Друштво Србија

Преминуо оснивач прве странке од пада комунизма у Србији: Милимир Ђуричић Жорж

Јуче је, у 68. години живота, преминуо оснивач прве националне странке од пада комунизма у Србији - Милимир Ђуричић Жорж.

Био је оснивач Друштва за очување српског језика, ћирилице и одбрану Косова и Метохије ,,Сава“ из које је настала политичка странка Српске народне обнове из Нове Пазове.

Његова величина и утицај на демократске промене у Србији последње деценије прошлог века су изузетни. Српска народна обнова (СНО) коју је основао, је била прва национална странка након пада комунизма у Србији, а основана је на Бадње вече, 6. јануара 1990. у Новој Пазови.

Ђуричић је рођен 1949. године и одрастао је у Новој Пазови у чувеној породици Ђуричића, једне од четири најстарије црногорске породице из катунске нахије, племена Цуца код Цетиња.

Милимир Ђуричић – Жорж

У тешким временима имао је снаге, храбрости и срца основати прву антикомунистичку организацију у југоисточној Европи и међу првима се борити за вишестраначки систем и обнову монархије у Србији.

Дао је велики допринос у одбрани српског народа током ратних деведесетих година, прикупљајући хуманитарну помоћ и организовањем добровољачких јединица које су се под називом „Цар Душан Силни“ и „Бели орлови“ борили и бранили српски народ широм бивше СФРЈ. Био је несебичан, па је дао и лични допринос у одбрани српског народа  борећи се на на љутом Херцеговачком ратишту.

Милимир Жорж Ђуричић у борби за ослобођење српског народа од комунистичког режима преживео је многа малтретирања и шиканирања, али никада није престао ширити идеју о ослобођеном и уједињеном српству.

Два пута је биран за одборника у Скупштини општине Стара Пазова, а био је и потпредседник Савета Месне заједнице Нова Пазова (2001-2003). Као функционер Месне заједнице 2001. године је покренуо иницијативу за стварање општине Нова Пазова.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЧАНКОВИ НАСТАВЉАЈУ С АНТИРУСКОМ ХИСТЕРИЈОМ! Костреша „брине“ Српско-руски хуманитарни центар

Састали се Вучић и Додик – ево шта је договорено

Пјонгјанг: „Узалуд труд, нико не може да лоцира наше ракетне лансере“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Sat
31°
Sun
30°
Mon
26°
Tue