commons.wikimedia.org
Регион

Председница Хрватске брани усташки поздрав!

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић је за усташки поклич ,,За дом спремни" рекла да је то ,,стари хрватски поздрав".

,,Мој став о поздраву ,,За дом спремни“ је јасан. Он је стари хрватски поздрав, али нажалост компромитован је у време усташких дана“, рекла је Колинда Грабар Китаровић у интервјуу за РТЛ.

Рекла је да би желела да се у Хрватској ,,постигне договор“ и ,,коначно поставе стандарди“, ако је могуће и законски оквири око свих симбола тоталитарних режима.

,,То су једноставно питања која деле хрватски народ, а нама поделе у овом тренутку заиста нису потребне“, истакла је хрватска председница.

Грабар Китаровићева је додала да је њен програм утемељен на заједништву.

,,Мислим да мало превише разговарамо о идеолошким питањима, да се морамо усредсредити на егзистенцијална питања, а кад је реч о плочи (у Јасеновцу), немојмо изгубити из вида да је њена примарна интенција била пијетет према једанаесторици младића који су изгубили свој живот бранећи Хрватску“, рекла је хрватска председница.

Већина историчара, укључујући и неке са хрватске деснице, сагласна је да поклич ,,За дом спремни“ потиче из баштине усташког покрета и да је настао између два светска рата.

Грабар Китаровић: Вучићу упућен позив да посети Загреб

Председница Хрватске потврдила је да је председнику Србије Александру Вучићу упућен позив да посети Загреб.

,,Званична позивница још није послат, међутим, усмена позивница је била, рекла је председница Хрватске.

Према њеним речима, сложили су се да то не сме бити још један протоколарни сусрет, већ да мора бити усмерен на решавање конкретних питања.

Навела да има помака када је реч о примени Суботичке декларације, где је, како је истакла, Вучић учинио неке конкретне потезе за побољшање положаја Хрвата у Србији.

,,И даље инсистирамо на свом представнику у парламенту, свакако ћемо разговарати о несталима, то је за мене пре свега хуманитарно питање које смо дужни да решимо за све породице које још увек чекају завршетак ратне приче“, рекла је Грабар Китаровићева.

Остаје и питање универзалне јурисдикције, навела је председница Хрватске и додала да сматра да се на том плану две стране „приближавају међусобном разумевању“, а ту је и питање граница.

,,Наравно, све у духу добросуседских односа и без подизања тензија већ заиста учинити све добро за добробит нашег народа и државе“, рекла је Колинда Грабар Китаровић.

Говорећи о осталим спољнополитичким темама, хрватска председница је потврдила да у октобру путује у посету Русији, где ће се састати са председником Владимиром Путином, за којим ће, између осталог, разговарати и о односима Загреба и Београда.

,,Да, посета је планирана, датум ћемо заједнички објавити. Дотад не могу говорити о детаљима посете“, рекла је Грабар Китаровићева.

Упитана о којим темама ће у Москви разговарати, она је рекла да су то свакако билатерални односи, и додала да би волела да види и јачање привредне сарадње двеју земаља.

,,Разговараћемо и о југоистоку Европе, о стању у Босни и Херцеговини, посебно о односима између Хрватске и Србије. О нашој сарадњи у оквиру Евроатлантског савеза, и о борби против заједничких претњи за Хрватску и Русију“, навела је Грабар Китаровићева.

Поводом ситуације у БиХ, она је упитана има ли неке информације о радикализацији на том подручју, пошто је доста пута протеклих месеци говорила о томе.

,,Забринута сам због процеса у БиХ из разлога што се онде види застој у сваком погледу. На страни ЕУ и НАТО је застој у процесу приступања БиХ, а с друге стране застој у процесу реформи“, оценила је хрватска председница.

,,Не могу да поздравим реторику која долази из БиХ у последње време, она никако не придоноси решавању отворених питања и добросуседских односа. Хрватска је пријатељ БиХ у потпуности, подржавамо њихов суверенитет и евроатлантски пут, али исто тако ћемо се борити за једнака права Хрвата као једног од три народа у БиХ“, закључила је Колинда Грабар Китаровић.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Дачић: Србија за билатерално решавања питања разграничења с Хрватском

Српска правница тужи британски КФОР због допуштања злочина над Србима

Поповић: Влада води политику искључиво у интересу Србије

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
29°
Sat
31°
Sun
31°
Mon
28°
Tue