Занимљивости

Потрага за несталим авионом довела до чудесних открића у океану

Потрага за несталим малезијским авионом МH370 довела је до открића новог подводног света у којем се налазе вулкани, долине и високи гребени.

Иако још увек нема трага од малезијског авиона који је нестао 8. марта 2014. године у најскупљој потрази до сада откривено је много тога у Индијском океану за шта раније нисмо знали. Научници се надају да ће нове мапе дати бољи увид у оно што се налази у океану.

“Процењује се да је само 10 до 15 одсто површине светских океана испитано технологијом коју користимо да пронађемо авион“, навео је у саопштењу Стјуарт Минчин из аустралијског Геонаучног института – “Ово чини Индијски океан једним од најтемељније мапираних дубоких океана“

Минчин каже да ће мапе осим у потрази за МH370 бити корисне и за будућа научна истраживања.

Иначе, Аустралија, Малезија и Кина су прекинуле потрагу скоро три године након што је Боинг 777 нестао са 239 путника. Потрага која се базирала на сателитској анализи поктирвала је 120 хиљада квадратних километара. Иако су откривене две олупине, ништа од тога није имало везе са МH370. Ипак, претрага је открила један потпуно нови подводни свет у којем се налази и планина виша од Монт Евереста.

Иако је мисија за потрагом авиона отказана у случају нових доказа она ће одмах бити поново покренута.

“Надамо се да ћемо ускоро имати неке нове информације које ће нам помоћи да откријемо где је летелица“, каже Дарен Честер, из аустралијске владе.

Иначе, до сада су пронађена три дела авиона које је Индијски океан избацио на обалу, укључујући део од два метара на обали.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

ТРАМП ХОЋЕ ГЕНЕРАЛШТАБ! Жели да гради хотел на месту бомбардоване војне зграде!

Министар Вулин начелнику Генералштаба НАТО: ,,Војна неутралност је наше дугорочно опредељење!“

АНТИРУСКИ ЕКСТРЕМИСТА ТЕШКО БОЛЕСТАН: Сенатор Џон Мекејн добио рак мозга! (ВИДЕО)

Оставите коментар