Printscreen
Занимљивости

ПОЗНАТЕ ПАРТИЗАНСКЕ СТРИП ЈУНАКЕ ИЗМИСЛИО БИВШИ ЧЕТНИК: Мирка је нацртао по свом сину а Славка је створио по угледу на ПОЗНАТОГ СРПСКОГ ФУДБАЛЕРА

Овог новембра навршиће се шест деценија од прве епизоде некада култног стрипа „Мирко и Славко“, а данас мало ко од читалаца стрипа зна да је главне јунаке, партизанске курире Мирка и Славка, осмислио и нацртао – бивши четник.

(ФОТО) НАТАША У ПРОГРАМУ УЖИВО ДОЧЕКАЛА БИВШЕГ МУЖА, ПА СЕ И ПОЉУБИЛИ: Знам те 12 година, дете смо правили да ме приметиш! СОЧНИ ДЕТАЉИ

Рођен на Цвети 1920. године у Горњим Бранетићима, селу код Горњег Милановца, Десимир Жижовић Буин обележио је детињство многих генерација Југословена. Осмислио је и илустровао два лика, Мирка и Славка, партизанске курире који се боре против немачког окупатора у Другом светском рату.

Стрип је стекао велику популарност, а издавач „Дечје новине“ из Горњег Милановца убрзо је био принуђен да ангажује бројну екипу илустратора да одговоре захтевима тржишта. „Мирко и Славко“ у златним временима достизали су готово невероватан тираж од чак 600.000 примерака по епизоди, додуше, у земљи која је тада имала готово 20 милиона становника.

Мирко и Славко су се затим из стрипа преселили у књиге, на филм, школске торбе, омоте свезака – постали су права мала индустрија за прављење пара, а и мушка деца су често по њима добијала имена.

(ВИДЕО) ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ… Роџер Федерер је нови ТРЕНЕР Новака Ђоковића! ХИТ!

Самоуки уметник

Десимир Жижовић Буин имао је бројне уметничке таленте – био је самоуки цртач, вајар, сликар, карикатуриста, клесар. Други светски рат је дочекао са 20 година, када је приступио Југословенској војсци у отаџбини. Тај избор ће га умало коштати живота, а сплетом околности Буин ће остати упамћен као илустратор најпродаванијег стрипа у историји Југославије, превођеног на неколико страних језика.

Није само прича о стрипу занимљива, већ је цео Десимиров живот прожет и прошаран анегдотама, о чему говори и прича везана за надимак – Буин. За време Првог светског рата у пределима испод Сувобора међу војницима је био и један родом из Бујона, насеља у Француској. Био је пријатељ са Десимировим дедом, свраћао у његову кућу, па су мештани заденули шалу да је дошло до љубавне романсе између Десимирове бабе и војника.

БАШКАРИ СЕ ПО СВЕТУ СА 20 ГОДИНА СТАРИЈИМ БИЗНИСМЕНОМ А сада је ћерка Сузане Манчић дошла у Србију и ево где проводи време

Кад се Десимир родио, људи са села су у шали говорили – ево га Буинов унук, алудирајући на француског војника, али лоше интерпретирајући име града одакле је. И тако Десимир остаде Буин за сва времена.

Четници и партизани

Завршио је само четири разреда, али се истицао виспреношћу, био је склон шали, иронији и сарказму. Умео је да насмеје, али и да задржи пажњу старијих својим размишљањима. Када је дошао Други светски рат, Буин приступа четничком покрету. У шумадијским селима четници су у причама били „високи и згодни“, елитна јединица краља. Буин се није прихватио пушке у четницима него је сликао и цртао. Тако је цртао и стрипове „Млади Равногорац“ и „Равногорски борац“, који су постали популарни међу војницима.

Развој ратне ситуације утиче на то да Буин напушта четнике, а у јесен 1944, у жељи да покаже уметнички таленат, пријављује се за „Уметничку задругу“, коју је водио Ђорђе Андрејевић Кун, аутор грба нове Југославије 1943. Десимир у ову партизанску уметничку колонију стиже на основу препорука о својим уметничким квалитетима. Међутим, Андрејевић сазнаје за Буинову „неславну прошлост“.

СТРАВИЧАН ЗЛОЧИН У РИБАРИМА КОД ШАПЦА: Власник кафића убио госта после свађе

Након што је са ниподаштавањем оценио његове уметничке квалитете, шаље га на Сремски фронт.

„Уз одлуку о прекоманди добија и писмо препоруке које је требало да достави команданту јединице. Ђаво му није дао мира, док је носио писмо са препоруком, нешто га је под кожом копкало и сврбело и осетио је да то није обично писмо. Из џепа је извадио иглу и полако га отворио. Испоставило се да је био у праву – то је била препорука за његово погубљење. Писало је – чим вам преда ово писмо, стрељајте га! Било му је јасно да је окарактерисан као државни непријатељ. Ипак, Буин је одлучио да оде на браник отаџбине и да учествује на Сремском фронту. Наравно, писмо није предао команданту. А комунисти су рачунали да се Десимир ионако неће жив вратити са фронта. Међутим, судбина је хтела другачије“, прича Драгиша Марић, Десимиров сестрић.

Државни непријатељ

Он и његова сестра Радовинка Марић чувају породичне слике, старе стрипове и цртеже Десимирове и причају нам узбудљиву животну причу. Судбина је хтела да историја на неки начин упамти Десимира Жижовића. По завршетку рата Десимир је колонизован у Банатско Пландиште, али 1951. враћа се у завичај. Дуго није могао да нађе посао због четничке прошлости. Потврду да је и даље окарактерисан као државни непријатељ добија неколико година касније.

(ФОТО) УЖАС У ЦРНОЈ ГОРИ! Одломила се стена и пала испред возила! СЕКУНДЕ СУ ОДЛУЧИВАЛЕ О ЖИВОТУ И СМРТИ!

– Тада у чачанском музеју открива „изложбу“ фотографија бивших четника, државних непријатеља. У музеју је била окачена и његова фотографија! Када нико није гледао, Десимир је смакнуо фотографију и ставио је у џеп – прича Радовинка Марић.

Десимир је био један од оснивача милановачке „Типопластике“, ту је до пензије радио као дизајнер. А био је познат и по томе што је волео кафану.

– О томе сведоче бројни мурали, скице и цртежи који и данас красе зидове кафана широм Србије, које је Буин цртао власницима. Израђивао је честитке, позивнице за рођендане, плакате за игранке. Радио слике на надгробним споменицима, био је свестран. Пун духа, био је неко око кога се окупљају људи у кафани, да исприча анегдоту, причу. Многи су у њему видели мудрог човека, па тражили савете. Био је народски човек. Особа коју су сви ценили. У једној од тих кафана дошло је и до идеје за стрип о партизанима – причају Марићи.

(ВИДЕО) ШЕШЕЉ БРАНИ РИЈАЛИТИ ПРОГРАМЕ: У њима је атмосфера много здравија него у скупштини!

У „Дечјим новинама“

И тако Десимир са првим илустрацијама двојице дечака који се боре против Немаца одлази у „Дечје новине“, издавачку кућу која касније постаје гигант југословенског издаваштва.

Десимир је Мирку дао црте лица свог сина Драгомира. То су сви који су некада видели Буиновог сина знали. Али дуго се постављало питање – ко је Славко? Одговор је – Славко је обличје добио према дечаку који ће постати популаран фудбалер!

– Један дечак, чији је отац био војно лице на прекоманди у Горњем Милановцу, радио је у магацину „Дечјих новина“, препакивао стрипове и новине. Славко носи лик тог дечака, који ће касније постати најбољи стрелац у историји југословенског фудбала. Био је то Слободан Сантрач – откривају брат и сестра Марић.

И најзад… Дошао је 25. новембар 1958. када је у 23. броју „Дечјих новина“ изашао први наставак стрипа „Никад робом“ и када су два јунака угледала светлост дана. Нико није слутио какву ће популарност стрип достићи.

Како је време одмицало, слава је расла. Мирко и Славко су постали познати у сваком кутку Југославије. Свако дете знало је за ове јунаке. Занимљиво је да, иако се не зна број Немаца који је „погинуо“ у борби са два млада партизана, Мирко и Славко никада нису убили ниједног четника…

(ВИДЕО) ХИТЛЕР ИЗ КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ МРЗИ СРБЕ ВИШЕ ОД ПРАВОГ: Ко год прође, викне ми хајл Хитлер?! Верује да је инкарнација фирера лично, а за сликање наплаћује 80 евра… За све су, каже, криви бркови

У пензији

Култ Мирка и Славка трајао је током постојања СФРЈ. Игране су представе, снимљен је филм са Батом Живојиновићем у главној улози…

А Буин? Буину слава није била потребна. Он је радио само оно што је волео и што је најбоље знао – цртао. Чувени „брка“ са етикете за „Таково“ шљивовицу је такође дело његових руку. Прича о Буину, човеку који је својом идејом и цртежом ушао у историју једне државе, не умире, иако се његов живот угасио 7. децембра 1996. на Војномедицинској академији у Београду. Сахрањен је на гробљу у Горњим Бранетићима.

– Када ме питају шта је било са Мирком и Славком после рата, немам пуно шта да кажем. Постали су директори фирме, која је касније пропала. Сада су у пензији – причао је Буин последњих дана свог живота.

Мирко као четник

Уочи једне изложбе Буинових радова, портрет Мирка био је осликан на великој дрвеној плочи. Симпатизери четничког покрета украли су портрет и доцртали Мирку браду и кокарду на капи. Неколико година касније, портрет је пронађен, а Мирко „обријан“, са промењеном капом.

(ВИДЕО) МА, ЗАВУКАО ЈЕ ГОЛЧИНУ! Овако је Рикардо ЗАПАЛИО СТАДИОН и довео Партизан у вођство против Звезде!

„Зашто су Немци ружни?“

Када је кренула хиперпродукција стрипа, није било времена да Десимир Жижовић црта цео стрип. Он је цртао само Мирка и Славка, а остатак стране су попуњавали сарадници. Буин је приметио да су нацистички војници увек приказивани као ружни, па је упитао илустратора – зашто су Немци ружни? „Не смеш да будеш пристрасан. И сам знаш да су немачки војници увек били чисти и педантни“, рекао је илустратору.

„Славко, пази метак!“

Мирко и Славко су у стрипу били неустрашиви и непобедиви (као уосталом сви главни стрип јунаци). Често су боље наоружане Немце ликвидирали захваљујући лукавству. А у време њихове највеће популарности и као илустрација њихове надреалне надмоћи над окупатором у Југославији се причао и овај виц:

Мирко: Славко, пази метак!

Славко (уз сагињање): Хвала, Мирко!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Највећи проблем Сирије — терористичка мочвара источно од Еуфрата

Јапанци против америчке противракетне одбране

Нападнута Марина Абрамовић

(ВИЕДО) ЕКСКЛУЗИВНО Додик: Приштина може да окачи војничке чизме мачку о реп

(ФОТО) ГУЖВЕ НА ГРАНИЦАМА ЗА КРАЈ ВИКЕНДА: Путничка возила чекају око сат, камиони три сата!

Извор: Kurir

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
24°
Tue
24°
Wed
26°
Thu
28°
Fri