ds.org
Политика Србија

ПРЕСУДА ПРЕДСЕДНИКУ ДEMOKRATA ЗА АФЕРУ ПАШЊАК ОТКРИЛА: ШУТАНОВАЦ на рачуну има чак 300.000 ЕВРА!

Председник ДС-а, поред стана на Врачару вредног скоро милион евра, има и огромну орочену штедњу у две банке. Поставља се питање одакле председнику ДС-а и бившем министру одбране толики новац, када се поред политике не бави ни једним другим послом.
youtube.com

Председник Демократске странке Драган Шутановац, који према доступним подацима нема дана радног стажа ван политике, поред луксузног стана у близини Храма Светог Саве на Врачару, вредног скоро милион евра, има чак 300.000 евра орочене штедње на личним рачунима у банци!
То је откривено пошто су Центар за истраживачко новинарство (ЦИНС) и антикорупцијски портал „Пиштаљка“ објавили факсимил пресуде Првог основног суда којом је Шутановац прошле недеље, под сумњивим околностима, ослобођен на суђењу за аферу „Пашњак“.

Оружје, слике, сатови…

Текст поменуте пресуде открива да Драган Шутановац располаже тајкунским богатством потпуно необјашњивог порекла. Уз милионски вредан дуплекс на Врачару и 300.000 евра „штедње“ на рачунима, Шутановац, како стоји у пресуди, поседује и уметничке слике, скупоцене сатове и вредно оружје
Председник ДС-а, по образовању дипломирани инжењер машинства, пореклом је из скромне радничке породице, покојни отац му је био грађевински радник родом са села и нема ни говора о томе да је толики иметак наследио. У јавности се помињало да Шутановац добија новац од свог таста, познатог певача Мирослава Илића, али је то певач у више наврата демантовао тврдећи да зету не даје новац.

Приватизација, транзиција…
-Ко год је на било који начин учествовао у приватизацијама и транзицији, није из тога изашао без неколико милиона евра. Бранко Радун, аналитичар

У пресуди Првог основног суда се, између осталог, наводи:
* Утврђено је да Драган Шутановац има орочени штедни улог код Банке Интеза у износу од 200.000 евра, Марија Шутановац (Шутановчева жена, ћерка Мирослава Илића, прим. ур.) у готовини на рачуну код Банке Интеза поседује 85.000 евра на име позајмице од оца, као и да Драган Шутановац има орочени штедни улог код Банке Интеза у износу од 99.324 евра, као и да Драган Шутановац поседује уметничке слике, сатове и оружје, а Марија Шутановац накит..
* Драган Шутановац на рачуну у Комерцијалној банци на дан 28. 1. 2013. године поседује 56.838,89 динара, на рачуну код Комерцијалне банке на дан 28. 1. 2013. 6.127,55 долара, на рачуну исте банке на дан 8. 8. 2012. године 56,58 британских фунти, као и да Марија Шутановац на рачуну код Хипо Алпе Адрија банке поседује 90.000 евра по основу продаје стана у Београду, у улици Булевар деспота Стефана…

Драган Шутановац јуче је одбио да говори за Информер. Он је, уместо да јавности објасни порекло свог богатства, на Фејсбуку запретио новим уличним протестима и хапшењима људи који су данас у врху власти!?
„То што сам ја ослобођен не значи да је Србија слободна! Морамо да је ослободимо од најгоре, најбахатије и најбезобзирније власти! Зна народ да су одавно претерали и да им је време да се пакују, ко за опозицију, ко за кошуљу. Од септембра ћемо се видети на улици, да чујемо шта народ мисли и понудимо решења за одлазак најгоре власти у модерној историји Србије“, написао је Шутановац.

С друге стране, посланик СНС Владимир Орлић каже да је овај случај одличан пример „вредности за које се демократе залажу већ 27 година“.
– Само најбољи експерти, попут Шутановца, имају тако оштро око да на Врачару, у најстрожем центру Београда, непогрешиво лоцирају пашњак. Такво знање заслужује и награду од више стотина хиљада евра… – иронично поручује Орлић, и додаје да од тако склоњеног милионског кеша живе и други врхунски експерти жутог картела: и Александар Родић, и Вук Јеремић, и Саша Јанковић, и Саша Радуловић…
Коначно, аналитичар Бранко Радун каже да овакви примери само показују да је за појединце политика најуноснији бизнис.
– Нажалост, Шутановац није једини. Многи су се обогатили после 5. октобра. Ко год је на било који начин учествовао у приватизацијама и транзицији, није из тога изашао без неколико милиона евра – закључује Радун.

Фото: Информер, Говори Србија

Спасић: Није му то од посланичке плате

Марио Спасић из Савета за мониторинг сматра да Шутановац мора да објасни одакле му 300.000 евра.
– Немогуће је да неко од министарске и посланичке плате уштеди толики новац. Ово ствара сумњу да се током свог министарског мандата бавио и неким незаконитим радњама – наглашава Спасић.

Извор: Информер, Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ШИПТАРСКА ПРОВОКАЦИЈА у београдском Мекдоналдсу (ФОТО)

СКАНДАЛОЗНО: Саша Јанковић искоришћава људе преко мајке којој је одузето дете

Ево зашто је Руско-српском хуманитарном центру у Нишу НЕОПХОДАН дипломатски статус

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri