pixabay.com
Аналитика

Приштина узалуд куца: Исламске земље имају јак разлог да не признају тзв. Косово

Знатан број муслиманских држава не признаје тзв. Косово јер и саме имају политичких и територијалних спорова, па врло опрезно приступају том питању. Многе државе исламског света схватају да сукоб на тзв. Косову нема никакве везе са религијом.

ДАН КАДА ЈЕ ОРИЈЕНТ ЕКСПРЕС ЧЕКАО МИЛУНКУ САВИЋ

Председник Косова Хашим Тачи разговарао је у Њујорку са генералним секретаром Организације за исламску сарадњу (ОИС) Јусефом бин Ахмадом ел Отаимином и од њега затражио подршку ове исламске организације за нова признања независности тзв. Косова и учлањење у међународне организације, као што су Интерпол и Унеско.

Колико подршка ОИС може да утиче да се повећа број држава које признају Косово? Постоји ли могућност да та евентуална нова признања омогуће статус државе-посматрача тзв. Косову у УН, ако не и пуноправно чланство?

ДОДИК: Сутра подаци о страном мешању у изборе у БиХ

Професор Дарко Танасковић, исламолог, каже да ОИС има одређени утицај у међународним односима, али да, кад је конкретно реч о признавању самопроглашене независности тзв. Косова и лобирања за чланство тзв. Косова у организације из система УН, њихови потенцијали су већ — исцрпљени.

„У почетној фази лобирања за признавање тзв. независног Косова, непосредно по проглашењу независности 2008, било је више ентузијазма међу муслиманским државама да се тзв. Косово подржи. Они који су га тада признали и наставили да лобирају за тзв. Косово, то углавном чине и данас. Али, знатан број држава које делују у оквиру ове организације не признаје тзв. Косово, зато што има врло јаке разлоге за то. Јер многе муслиманске државе, чланице ОИС, и саме имају политичких и територијалних проблема, па и са те стране врло опрезно приступају питању тзв. Косова“, објашњава наш саговорник.

Морин Кормак ,,кроји“ гласове у Српској!

Професор Танасковић подсећа да је такозвани моменат исламске солидарности био видно изражен у време распада СФРЈ у Босни и Херцеговини, када је готово читав муслимански свет једнодушно кроз ову организацију подржао муслимане, односно, Бошњаке у БиХ. То, међутим, додаје он, није случај када је реч о Косову.

„Многе државе унутар ове организације схватају да сукоб на тзв. Косову нема никакве везе са религијом, односно да никаква исламска солидарност ту не би требало да дође у обзир, имајући у виду чињеницу да ни ислам ни муслимани ту уопште нису угрожени и да то није основа сукоба“, наводи професор Танасковић.

Петооктобарска алхемија: Вриштећу симболику захтева који опет међу Србе враћа симбиозу 5. октобра и стегнуте песнице није могуће игнорисати

У том смислу, он сматра да чак међу муслиманским земљама постоји извесна осека симпатија за косовску ствар.

„Ако узмемо као илустрацију неопрезну изјаву Беџета Пацолија да је имао конструктиван састанак са високим званичницима Марока, показује се до које мере заправо они очајнички покушавају да придобију још понеку државу из Организације за исламску сарадњу. Онда покушавају то са Мароком, иако је јасно да ова држава никада неће признати независност тзв. Косова, чак и када би то Србија урадила“, наводи наш саговорник.

(ВИДЕО) ПОКОЈНИ ЈОВО ТАРАБИЋ ЗА ЖИВОТА ОТКРИО НЕВЕРОВАТНУ ИСТИНУ О РЕЧИМА СВОЈИХ ПРЕДАКА: Оно за шљиву уопште није тачно, то су измислили непријатељи Срба! Али, ево шта им се стварно приказало

Професор Танасковић верује, оцењујући по сопственом искуству, да адут припадности исламском свету и сам покушај да се пробуди исламска солидарност није баш најбољи пут Приштине и да нема велике шансе да придобије нове гласове и јачу подршку у међународним организацијама. Он, додуше, не спори могућност спорадичног успеха, али не верује да ће уз помоћ исламских држава достићи критичан број признања, који би им омогућио да имају већину у генералној конференцији УН и довољан број гласова за пријем у Унеско или Интерпол.

Организација за исламску сарадњу има трајно изасланство при УН, и окупља 57 држава у којима је ислам државна, већинска или мањинска религија.

ИСИДОРА САХРАЊЕНА СА ИГРАЧКАМА: Другарица прочитала њен писмени задатак и сви су зајецали, девојчица као да је предвидела трагедију

БОСАНСКИ КАНИБАЛ ШОКИРАО ИСКУСНЕ ПОЛИЦАЈЦЕ: Више је жалио убијеног пса него рођену мајку који је ИСКАСАПИО СЕКИРОМ

НЕЗАПАМЋЕН ЗЛОЧИН ТРЕСЕ КЛАДОВО! Комшија месецима силовао двојицу дечака, а онда је тетка ухватила једног да пуши, отела му мобилни и открила ужас

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Лавров упозорио Запад: Не крећите на Сирију

ОВО НИСТЕ ЗНАЛИ! Сапун би требало да држите у свакој соби у кући, спасиће вас ВЕЛИКИХ ПРОБЛЕМА!

Трамп се окомио на Иран и захвалио Русији

Спутњик

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
27°
Wed
29°
Thu
30°
Fri
23°
Sat