© Sputnik/ Mikhail Kutuzov
Друштво Србија

Потврђено: За рад Срба у Русији стиже пензија — у јуну споразум и са Кином

Споразум о социјалној сигурности између Србије и Русије упућен је у скупштинску процедуру у обе државе и он би у току године требало да буде ратификован. Захваљујући томе, биће могуће повезати радни стаж остварен у Србији и Русији, што ће многима помоћи да добију пензије. Сличан споразум са Кином биће потписан почетком јуна.

БАХАТО И ЗА ПРАЗНИК, ХАОС НА БУЛЕВАРУ КОД ЦВЕТКА: Паркирао човек мечку па зауставио 15 трамваја док је са девојком пазарио на пијаци?!

Држављанима Србије који су радили у Русији и СССР-у то време ће бити признато у радни стаж, па ће многи ускоро моћи да остваре и право на пензију.

Све процедуре су завршене и Споразум је упућен у скупштинску процедуру у обе државе, каже за Спутњик министар за рад, запошљавање и социјална питања Зоран Ђорђевић, који очекује да у овој години он буде и ратификован.

БАХАТИ СИН ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ: Зауставио саобраћај на магистрали и пребио возача јер га је претекао

На Споразум, на коме се радило седам година, потпис су у Москви крајем прошле године ставили министар Ђорђевић и његов колега са руске стране Максим Топилин.

Недавно је у Москви, приликом боравка делегације нашег Министарства, на ургенцију руског министра, постигнут договор о административном делу споразума.

(ФОТО) Зорана је терориста ОВК изрешетао са 28 метака на Косову. Последње што је изговорио: „Чувајте ми сина“, а онда се помолио Богу

„Обично усаглашавање тих  делова споразума траје доста дуго, али захваљујући тој ургенцији министра, на чему смо му захвални, то је завршено за време боравка наше делегације. И ми и они смо споразум упутили парламентима и сада остаје само да они буду ратификовани. Ја очекујем да то буде у току ове године“, прецизирао је Ђорђевић.

БЈЕЛОГРИЋ ПРИЗНАО: Слоба плаћао филмове против њега, жути нису хтели ништа

Он је објаснио да ће се Споразум односити на наше грађане који у овом тренутку тамо раде, на оне који ће тек ићи, али и оне који су радили, било у Русији, било у некадашњем СССР-у. Неће важити само за оне грађане који су имали радни стаж мањи од годину дана. То је, како је рекао, једино ограничење.

Наравно, Споразум се не односи на оне који су радили „на црно“.

„Сви они којима је у Русији све уплаћивано регуларно, који о томе имају било какав доказ, могу да аплицирају у нашем ПИО фонду. Фонд је у обавези да им помогне у попуни тих формулара и ми ћемо онда посредством наших руских колега да дођемо до одговора да ли постоји основ за признавање радног стажа“, објаснио је министар за рад, запошљавање и социјална питања.

ОБРАДОВИЋ ЖЕСТОКО ОПЛЕО ПО ЂОКОВИЋУ: Новак је православац, шта ће њему реики енергија?!

Он је прецизирао да је процедура једноставна. Грађанин са било каквим доказом о томе да је радио у Русији треба да оде у филијалу ПИО Фонда у месту где живи и тамо ће добити сву потребну помоћ. Службеници ПИО Фонда ће да попуне неопходне формуларе које ће потом упутити Руској Федерацији како бисмо добили потврду да ли може да оствари право на радни стаж“, навео је Ђорђевић.

Зато би наши држављани који већ раде у Русију или ће тамо ићи на рад, претходно требало да провере да ли су пријављени и да ли се уплаћује допринос, како сутра не би дошли у ситуацију да не могу да остваре права која су Споразумом договорена.

ОВО ЈЕ БАБА ВАНГИН СПИСАК ОД А ДО Ш: За лечење сваке болести постоји биљка, ОВО СУ РЕЦЕПТИ!

А та права им омогућавају да споје српски и руски стаж и дођу макар до оне умањене пензије за коју је неопходно минималних 15 година радног стажа.

Практично, то значи да неко ко је радио десет година у Србији и десет година у Русији, а данас нема право на пензију, то ће моћи да оствари ступањем на снагу овог Споразума. И имаће право на две пензије, ону сразмерну раду у Србији и ону сразмерну годинама рада у Русији.

Сматра се да ће још чешћи случајеви бити да ће наши грађани који су, на пример, радили двадесет година у Србији и пет година у Русији, који сада добијају пензију само на основу плаћених доприноса у Србији, убудуће остварити и право на руски део пензије.

Попут Споразума са Русијом, такав је договорен и са Грчком и он се такође налази у скупштинској процедури, а по  речима саговорника Спутњика, сличан ће ускоро бити потписан и са Кином.

„Све је већ парафирано и договорено је да потписивање Споразума са Кином буде 8. јуна у Београду“, најавио је Ђорђевић.

РАДИЦУ МУЖ ОСТАВИО ЈЕР НИЈЕ МОГЛА ДА РАЂА, А ОНА СЕ УДАЛА ЗА ДРУГОГ И РОДИЛА МУ ЧЕТВОРО! Чудо у селу код Крагујевца

Такве споразуме Србија има са 28 земаља. Међу њима су све бивше републике СФРЈ, Норвешка, Словачка, Велика Британија, Турска, Немачка, Француска, Швајцарска, Аустрија, Белгија,  Канада, Кипар, Либија, Панама… Тренутно смо, по речима министра, у фази преговора са Аустралијом и Квебеком, а очекује се да започнемо рад на њему и са Шпанијом и Азербејџаном.

„Пар пута до сада смо такав споразум иницирали са САД, али нисмо имали никакав одговор. Мислим да је то, поред Шпаније, једна од земаља са којом имамо велики интерес за потписивање споразума. Србија је спремна да чим добије позитиван сигнал друге стране ступи  у преговоре о споразуму“, изјавио је Ђорђевић за Спутњик.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЂУРИЋ УОЧИ ПОСЕТЕ КиМ: Албански план за ЗСО – БИЛО БИ СМЕШНО ДА НИЈЕ ТУЖНО!

ЈАНКОВИЋ ПОРУЧИО ЂИЛАСУ: Договори се са собом да ли можеш да се договориш са нама!

Патријарх Кирил пожелео верницима „духовно просветљење“

ЧИЊЕНИЦА КОЈУ ЖЕЛЕ ДА САКРИЈУ: Колико је било Албанаца на Косову и Метохији 1455. године?

Извор: rs.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
21°
Fri
23°
Sat
25°
Sun
23°
Mon