Pixabay
Друштво Србија

ПРЕКРШАЈНИ СУД КАЗНИО ДВОЈЕ РОДИТЕЉА:Због изостанка деце кажњени са 5.000 динара

Прекршајни суд у Панчеву изрекао две новчане казне несавесним родитељима. У суду кажу да се годинама подносе пријаве због неоправдавања изостанака.

МОНСТРУМ КОЈИ ЈЕ УБИО ЖЕНУ И ДЕТЕ ИСПРЕД ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД ПРЕРЕЗАО СЕБИ ГРКЉАН! Чувари чули ломљење, па затекли крваву сцену!

ДВОЈЕ родитеља, чија деца похађају трећи и седми разред основне школе, пресудом Прекршајног суда у Панчеву кажњено је са по 5.000 динара зато што нису оправдали изостанке. Ако не плате казну у року од 15 дана од правоснажности пресуде, новчана казна се може заменити друштвено корисним радом, казном затвора или блокадом рачуна до измирења.

 Према речима Сандре Медаковић, портпарола Прекршајног суда у Панчеву, ово није први пут да се подносе пријаве против родитеља и да се изричу ове казне. Иако су недавно донете измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања, несавесни родитељи који нису правдали изостанке или нису уписивали дете у први разред били су кажњавани и раније.

– Током 2017. године поднето је 88 пријава против родитеља због изостајања деце из школа – каже Сандра Медаковић, портпаролка Прекршајног суда у Панчеву. – Донето је 13 решења, од којих су две новчане казне и 11 опомена, а остали поступци су у току. Новчане казне су изречене у случајевима где су родитељи опоменути више пута, али ни после тога нису оправдали изостајање из школе.

ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ ЂИЛАСОВЕ БИВШЕ ЖЕНЕ: Тукао ми оца, а мене трудну мучио!

Како каже Сандра Медаковић, приликом доношења пресуде као олакшавајућа околност узима се ако се то први пут догађа, ако је реч о краћем периоду изостајања, тешкој материјалној ситуацији породице… У тим случајевима се, углавном, изриче опомена.

Закон прописују да је родитељ дужан да у року од 48 сати јави наставнику због чега дете не долази у школу, а за осам дана да донесе званично оправдање за изостајање детета са наставе. Ако те не учине, школа обавештава надлежни секретаријат градске управе који подноси захтев за покретање прекршајног поступка против родитеља, односно старатеља. Прописана казна за овај прекршај је од 5.000 до 100.000 динара.

БРАТАНИЦИ У СТАРОМ БЕЧЕЈУ ПОСЛАЛА ЈЕ ПОКЛОН ИЗ ЊУЈОРКА: Када им је пакет стигао на кућу ШОК! Имали су шта и да виде!

КАЗНЕ И У БЕОГРАДУ

– ОД септембра, када је донет Закон о основама система образовања и васпитања, поднето је пет пријава против родитеља због изостанака и поступци су у току – каже Милан Мариновић, председник Прекршајног суда у Београду. – Овакве случајеве радимо 10-15 година, тако да је било новчаних казни и раније.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) КУРВЕ НА СОЛУНСКОМ ФРОНТУ: Да ли су Срби током Великог рата ишли у Баре, најзлогласнији кварт на Балкану?

Због петарди дете изгубило око, другом повређено лице

Младић тешко повређен у саобраћајки

(ФОТО/ВИДЕО) Талачка криза у пошти у Украјини: Заробљено 11 људи, од тога двоје деце

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Sat
31°
Sun
30°
Mon
26°
Tue