wikipedia.org
Друштво Србија

Поставља се калдрма у Скадарлији

Почело је постављање калдрме у Скадарској улици, на потезу између улица Страхињића Бана и Господар Јованове на делу који је већ припремљен за те радове у дужини од око 120 метара, саопштио је Градски секретаријат за информисање.

Из Јавног предузећа „Путеви Београда“ наводе да је у плану да тај посао буде завршен 1. децембра, уколико временски услови то дозволе.

Камен је по отпочињању радова очишћен, опран и припремљен за постављање, а тај посао се ради уз сагласност Завода за заштиту споменика културе Града Београда и уз конзерваторски надзор.

Како је рекао градски менаџер Горан Весић, прво је замењена комплетна инсталација, односно водоводне и канализационе цеви, а потом је урађена реконструкција апсолутно по свим стандардима по којима се то ради.

(ВИДЕО) СНИМЉЕН ИНЦИДЕНТ У БОЛНИЦИ: Медицински техничари тукли ДЕЧАКА НА ШТАКАМА!

„Постављено је 25 центиметара крупног камена, па 15 центиметара ситног камена. Преко тога је урађено осам центиметара асфалта, а на такву комплетну подлогу стављају се камене коцке“, појаснио је градски менаџер и истакао да је после 1967. године то прва озбиљна реконструкција Скадарлије.

„Реконструкција се ради у складу са законом и под надзором Завода за заштиту споменика културе града Београда, јер је ова целина проглашена културним добром још 1967. године и биће завршена тако да десетинама година убудуће неће бити потребна било каква реконструкција, с обзиром на то да ће бити урађена са подлогом која ће сачувати калдрму од било какавих деформитета“, додао је Весић.

Сада је на том делу Скадарске улице постављен шатор како би и по киши могао да се обавља посао.

Други део улице, од Господар Јованове до Булевара деспота Стефана, биће реконструисан на исти начин на пролеће када то буду дозвољавали временски услови како би комплетна улица била реконструисана до летње сезоне, објаснио је градски менаџер Горан Весић новинарима након обиласка радова и подсетио да је у јуну ове године реконструисана чесма која се налази на углу са Симином улицом.

Вршилац дужности директора Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић упознала је присутне са чињеницом да је Скадарлија проглашена културно-историјском целином 1967. године.

„Ово није само боемска четврт већ и једна од најпознатијих туристичких дестинација које се везују за наш град. Завод за заштиту споменика културе града Београда издао је мере и услове заштите, па се сви радови одвијају у складу са тим“, рекла је Вучковићева.

Најстарији мајстор за калдрму у Београду, седамдесетседмогодишњи Стојан Николић, објаснио је присутнима да ће се у наредним данима новопостављена калдрма заливати, како би се цемент који је посут заједно са песком на асфалт стврднуо и тако фиксирао калдрму за тло.

„Десетак година, сваке године сам Београду дао седам, осам хиљада квадрата коцке. Радио сам испред Скупштине, у Краља Петра и испред Патријаршије, ја и моја екипа“, каже Николић.

Догађају је присуствовао и директор ЈП „Путеви Београда“ Славиша Живковић.

Извор: РТС. Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

КРАЈ РЕГИОНАЛНЕ КОМЕДИЈЕ: Македонија више неће правити ,,античке“ зграде и споменике

Одржана седница Бироа за координацију рада служби безбедност

НЕЧУВЕНО: Хрвати и Словенци краду туристе у сред Београда!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
24°
29°
Tue
31°
Wed
30°
Thu
26°
Fri