Википедија
Србија Хроника

Пресуда за паљење амбасаде САД у Београду 14. новембра

Виши суд у Београду заказао је за 14. новембар објављивање пресуде седморици оптужених за паљење америчке амбасаде 2008. године у Београду после митинга "Косово је Србија", пошто је данас окончано суђење.

То ће бити друга првостепена пресуда, пошто је прву пресуду прошле јесени укинуо Апелациони суд због неразумљивости и противречности и наложио понављање суђења.

И на нову пресуду тужилаштво и одбрана ће имати право да се жале Апелационом суду, који треба да донесе правоснажну одлуку.

Тужилаштво је у завршној речи на суђењу предложило суду да оптужене огласи кривим и осуди по закону за тешко кривично дело против опште сигурности, док је одбрана тражила ослобађање од оптужби.

Након првог суђења, укинутим делом пресуде оптужени су били осуђени на условне казне од шест до 10 месеци затвора, док је за неколико оптужених Апелациони суд потврдио казне због насилничког понашања.

На оптуженичкој клупи на овом поновљеном суђењу су Дејан Вучковић, Ђорђе Томин, Никола Косановић, Филип Бацковић, Драган Маринков, Марко Новитовић и Милан Томас.

Они су оптужени да су испред објекта амбасаде Сједињених Америчких Држава „опште опасном радњом изазвали опасност за живот и тело људи и имовину већег обима“.

Терете се да су након митинга испред Скупштине Србије „Косово је Србија“, око 18.30 сати организовано дошли до америчке амбасаде и гадали је каменицама, бакљама и другим предметима и тако изазвали пожар у којем је погинуо Новосађанин Зоран Вујовић.

Амбасада САД у овом поступку није тражила одштету, као ни породица Вујовића, који је изгорео у пожару у амбасади.

Што се тиче полицијске одговорности за пропусте у обезбеђењу током и после митинга „Косово је Србија“, Више јавно тужилаштво у Београду подигло је у мају ове године оптужницу против пет полицијских службеника које терети за кривична дела тешко дело против опште сигурности и злоупотреба службеног положаја.

Оптужница је прослеђена суду 8. маја и у току је њено преиспитивање.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ово значи рат: Саудијска Арабија оптужила Иран за напад балистичком ракетом на Ријад

Република Српска најављује нови Устав

ДРАМА У ПРОКУПЉУ: Отео жену испред кафане, силовао је, па побегао!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
28°
Wed
29°
Thu
30°
Fri
31°
Sat