Економија

Предложено повећање цене малине до 20 динара по килограму

На састанку произвођача малина, откупљивача и министра пољопривреде предложено је да се садашња аконтна цена, која се креће од 120 до 145 динара, повећа за двадесетак динара.

Добривоје Радовић из Асоцијације малинара Србије за РТС каже да данас није постигнут договор већ је то, каже, предлог извозника да аконтна цена буде 160 динара.

„Да смо се договорили, морали бисмо нешто да потпишемо. Они су предложили да ће померити цену за 160 динара за дан, два, за 48 сати“, истaкао је Радовић након састанка у Влади Србије.

Агенцији Бета Радовић је рекао да то није задовољавајућа цена али да је важно да се „разбије договор откупљивача (хладњачара) о јединственој монополској цени“.

„Род малине је ове године мањи за 50 одсто и нама је важно да се разбије договор власника хладњача. А после тога нека понуда и тражња одреде цену“, рекао је Радовић.

 

Додао је да је значајно и то што су произвођачи у Босни и Херцеговини обећали да неће продавати јефтино малину српским откупљивачима који су је куповали јефтино и уцењивали произвођаче у Србији.

Радовић је рекао да је на састанку делегације произвођача и хладњачара, који су ишли у Пољску да провере цену малине, саопштено да се то воће у тој земљи продаје по 1-1,2 евра по килограму.

Он је, међутим, истакао да је пољска малина лошијег квалитета од српског „виламета“ и да због тога цене нису за поређење.

Додао је да је произвођачима малина у Србији једина исплатива цена 1,83 евра односно 220 динара по килограму, због чега очекују да ће смањена понуда „погурати“ садашње цене од 120-140 динара до тог нивоа.

„Пола рода малине је продато по садашњим багателним ценама за кеш а пола је смештено у хладњаче по аконтним ценама од 120-140 динара и чека да то воће поскупи“, рекао је Радовић.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић објашњава да је Влади најважније да испита какво је стварно стање на тржишту јер, каже, постоји велико неповерење између произвођача и откупљивача.

„Ми морамо да радимо пре свега због српског малинарства. Оно што је добро и сви резултати показују да постоји тренд на тржишту раста цене и ја се надам да ће се наредних дана то потпуно рефлектовати на тржишту Србије“, напомиње Недимовић.

Брање малине се на југу Србије и у Мачви завршило а у осталим крајевима Србије ће бити завршено за шест до седам дана.

На данашњем састанку од представника Владе био је присутан само министар пољопривреде.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Дулић побеснео: Нећу на робију због Тадићеве комбинације

Принц Ђорђе Карађорђевић и Фелон Рејмен изговорили судбоносно „да“! (ФОТО/ВИДЕО)

 

 

Извор: РТС

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue