srbijadanas.com/infomer.rs
Друштво Србија

ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА ЗА ЛЕКАРЕ И ЈОШ ДВА ЗАНИМАЊА: Нови систем платних разреда од 1. јануара 2019.!

Високи функционер ДПС-а потврдио: Служба утврдила да би нас народ побио због СПЦ!

Лекари специјалисти имаће 15 одсто веће плате него сада, медицинске сестре 12 процената, а наставници око 10 одсто, предвиђа радна верзија новог система платних разреда који ће ступити на снагу 1. јануара 2019

ШОКАНТНО! ИНТЕРВЈУ ЏОН БОСНИЋ НОВИНАР И СРБИН ИЗ КАНАДЕ: Сава Јањић је радио у интересу ЦИА, а против Срба

Како се сазнаје, идеја радне верзије система платних разреда је да нови коефицијенти донесу највеће повећање зарада запосленима чија су примања потцењена.

ДАНАС БИ КРОЈИЛИ СВЕТСКУ ПОЛИТИКУ: Колико је Србија била близу да направи атомску бомбу?

Тако ће медицинске сестре у домовима здравља, које тренутно зарађују око 35.000 динара, моћи да очекују плату између 37.043 и 39.331 динара. Њихове колегинице у болницама на општим одељењима са платом од 36.935 динара добијаће од 39.511 до 40.657 динара, док ће плате лекара расти и за 11.000 динара, па ће плата доктора субспецијалисте бити већа од 91.000 динара.

Реформом система предвиђени су минимални и максимални износи плата, а тачна зарада која ће се кретати у тим оквирима зависиће од ангажовања, постигнутних резултата, прековремених сати и дана дежурстава.

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ САМОУБИСТВА КОД СОПОТА: Вратио се из шљивика и пуцао себи у главу из дединог пиштоља!

– То јесте повећање од десетак процената, али оно није довољно да Србија задржи своје здравствене раднике у систему. Данас медицинске сестре и лекари све чешће одлазе из државног система, било у приватни сектор или у иностранство. Најчешће је реч о најбољим и најискуснијим кадровима попут сестара које раде у операционим салама, респираторним центрима и трансфузиологији, али и лекарима попут интерниста и радиолога – каже Живорад Мркић, председник Новог синдиката здравства.

(ФОТО/ВИДЕО) ПРВА ИСПОВЕСТ СРПСКЕ ПРИНЦЕЗЕ КАТАРИНЕ: Позвала ме је другарица и рекла МОРАШ ДА СПАСЕШ ЋЕРКУ! А онда сам угледала да је ЖИГОСАНА!

С друге стране, министар просвете Младен Шарчевић изјавио је јуче да се разговара о томе да плате просветних радника буду повећане бар за десет одсто.

ОГЛАСИО СЕ МУП И РЕШИО ДИЛЕМУ! ЕВО ШТА ЈЕ ДОЗВОЉЕНО НА ТЕХНИЧКОМ: А због овога сигурно нећете проћи!

– Здравство и просвета ће имати предност, то сам чуо од премијерке и то могу да кажем, али ће то бити пред крај године – рекао је министар Шарчевић и потврдио да се са синдикатима раде нови модели финансирања платних разреда.

Радна верзија новог система платних разреда предвиђа повећање плата наставницима за око десет одсто.

– Требало би имати на уму да осма платна група, у коју су сврстани скоро сви наставници и стручни сарадници (осим библиотекара), има чак девет платних разреда који обухватају висину коефицијента од 3,35 па до 4,71. То значи распон плата од 47.870 динара до 67.500 динара. У досадашњем систему обрачуна зарада у образовању, максимална разлика између наставника почетника и онога пред пензијом је могла износити до 15,6 одсто, сада та разлика иде до чак 40 процената – рекао је МИлан Јевтић, члан Председништва Уније синдиката просветних радника Србије.

ПОЛИЦАЈЦИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Зауставили Краљевчанина, а кад је ДУНУО мислили да се покварио апарат

Он наглашава да је предложени коефицијент за стручне сараднике и за секретаре школа за седам одсто нижи у односу на наставнике. То не значи мању плату од оне коју тренутно имају, већ да је планирано повећање за њих ниже у односу на повећање које ће имати наставници.

Циљ праведан распон плата
Нови платни разреди у систему јавне управе најављени су почетком 2017. године. У Министарству за државну управу и локалну самоуправу кажу да је циљ успостављање праведног распона плата.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Грмеће на „војном дизниленду“: Ево шта ће Руси представити од наоружања

СТРАВА И УЖАС: Дечак (13) хтео да прекоље друга у школском дворишту у Суботици!

Трамп оштро запретио ЕУ

Медведев: НАТО прстен се стеже око Русије

ПУЦЊАВА НА НОВОМ БЕОГРАДУ: Рањен мушкарац (36) са дебелим досијеом!

srbijadanas.com/infomer.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
27°
28°
Fri
29°
Sat
31°
Sun
31°
Mon