ,,Спејс Икса“ о рециклажи ракета за поновну употребу.

Х-37Б, извор: af.mil

Х-37Б се иначе класификује као ,,беспилотни свемирски авион“ јер се помоћу ракете лансира у орбиту, али се у повратку спушта кроз атмосферу и слеће на аеродром као авион.

Два таква ,,свемирска авиона“ Америчког ратног ваздухопловства већ се налазе у орбити укупно пет година, али званичници не желе да открију шта они тамо раде. Претходна мисија, окончана у мају, трајала је готово две године.

Ово је први пут да је Спејс Икс лансирао једну од оваквих експериментални свемирских беспилотних летелица. Х-37Б је претходних пет пута био лансиран употребом војних ракета Атлас-5, али је раније ове године секретар ратног ваздухопловства САД Хедер Вилсон саопштио Конгресу да је развој приватних космонаутичких компанија попут ,,Спејс Икс“-а отворио простор за америчку војску да јефтиније путује у свемир.

Претпоставља се да је Х-37Б у ствари софистицирана шпијунска летелица.

Х-37Б унутар ракете којом ће бити допремљен до орбите, извор: wikipedia.org

Операција лансирања Х-37Б је иначе изведена у последњи час јер се постројења ,,Спејс Икс“-а и НАСА-е на Флориди спремају за удар разорног урагана ,,Ирма“.

Зграде Центра Кенеди којима прети највећа опасност могу да издрже налете урагана до 217 километара на час, а ветрови Ирме могли би знатно да превазиђу ту брзину ако центар олује захвати Кејп Канаверал.

Радници у свемирском центру данас су постављали џакове с песком на врата зграда и заштитили летелицу „Орион“ која би за две године требало да буде лансирана на новој ракети НАСА.

О спектакуларном лансирању ,,Спејс Икс“-ове ракете за снабдевање Међународне свемирске станице прошлог месеца можете прочитати ОВДЕ.

Све о плановима НАСА-е да пошаље човека на Марс можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Говори Србија, Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

УРАГАНИ ПУСТОШЕ КАРИБЕ: Ирма однела 14 живота, Катја и Хосе се захуктавају

Уређај величине оловке за 10 секунди открива рак

Нова ера: Први у свету кажу збогом нафти

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
1°
15°
Fri
18°
Sat
21°
Sun
18°
Mon