Printscreen
Аналитика

Притисак се наставља: Срби маневром избегли хапшење и насиље

Српски представници могли су ванинституционално да формирају ЗСО, али би Албанци имали подршку пре свега Америке да делују репресивно. Дакле, хапсили би српске лидере.

Европска унија требало би да натера Приштину да промени правни оквир и интерне прописе како би статут за формирање ЗСО могао да обухвати опште принципе који су потписани Бриселским споразумом из 2015. године, рекао је данас помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, обраћајући се на почетку састанка политичких представника Срба са КиМ са члановима Управљачког тима за успостављање ЗСО у Звечану.

ШОК НА ББЦ: Британски адмирал – АСАД НИЈЕ КРИВ, ПОЛИТИЧАРИ МЕ ТЕРАЛИ ДА БОМБАРДУЈЕМ СРБЕ!

Председник Србије Александар Вучић поручио је да Срби ипак неће сами формирати ЗСО до 20. априла него да ће сачекати три и по месеца да то учини Приштина, али је додао да се то неће догодити.

Избегавање конфликта није слабост

„Сачекаће Србија три и по месеца за ЗСО, али ја вам сада кажем — нећемо је дочекати. Наша позиција је чиста, али тешка, ужасно тешка. Ми не разговарамо са Албанцима него са државама које су стварале независно Косово, са Американцима, Великом Британијом… Нама су руке везане, а наш циљ и интерес је да сачувамо безбедност“, прецизирао је Вучић.

Одлука о прихватању предлога ЕУ и једностраног формирања ЗСО се, према тумачењу коментатора Жељка Цвијановића, очигледно кретала између две тачке. Једна од тих тачака је био притисак и на албанску страну и на ЕУ да се коначно почне формирање ЗСО да не би та тема претекла у наредне преговоре, што је, чини се коментатору, био првобитни план Албанаца. Другим речима, да се о ЗСО не би преговарало два пута.

МИСТЕРИОЗНО ОТКРИЋЕ НАДОМАК КОСТОЛЦА: Ево шта су археолози случајно пронашли у Виминацијуму! ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО

„Друга тачка је била, то се видело и у ономе што је синоћ говорио председник Вучић и у овоме што данас понављају функционери Срба са Косова, да ће Срби ипак покушати да тај притисак направе, а да не направе конфликт на Космету. Наиме, да су кренули самостално у формирање ЗСО, дошло би до неке врсте конфликта и мислим да бисмо ту изгубили моралну предност коју смо имали према овом питању досад“, резонује Цвијановић.

Кад ЗСО формира тамошња скупштина, у томе учествују и Срби и Албанци, а да ли ће се они договорити, према Цвијановићевом мишљењу мање је важно, већ је битно да заједно покушавају да раде на томе.

Србима не требају нова хапшења

„Овако би Срби могли ванинституционално да формирају ЗСО, а наравно да би Албанци имали подршку пре свега Сједињених Држава да делују репресивно. Дакле, хапсили би тамо српске лидере, правили би им проблеме и мислим да то у овом тренутку Србима не треба“, истиче Цвијановић за Спутњик.

(ВИДЕО) ПОЛИТИЧКИ СЕКС СКАНДАЛ ТРЕСЕ ХРВАТСКУ! Један од најмоћних људи ХДЗ слао своје порно фотке са љубавницом!

Одлука Срба и Београда, према његовом тумачењу, није изненадила ни Албанце ни међународну заједницу.

„Зашто? Зато што они већ имају искуства са Србијом која све време избегава конфликт. Наравно, у неким милитантним друштвима, међу неким усијаним главама, избегавање конфликта се изједначава са слабошћу. Међутим, у озбиљној политици избегавање конфликта више је ствар мудрости, избалансираности, него слабости. Мислим да је ово, не могу рећи добар потез, једини заправо могући потез и потез који су очекивали, мање-више сви“, напомиње Цвијановић.

Председник Србије настоји да максимално поентира, не само у моралном, него и у политичком смислу, тумачи Жељко Цвијановић, и то је смисао његове изјаве.

„Да будем искрен, према Бриселском споразуму, посебно у односу на оно што је Србија тим споразумом дала, Заједница Српских општина је више него мало. То је заиста минимум минимума. Лично, мислим да нама ЗСО више ’ради посао‘ кад је Албанци не формирају. Онда ми правимо ’проблеме‘ од тога, опомињемо их да нису солидни преговарачи, јер су у оквиру косовских, односно приштинских закона донели одлуку о Заједници, донели статут, у коме би се показало да ЗСО неће имати извршну функцију“, прецизира своје становиште Цвијановић.

(ВИДЕО) ЛАЗУКИЋ БРУТАЛНО ОДГОВОРИО НА АЦИНУ ПРОЗИВКУ: Лукас је у полицији очигледно задржан с разлогом због онога што је учинио!

Мислим, поентира тај коментатор, да је за Србију у политичком смислу боље да Албанци не формирају ЗСО јер онда преговарамо на други начин него да формирају и суоче Србију са тим да је то заиста мало.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Зашто сам захвалан предсједнику Додику и зашто га треба подржати

СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ НАУЧНИКА: Угрожен живот више од 95 одсто људи у свету

СУЂЕЊЕ ЛАЖНОМ ПОЛИЦАЈЦУ ОТКРИЛО: Претресао грађане више пута, па тажио да се скидају голи!

Протести широм Јерменије: Туча грађана и полиције

ХОРОР Отац „поклонио“ ћерку пријатељима на вашару, па је силовао са њима

(ВИДЕО) Предао се Сиријац који је напао младића са јеврејском капом

Извор: rs.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
25°
Sun
25°
Mon
27°
Tue
26°
Wed