Wikipedia
Политика Регион Србија

ПРИШТИНА ЦРТА ГРАНИЦУ СА ПОДГОРИЦОМ: Албанци имају већину за споразум о разграничењу?!

Скупштина Косова требало би данас да расправља о предлогу закона о ратификацији споразума са ЦГ. За изгласавање демаркације потребна двотрећинска већина - 81 глас од 120 посланика.

ПОЛАРНА ЗИМА СТИЖЕ СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ: Спремите се за ЛЕДЕНИ талас и дебели минус до 10. марта! РХМЗ УПОЗОРАВА НА СНЕЖНЕ ПАДАВИНЕ

Одложена седница Скупштине Косова на којој ће се расправљати о предлогу закона о ратификацији споразума са Црном Гором о демаркацији граничне линије биће одржана данас. Претходно је Влада Косова усвојила заједничку изјаву – анекс споразума о демаркацији границе између Косова и Црне Горе, који су крајем прошле седмице у Подгорици потписали председници Хашим Тачи и Филип Вујановић. Премијер Косова Рамуш Харадинај је казао да заједничка изјава отвара пут ка томе да решење о демаркацији границе усвоји Скупштина Косова, јер омогућава да се исправе све могуће грешке и непрецизности у споразуму Косова и Црне Горе од 26. августа 2015. године. За изгласавање споразума потребна је двотрећинска већина, односно да од 120 за њега гласа 81 посланик, и готово је сигурно да ће она бити обезбеђена.

Косовски политички аналитичар Рамуш Тахири изјавио је да није договорено никакво кориговање граница између две државе.

ВЕЛИКА АНКЕТА: За кога ћете гласати на изборима у Београду?

– Нити ће неко добити, нити ће неко изгубити. Не ради се нова граница, него се стара обележава. Црна Гора је показала добру вољу прихватањем тога да радна комисија ради на размени територија, ако то буде у интересу локалног становништва највише у дужини од 50 до 100 метара, с тим да на крају размена буде метар за метар – казао је Тахири.

Подсећамо да је управо Алијанса за будућност Рамуша Харадинаја минулих месеци опструирала споразум, због чега је и пала претходна влада у Приштини. Разлог томе је што се сматрало да Црна Гора треба да врати Косову око осам хиљада хектара земљишта са простора Чакора и Куле. Шеф црногорске дипломатије Срђан Дармановић више пута је поручивао да се Црна Гора на то питање више неће враћати.

– Реч је о старој граници унутар Југославије која никада није довођена у питање и коју су, не једна, него чак две међународне комисије потврдиле, а црногорски и косовски званичници, у атмосфери међусобног разумевања и у доброј вери према међународним споразумима, потписали споразум о томе у Бечу 2015. године – казао је у понедељак Дармановић. – Ми смо ратификовали међународни споразум који је имао подршку „са стране“.

(ВИДЕО) ДРАГАНЕ, САМО РЕЦИ: ЗИНУЛО МИ ЈЕ ДУПЕ ЗА ТВОЈЕ ГЛАСОВЕ И ПОВЛАЧИМ ЛИСТУ! Бели објаснио Ђиласу како стоје ствари!

Бечким споразумом повучена је граница дужине 79 километара, која је за Алијансу за будућност Косова остала неприхватљива, јер је, по њиховим „мерењима“, Црна Гора „ушла“ 40 километара на територију КиМ, што се „мора кориговати“. Тим поводом реаговало је и Удружење бораца ратова од 1990. године, оцењујући да је споразум о демаркацији самовољни антидржавни чин.

– Он је раван издаји, и њиме се негирају уставно уређење и политички систем Црне Горе, гази воља грађана као носиоца суверености и угрожава њихова имовина у близини границе са Косовом – саопштио је председник тог удружења Радан Николић.

ВЕЛИЧАНИ: ПРЕМИЈЕР ДА ДОЂЕ

У пограничном појасу према КиМ, у околини Велике, мештани очекују од надлежних државних органа да им објасне о каквој се корекцији границе ради. Њихови представници из Одбора за заштиту границе најавили су одлазак код челника плавске општине како би целу причу преселили у одборничке клупе. За „Новости“ је потврђено да ће они позвати премијера Душка Марковића да дође у Велику или Плав и упозна их са садржајем анекса споразума о демаркацији уговора о разграничењу Црне Горе и Косова. Величани нагађају да се ради о међи од око 800 метара која је ушла у терен Пећи и Кућишта, што, како тврде, може да се врати на „југословенску границу“, тако да њима неће нанети никакву штету.

РЕКЛАМА
Заветници: Београд треба да слави морал, а не ријалити

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Прокић: Горући проблем неодржавање постојећих ресурса

(ТЕСТ) ИЗА ВРАТА СЕ КРИЈЕ ВАША БУДУЋНОСТ: Изаберите боју и откријте шта вас чека у животу!

ДАЧИЋ ОСУДИО ИЗЈАВУ АЛБАНСКОГ ПРЕМИЈЕРА: Зашто ЕУ не реагује на Рамине изјаве?!

Извор: novosti.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
9°
22°
Mon
17°
Tue
23°
Wed
25°
Thu