Извор: wikipedia
Америка Свет

Позиви из Бразила на солидарност са Венецуелом и отпор страном мешању

Бразилске левичарске организације и партије огласиле су се поводом претњи Вашингтона о војној интервенцији у Венецуели апелом на солидарност са овом латиноамеричком земљом и отпор иностраном мешању у дешавања у Јужној Америци. Представљамо комплетан текст апела.

Пратимо ниво насиља који примењују опозициони десничари што је већ довело до смрти великог броја људи. Степен дрскости ових снага је демонстриран приликом напада на државне институције, што су изводили тимови обучавани у Колумбији и на Мајамију.

Мадурова влада и прогресивне снаге Венецуеле су у формирању Уставотворне скупштине настојале да пронађу начин за редефинисање друштвеног уговора земље, што је наишло на широку подршку народа Венецуеле који је у броју од преко 8 милиона изашао на биралишта 30. јула.

Са друге стране, званичници десничарске опозиције су јавно саопштили да им је тактика изазивање још насиља, још хаоса, што би уз снажно покриће иностраних медија искористили да испровоцирају спољну интервенцију у земљи. На ову тактику је такође јавно указао бивши шпански лидер Фелипе Гонзалес.

Трампова администрација, без икакве моралности или легитимитета, покушава да утиче на пут којим ће ићи Венецуела наметањем санкција једанаесторици функционера Мадурове владе, укључујући и самог председника и неколицину министара, и то забраном њиховог уласка на територију САД и блокадом њихове приватне својине уколико је поседују на територији САД.

Пучистичка влада у Бразилу [ садашњи бразилски режим је успостављен након обојене револуције у којој је са власти свргнута социјалистичка председница Дилма Русеф, прим. прев. ] је похитала да позове Меркосур [регионална привредна организација коју чине Аргентина, Бразил, Парагвај, Уругвај и Венецуела, прим. прев.] да суспендује права Венецуеле. Нелегална влада са подршком свега 3% бразилске јавности се усуђује да намеће санкције Венецуели због ,,дефицита демократије“.

Свргнута социјалистичка председница Бразила Дилма Русеф добија слику Уга Чавеза од Николаса Мадура, извор: wikipedia.org

Имајући у виду све наведено, а у консултацијама са различитим политиччким покретима и партијама Бразила и Латинске Америке, позивамо на следеће мере:

  1. СВАКИ НАРОДНИ ПОКРЕТ БРАЗИЛА, ЛАТИНСКЕ АМЕРИКЕ И СВЕТА БИ МОРАО да искаже пуну подршку народу Венецуеле, њеној влади и раду Уставотворне скупштине, као сувереном и легитимном телу венецуеланског народа формираног у циљу дефинисања државног курса.
  2. ОРГАНИЗОВАЊЕ КОМИТЕТА ЗА МИР У ВЕНЕЦУЕЛИ: на националном нивоу, у Бразилу, ми смо већ отпочели овај процес. Предлажемо формирање комитета у бразилским државама и општинама сразмерно присуству Бразилског народног фронта у њима, који се већ изјаснио по овом питању. Такође ћемо стимулисати формирање оваквих комитета и у другим земљама.
  3. ОРГАНИЗОВАЊЕ ЈАВНИХ МАНИФЕСТАЦИЈА ПРОТИВ МЕШАЊА АМЕРИЧКЕ ВЛАДЕ У ПИТАЊА ДРУГИХ ЗЕМАЉА: Како је Џулијан Асанж упозорио, Трампова администрација жели да направи ,,други Ирак“ у Јужној Америци, а то не смемо дозволити.
  4. КОРИШЋЕЊЕ НАЈРАЗНОВРСНИЈИХ МЕРА: ова порука мора стићи до америчке владе и америчког народа уличним акцијама, политичким и културним активизмом, и комуникативним перформансима свих могућих врста.
  5. ПРЕДЛАЖЕМО ДА СЕ 22. АВГУСТ ПРОГЛАСИ ЗА ДАН СОЛИДАРНОСТИ СА ВЕНЕЦУЕЛОМ у коме ћемо организовати симултане акције у неколицини градова света, разговарати са амбасадама, канцеларијама и америчким компанијама како би исказали свој револт према активностима усмереним против народа и власти Венецуеле.
  6. РАСПИСИВАЊЕ ЈАВНЕ ПЕТИЦИЈЕ ЗА ПОДРШКУ ОВОЈ ИНИЦИЈАТИВИ: У прилогу овог прогласа су писма владама, парламентима и организацијама америчких континената. Рачунамо на подршку свих како би наша порука била учињена што видљивијом, како би се постигла солидарност народних покрета, политичких организација, посланика, интелектуалаца и уметника по овом питању. Свако ко жели да подржи нашу борбу може нам се обратити преко следеће адресе: [email protected]

Рачунамо на свачији допринос у овој борби која ће захтевати много труда и великодушности како би се одбраниле тековине Боливарске револуције коју штите Николас Мадуро и Уставотворна скупштина Венецуеле.

Шаљемо братске и боливарске поздраве!

Оао Педро Стедиле

Представник оперативног секретаријата Народног покрета АЛБА из Бразила

Аиме Аморим

Бразилски Покрет радника беземљаша (MST – Vía Campesina International)

Паола Естрада

Представница Секретаријата Међународне скупштине народа

 

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Венецуела: Имамо спреман одговор ако нас САД нападну

Дачић: Разграничење са Албанцима трајно решење

Јужна Кореја: ,,Више никад не сме бити рата на Корејском полуострву“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri