Србија Хроника

ПРЕМИНУЛА ЖЕНА ЗАРАЖЕНА ХИВ ВИРУСОМ У НОВОМ САДУ: Примила крв од дугогодишњег добровољног даваоца!

Жена са територије Јужнобачког округа, заражена ове године ХИВ вирусом путем трансфузије крви, преминула је од последица тежине основне болести, иако су предузете све савремене мере лечења, изјавио је данас Тањуг директор Института за јавно здравље Војводине (ИЗЈЗВ) др Владимир Петровић.

Петровић је навео да је ово први случај трансфузије крви заражене ХИВ вирусом на подручју Војводине још од 1985. године, када су и регистровани први случајеви такве инфекције у северној покрајини.

(ВИДЕО) ЗАСМЕЈАВАО ЈЕ МИЛИОНЕ, БАЛКАН ГА ЈЕ ОБОЖАВАО: Мало ко зна како је Чкаља зарадио чувени надимак!

Из Института за јавно здравље Војводине објавили су да је епидемиолошка служба тог института у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, одмах по сазнању о добровољном даваоцу крви који је ХИВ позитиван, спровела сва неопходна епидемиолошка испитивања случаја и предузела све неопходне мере за спречавања даљег ширења инфекције.

ИЗЈЗВ наводи да је пацијенткиња са територије Јужнобачког округа, у склопу лечења основне болести која спада у ред најтежих обољења, „примила крв-дар дугогодишњег добровољног даваоца“.

„Приликом доласка на давање крви добровољни давалац није давао информације које би га привремено или трајно искључиле из давања крви, а у обавезном скрининг тестирању маркера трансфузијом преносивих инфекција, његов дар је имао нереактиван резултат, те је као такав и употребљен за трансфузијско лечење пацијената“, објашњено је из ИЗЈЗВ.

СТРАХОТА У ШКОЛИ У ВРАЊЧКОЈ БАЊИ Вршњак крвнички претукао другарицу!

Указује се да је приликом наредног добровољног давања крви утврђено да је исти добровољни давалац реактиван на ХИВ и одмах је искључен из даљег давалаштва, те да је од пацијенткиње која је примила његову крв из претходног давања узет узорак крви и резултат је био реактиван на ХИВ.

Пацијенткиња је недуго потом, нажалост, преминула од последица тежине основне болести, иако су предузете све савремене мере лечења, наводе из ИЗЈЗВ-а.

Из ИЗЈЗВ-а наводе да нико није направио пропуст у здравственој служби, него је кривац такозвани „период прозора“, који представља период који траје од шесте недеље до шестог месеца, а у просеку око два месеца, од тренутка инфекције, „у ком је немогуће утврдити да ли је давалац крви заражен ХИВ-ом“.
Како је Тањугу казао др Петровић, тај случај је епидемиолошки завршен, а тај случај трансфузије крви заражене ХИВ вирусом први је такав на подручју Војводине још од 1985. године, када су и регистровани први случајеви такве инфекције у северној покрајини.

Масовна туча у кафани у Сремској Митровици: Две девојке повређене од рикошета, летеле флаше и столице, тешко повређена двојица

ИЗЈЗВ је упутио позив свима да се у што већем броју тестирају на крвнопреносиве вирусе у регионалним заводима, домовима здравља и приватним лабараторијама, а не у установама за трансфузију крви.
Према прелиминарним подацима ИЗЈЗВ-а, у 2017. години на територији Покрајине пријављен је 51 случај ХИВ инфекције, с тим што је код 41 особе инфекција новооткривена, док је 10 особа било инфицирано раније, али су случајеви пријављени у овој години.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Суд пустио Сакашвилија на слободу

Војни аташе БиХ у Холандији осумњичен за злочин над Србима!

ЧЕДА: Јанковић је само осредњи чиновник из Бакијевог кабинета – ШТЕТА ШТО СУ МУ НЕКИ ПОВЕРОВАЛИ!

Извор: Бета/Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat