Tanjug
Друштво Србија

ПРЕТИ НАМ ЕКСТРЕМНА КЛИМА! СМЕЊИВАЋЕ СЕ СУШЕ И ПОПЛАВЕ! Климатолог Горан Пејановић, заменик директора РХМЗ, УПОЗОРАВА!

Клима у Србији се драматично мења због глобалног загревања, наредних година очекују нас нагле смене периода великих суша и озбиљних поплавних таласа, као и драстични скокови и падови температуре, каже Пејановић

(ВИДЕО) ЈЕЗИВ СУДАР У ЦРНОЈ ГОРИ! Српкиња тешко повређена!

Србији наредних година прете честе и нагле смене екстремних временских прилика, упозорава климатолог Горан Пејановић, заменик директора РХМЗ! Према његовим речима, због глобалног загревања, у нашој земљи ће се велике суше смењивати са обилним поплавама, а високе тропске температуре са леденим таласима.

До ове појаве долази због наглог загревања мора и океана у нашем окружењу, које неповољно утиче на промену климе у нашој земљи.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ О МЛАДОЈ СРПКИЊИ САРИ ВИДАК ЗАТОЧЕНОЈ У ЦРНОЈ ГОРИ: Разговарао сам са министарком Кубуровић, Србија чини колико може!

Лош утицај

Горан Пејановић из Националног климатског центра Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) за Информер објашњава да, што је глобално загревање веће, и температуре у Србији су све више.

– У Србији се у наредном периоду могу очекивати честе смене екстремних временских прилика! Тако на пример, може се десити да након суше за кратко време дође до великих поплава. Такође, долазиће до наглих и драстичних скокова и падова температуре. Овакве ствари се дешавају због глобалног загревања и емисије гасова попут угљен-диоксида, метана и азот-субоксида, који изазивају ефекат стаклене баште. Како долази до повећања емисије гасова, тако „скачу“ и температуре ваздуха и океана – објашњава Пејановић и додаје:

МИЛОШ ЈЕ ПОГИНУО, А СНЕЖАНА ЈЕ 36 ДАНА У КОМИ: Нова одлука суда у случају Црногорке која је покосила веренике из Србије у Бечићима!

– Четири мора у нашем окружењу, Црно, Каспијско, Балтичко и Средоземно море, и Атлантски океан никад нису били топлији још од 1865. године. Они директно утичу на нашу климу, јер што су топлији, то су и температуре код нас све више. Са друге стране имамо померање топлотних зона ка северу, што доводи до великог броја суша на овим просторима. Број великих суша скочио је за дупло у односу на период од 1961. до 1990. године. Сада их имамо на сваке три године, а некада су се дешавале на сваких шест. Топлотни таласи су све интензивнији и дужи, а колико температуре „скачу“ сваке године, најбоље показује податак да од 1888. године, од 10 најтоплијих лета икада чак осам смо доживели након 2000. године! – истиче Пејановић.

Наш саговорник објашњава да нам све веће глобално загревање неће донети само суше већ и друге екстремне временске појаве попут поплава.

СТРАВИЧНИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА У ЗАЈЕЧАРУ Старицу везао завесом, брутално тукао, а потом силовао! Комшиница је нашла у локви крви!

– Због високих температура мора и океана долази и до повећаног испаравања водене паре, која одлази у облаке. Даље, то доводи до излучивања огромних количина кише и града, који могу изазвати поплаве! Због тога бележимо повећан број дана са падавинама преко 30 литара кише, услед чега долази до честих бујица и појаве клизишта и одрона. Прави пример је то што смо ове године забележили чак 250 одсто више падавина у односу на вишегодишњи просек! – објашњава Пејановић.

Проблем су гасови

Наш саговорник упозорава да, уколико не смањимо емисије гасова, клима ће бити све екстремнија.

– У овом тренутку глобална температура већа је за један степен него раније, а ако не смањимо емисије гасова, можемо очекивати да се она до краја века повећа за бар још три степена – упозорава Пејановић.

(ВИДЕО) Испливао снимак на ком Игуман САВА ЈАЊИЋ другује са шиптарским терористом Агимом Чекуом и његовим јастребовима из УЧК!

Ђурић: Србија на удару три различите масе

Метеоролог „Weather2Umbrella“ Ђорђе Ђурић каже да су драстичне промене температуре нешто што се већ догађа у Србији, а све због тога што се наша земља налази на удару врелог, леденог и влажног ваздуха, који се често великом брзином смењују над нашом територијом.

ИСПОВЕСТ БЕОГРАЂАНКЕ КОЈУ ЈЕ СИЛОВАО ДРУГ ЊЕНОГ СИНА А ОНДА ЗАПРОСИО: Рекао ми је Твој муж је силовао моју жену, сад ћу ја тебе!

– Србија се налази на удару три драстично различите ваздушне масе! Прве, која из Сибира доноси ледени ваздух, друге, која са севера Африке доноси врео ваздух, док нам са Атлантика долази влажно време. То можемо сликовито да прикажемо кроз пример који је Србију задесио у марту ове године. Наиме, првог дана марта забележено је минус 25 степени, док је последњег дана марта измерено исто толико, али у плусу! За 31 дан разлика у температури износила је драматичних 50 степени, а након марта уследио је најтоплији април у историји – каже Ђурић.

(ВИДЕО) СРБИЈА НАБАВЉА ПУМЕ! Један од најмоћниијх ХЕЛИКОПТЕРА НА СВЕТУ браниће наше небо!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Лојалност на делу: И Мајкрософт у „лову на руске вештице“

ДОМАЋИН ИЗ МАЧВЕ СЕ ОТРОВАО ЕСЕНЦИЈОМ! Село у чуду, нико не верује зашто се убио тако угледан човек!

Драма на небу: Авион не може да слети, експлодирали му точкови

Побила се двојица мушкараца, старији млађег УМЛАТИО ВИБРАТОРОМ!

Кустурица: Не плашим се санкција због посете Криму

Извор: Informer

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
29°
Sat
31°
Sun
31°
Mon
27°
Tue