Printscreen
Политика Свет Србија

Председник Израела Србима: Радећи заједно превазилазимо многе изазове

Србија и Изреал су много тога постигли у последњих 25 година, од обнаваљања дипломатских односа, а надам се да заједно можемо постиће још више у годинама које долазе, поручио је председник Израела Рувен Ривлин.

(ВИДЕО) ОВАЈ ДЕТАЉ ЈЕ ОТКРИО КИМОВУ ЈЕЗИВУ ТАЈНУ: Северна Кореја случајно показала нешто од чега свет највише страхује!

Ривлин се видео-поруком обратио окупљенима на скупу у Скупштини Србије, којим је обележено 25 година од поновног успостављања дипломатских односа између Србије и Израела.

Изразио је захвалност Србији и српском народу за дугогодишње пријатељство, подсетивши да је Србија била прва земља на свету која је пре 100 година признала Балфурову декларацију, а којом је први пут признато право Јевреја на самоопредељење у њиховој историјској домовини.

ОГЛАСИЛА СЕ И СУПРУГА ПРЕТУЧЕНОГ ХРВАТА: Није тачно да нисам тражила помоћ…

„Никада не можемо да заборавимо дивне речи представника тадашње српске владе Миленка Веснића о праву Јевреја на независну државу и сећамо се Давида Албале, националног хероја Србије и Израела“, рекао је Ривлин.

Додао је да Србија и Израел данас имају многе хероје који раде на јачању пријатељства и сарадње између два народа у трговини, туризму, на пољу иновација.

„Радећи заједно превазилазимо многе изазове данашњице. Много тога смо постигли током 25 година, надам се да заједно можемо постићи још више у годинама које долазе. Надам се да се ускоро видимо у Јерусалиму“, поручио је Ривлин.

Изасланик председника Србије Никола Селаковић рекао је да српски и јеврејски народ, упркос многим разликама и раздаљини од хиљаду километара, зближавају и неке заједничке особине од којих су најважније љубав према слободи, борба за слободу и за њено очување.

(ФОТО) ДРАМАТИЧНА АКЦИЈА У ШПАНИЈИ, УХАПШЕН ИГОР СРБИН: Најтраженији српски бегунац пао у гаћама, у пуцњави убијена 3 полицајца

„То је оно што деле српски и јеврејски народ и што нас спаја“, рекао је Селаковић.

Окупљенима је пренео честитке и поздраве председника Србије Александра Вучића, којем је, како је рекао, важно пријатељство са Израелом.

Селаковић је рекао и да су многи Јевреји у Србији у време када Израел није био успостављен, срцем и душом Србију доживљавали као своју другу отаџбину, да су заслужни за многе тренутке славе и да су делили судбину српског народа и у тешким и у лепим тренуцима.

Додао да је најпоноснији због тога што је као министар правде водио пројекат израде Закона о реституцији и што је био министар који је заступао предлог закона за који су гласали сви посланици.

Елфета ножем пресекла врат дечаку, Орић мирно гледао како га коље!

„Тиме су Срби показали да су опет у нечему први према нашим пријатељима“, приметио је и додао да је 25 година од обнављања дипломатских односа можда само формални повод, јер ће наше пријатељствио чинити вечним историјско пријатељство и подршка које једни другима знамо да пружимо, чак и кад нам се чини да је нико други не пружа.

Амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам рекла је да данас Србија и Израел имају богат политички дијалог отворених канала који омогућавају размену мишљења и дефинисање политичке агенде на највишем нивоу.

Истакла је да две земље бележе раст трговинске размене, док израелске инвестиције у Србији постају све бројније, уз пораст броја израелских туриста и продубљене контакте између два друштва.

Посебно је захвалила на томе што је донет Закон о реституцији, који је једногласно усвојен у Скупштини Србије у фебруару 2016. године, а који је жртвама Холокауста, како је рекла, донео правду и достојанство, и који треба да послужи као модел другим земљама.

(ВИДЕО) СТРАШНА ПРАТЊА ЗА РУСКО СТРАШНО ОРУЖЈЕ: САД и НАТО дрхте док моћни Јарс иде кроз шуме!

Описивати односе Србије и Израела само цифрама и подацима, кроз заједничке интересе или кроз низ формалних дипломатских догађаја, било би погрешно, приметила је и објаснила да су односи две земље много више од тога и почивају на солидарности, пријатељству, срдачним осећањима и заједничким вредностима.

Потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић рекао је да Србија придаје велики значај сарадњи са Израелом и да је потребно додатно интензивирати сарадњу српског и израелског парламента.

Подсетио је да је у Скупштини Србије формирана посланичка група пријатељства која броји 35 чланова.

„Постоји висок степен разумевања Србије и Израела за изазове са којима се суочавамо. Хвала на подршци и разумевању по питању Косова и Метохије. Србија се активно и доследно залаже за дијалог Београда и Приштине и имплементацију Бриселског споразума ради постизања мира и стабилности у регион“, рекао је Маринковић.

(ФОТО/ВИДЕО) ОВАКО ЈЕ ПАО СРБИН ЗА КОЈИМ ЈЕ ТРАГАЛА ЦЕЛА ИТАЛИЈА: Погледајте драматичну акцију хапшења Игора Србина!

На свечаном скупу се обратила и Роузи Стивенсон Гуднајт, унука Давида Албале, једне од најзначајнијих личности Србије и Израела и, како је амбасадорка рекла „српског патриоте и посвећеног ционисте“.

Њој је амбасадорка поклонила дупликат писма које 1917. године тадашњи амбасадор Србије у Вашингтону послао Давиду Албали.

„Ја ово никада нећу заборавити, а оно што сам научила о Србима и Јеврејима је да имају дуго памћење“, рекла је Роузи Стивенсон Гуднајт.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЧЕДА О ЂИЛАСУ, ЈАНКОВИЋУ И ЈЕРЕМИЋУ: Нећу с њима, јер су ФРУСТРИРАНИ ВУЧИЋЕМ – А сваки од њих је хтео да му буде партнер!

ОВАКВУ ОСВЕТУ ЈОШ НИСТЕ ВИДЕЛИ: Напали багеристу, а пар тренутака касније

„ЗГУЖВАНИ, СПРЖЕНИ, ДЕФОРМИСАНИ“ Хрватски медији упоредили нереде на дербију са овим филмом

ЖЕЛЕЗЊАК: Русија ће увек бити уз Србију!

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
22°
28°
Fri
29°
Sat
31°
Sun
31°
Mon