Printscreen
Друштво Србија

ПРАВОГ ЈУНАКА ИЗ ЛЕПА СЕЛА ЛЕПО ГОРЕ СВИ ЗАБОРАВИЛИ: И данас живим, не знам како…

Микајло Шимшић из села Станишевац један је од преживелих српских бораца који је 1992. године био заробљен са још шест војника у тунелу Бродар на путу између Вишеграда и Рудог.

Прича о заробљеним војницима добро је позната широј јавности, јер је на филмско платно пренео режисер Срђан Драгојевић, снимивши филм „Лепа села лепо горе“.

МЕДИЦИНСКА СЕСТРА: Дарко је тренутно на скенеру! Сломљено ребро пробушило плућа? Ово је права истина о његовом здравственом стању!

Јунак који је преживео пакао, борац који је на ратишту био до последњег дана рата, инвалид са 25 гелера у телу, живи са мајком Милком изнад Добруна код Вишеграда, без примања – заборављен од свих.

– Прошло је 20 и кусур година од догађаја у тунелу, био сам тамо заробљен с друговима девет дана, проживели смо пакао, без хране и воде. И данас живим – не знам како. Немам посао, надничим по Србији. Мајка прима минималну пензију од 159 марака – прича Микајло.

ОВАЈ СРПСКИ ГРАД ПОСТАО ЈЕ УКЛЕТ: За месец дана десило се чак 5 тешких убистава, а нека имају везе и са ВЛАШКОМ МАГИЈОМ!

Не тражи ништа, само посао, као бивши борац Војске Републике Српске, како би нам омогућио колико-толико нормалан живот.

Микајло је пре десетак година у вишеградском насељу Вучине почео да прави кућу, али нема новца да је заврши.

ДЕТАЉИ ЈЕЗИВОГ УДЕСА У НОВОМ САДУ: Од силине ударца у ауто Наташе Беквалац мала Катја ИСПАЛА ИЗ АУТО-СЕДИШТА?!

– Почео сам да зидам од новца зарађеног у надници. Платио сам све дозволе, и зато ми је био потребан новац, па је сада кућа недовршена и неусељива – прича Микајло.

Премијера филма одржана је у Вишеграду. Ни тада се нико није сетио Микајла.

(ВИДЕО) Драматични призори с границе Хрватске и БиХ, има повређених

– Нико ме никада није позвао, ни на премијеру филма, нити на неку пројекцију. Ми преживели најбоље знамо шта се стварно у тунелу дешавало. У филму је приказано, можда, 20 одсто истине. Једини који је са мном разговарао о томе је београдски новинар Вања Булић. Дошао је једном код мене, када је хтео да пише књигу „Тунел“. Све сам му испричао, онако како је било – каже Микајло, који иначе нерадо говори о данима проведеним у тунелу, јер му то буди ружне успомене.

Tunel Brodar na putu između Višegrada i Rudog, u kome je Mikajlo bio zarobljen
Printscreen

Тог септембра 1992. године, седам војника Треће чете Дринског батаљона, чувало је мост испред тунела Бродар, пазећи да муслиманске јединице не пређу на десну обалу Дрине. После неколико дана цели кањон је горео. Јединица се повукла у тунел и тако се нашла у клопци, заробљена са обе стране без могућности да изађу из тунела дугог 97 метара.Тако су провели девет дана, под бомбама и сталним нападима муслиманских снага. Милован Лучић и Владан Гавриловић умрли су у тунелу рањени од гелера, тешко рањени Новак Арсић, убио се пуцњем у слепочницу, док су Стевана Панића убили муслимани док је чувао тело свог побратима Милована.

СУДИТЕ МИ, ЈА СВОЈ БЕЛИ МАНТИЛ НОСИМ ПОНОСНО: Снежанин потресан одговор запалио Фејсбук!

Тројица српских јунака Микајло Шимшић, Слађан Симић (касније погинуо) и Станко Мећашев су после губитка другова одлучили да изађу из тунела, по цену смрти и, неким чудом, су преживели. Микајло тешко препричава страхоте.

– После догађаја у тунелу поново сам се вратио на ратиште да браним своју државу и остао до последњег дана. Редовно сам свраћао до тунела и палио свећу погинулим друговима. Надао сам се бољем животу после рата…

Каже да је тражио посао и да су му стално говорили да нема.

ТАЧИЈЕВ БРАТ ПРЕТУКАО ДВОЈЕ НА САСТАНКУ! Хаос на КиМ, полиција га одмах привела!

– Не знам колико ћу још моћи да радим за надницу. Иако имам 25 гелера, инвалидитет ми је испод 20 одсто, па немам право на месечни додатак. Не тражим одличја за херојство, нити милионе, само пристојан посао. Надам се да ће ме се неко сетити, неко из власти, да ми мало помогне, бар да кућу завршим – нада се Микајло.

СПОМЕН – ПЛОЧА

С једне стране улаза у тунел Бродар и данас стоји спомен-плоча с именима четворице српских бораца који су те 1992. године погинули у тунелу, и с поруком: „Ој, тунелу твојега ти мрака, што не лијечи ране од јунака.“

Sa jedne strane ulaza u tunel Brodar i danas stoji spomen-ploča sa imenima četvorice srpskih boraca koji su te 1992. godine poginuli u tunelu
Printscreen

На зидовима тунела још има трагова ратних дејстава док је на излазу са друге стране, такође постављена спомен-плоча са именима и сликама докторке Стојане Јојовић и медицинске сестре Љубице Кастратовић из Рудог, које су погинуле када су кренуле у помоћ заробљеним војницима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НАТАША БЕКВАЛАЦ ИМАЛА УДЕС! У аутомобилу била и БЕБА!

(ВИДЕО) ЛАЗАНСКИ: Трамп повлачењем из нуклеарног споразума са Русијом покушава да тргује!

ХОРОР НА НОВОМ БЕОГРАДУ! Беба упала у канту са фарбом за бојење зидова, ЛЕКАРИ СЕ БОРЕ ЗА ЊЕН ЖИВОТ!

Шојгу: Војна активност НАТО-а у близини граница Русије као никада до сада

Еспресо

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
15°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri