Foto: Saša Urošev
Друштво Србија

ПОТРЕСНО! ИСПОВЕСТ ОЦА КОМЕ ЈЕ НЕСТАО ПРВЕНАЦ: Доказао сам да ми је син украден и продат!

Богдан Јањић из Кикинде први је родитељ у Србији који је од домаћег суда добио одштету од 10.000 евра јер му је дете нестало из породилишта.

(ВИДЕО) МАФИЈАШКИ БРУТАЛНО: Брачни пар из Улциња ликвидиран у Еквадору, убице стигле аутом АЛБАНСКИХ РЕГИСТРАЦИЈА

Пресуду кикиндског Основног суда да му досуди 10.000 евра као одштету за несталу бебу отац тог детета Богдан Јањић (59) дочекао је као коначну победу правде.

Овај Кикинђанин је пуних 35 година покушавао да докаже да је његов син Дејан, недуго након рођења, украден у београдском Институту за мајку и дете, а онда и продат.

Иако је свестан да пресуда коју је 6. фебруара донела судија Радојка Радовановић није правоснажна, Јањић тврди да је успео да „правду истера на чистац“. Ово је, иначе, прва првостепена пресуда у Србији у предмету несталих беба, а сада се налази пред Апелационим судом у Новом Саду по жалби Државног правобранилаштва.

Јањић подвлачи да није материјалиста и да ће новчани износ од 10.000 евра, колико треба да добије на име одштете од државе Србије због претрпљених душевних боли и патње, уступити сину (33) и ћерки (30). У исповести за Курир каже да и након толико времена осећа и зна да је његово прво дете живо.

ОВО СУ ТАЈНЕ БЕОГРАДСКИХ МРАЧНИХ УЛИЦА: Улазе у проституцију да би добро зарадиле, али онда… НАЧИН НА КОЈИ ЗАВРШЕ ЈЕ УЖАСАН!

– Не желим да му кварим живот. Он је, можда, успешан и остварен човек са родитељима које воли. Желим му све најбоље. Гарантујем животом да је мој син продат у Институту за мајку и дете, са одељења неонатологије. Неко је мог сина продао, а мени и његовој мајци направио пакао од живота – каже Јањић, који се од супруге развео 1996. године, 13 година након што им је првенче нестало.

– Супруга је Дејана на свет донела 3. јуна 1983, али је у ноћи између 5. и 6. јуна хитно пребачен из кикиндске болнице у Институт за мајку и дете, уз образложење да се напио плодове воде. Дејана су након рођења виделе његове баке и ја. Чим сам сазнао да је однет у Београд, запутио сам се тамо, али до сина нисам могао да дођем. Шетали су ме од једне до друге болнице – присећа се Јањић и наставља:

ГОДИШЊИЦА СМРТИ: Тандем из Срећних људи умро истог датума

– Доцније су са мном телефоном контактирали. Изразили су саучешће и рекли да је мој син преминуо у 21.15 сати, а као разлог навели су да је имао обимно крварење у плућима. Нисам од лекара добио никакав званичан документ да је Дејан преминуо и од чега, а рекли су ми да је сахрањен о трошку државе у Београду. Тврдим да је центар крађе и продаје беба одељење неонатологије – убеђен је он.

Богдан се обраћао кикиндској полицији и тужилаштву. Нада га није напуштала, а онда је пре неколико година обновио борбу за правду:

– Није мени до пара. Нема од тога вајде, али из ината хоћу новац, који ћу оставити сину и ћерки. Све време сам само хтео да докажем да је њихов брат отет и продат – каже овај унесрећени отац, чији је живот пун и других траума. Богдан наводи да је два пута био на ратишту, остао без слезине, као и да је у једном тренутку покушао себи да одузме живот.

У Србији шест хиљада родитеља тражи истину о украденим бебама.

Истражује крађу беба

БИРАЛИ СУ ЛЕПЕ РОДИТЕЉЕ КАО МЕТУ

Богданова адвокатица Вукица Мидоровић потврђује да у случају њеног клијента нигде није званично утврђено да је његов син преминуо, као и да је предмет пун контрадикторних података:

– Истраживала сам крађу деце. Тај модел је функционисао у целој држави. Гледали су да то буду млади и лепи родитељи. Од њих су узимали здраворођену децу. Имам још један такав предмет у Кикинди, који је при крају. Реч је о нестанку девојчице из новосадске Бетаније, за коју су родитељима рекли да је мртва неколико дана након што је рођена.

ОГОРЧЕНИ Београдска група родитеља

НЕЋЕМО ПАРЕ, ВЕЋ ИСТРАГУ

Мирјана Новокмет из Београдске групе родитеља изненађена је што уопште донета једна пресуда с обзиром на то да су родитељи који су подносили кривичне пријаве углавном добијали одбијенице од тужилаштва под изговором да се чека закон или да су случајеви застарели.

Милица Заветница о срамној утакмици у Крагујевцу – Скидате тробојку у сред Шумадије!

– Наравно да је пресуда из Кикинде за нас у ствари једно велико разочарање. То значи да ће држава убудуће свима давати надокнаде и да се неће бавити истрагама. Суштина овог закона, који је прошле недеље отишао на усвајање у Скупштину, јесте надокнада, а не истрага на којој ми родитељи инсистирамо. Нама новац не треба, наш циљ је суштина, да сазнамо истину где су нам деца и да нам држава то докаже – истиче Новокмет. Она се пита по ком постојећем закону је родитељ из Кикинде добио одштету? Зашто онда остали тужиоци нису радили по тим прописима?

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) СРЦЕ ХЕРОЈА ЗАУВЕК ЖИВИ! 25 година од погибије Споменка Гостића

НЕШТО СЕ ОПАСНО КУВА У СВЕТУ: Мађарска повукла 130 милиона $ у злату из Лондона, али није једина

Кина повлачи потез који ће свргнути Америку са места прве економске силе

Извор: kurir.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
22°
Wed
21°
Thu
20°
Fri
23°
Sat