Youtube
Друштво Србија

ПОСЛЕДИЦЕ УЖАСА КОЈИ ЈЕ ЗАДЕСИО ОВАЈ КРАЈ СРБИЈЕ! Овде птице селице НЕЋЕ ДОЋИ следеће године! А разлог је ОПАСАН И ЗА ЉУДЕ

Пожари које подмећу несавесни грађани палећи њиве и пашњаке угрожавају људе, али и читав биљни и животињски свет.

ХАРАДИНАЈ ХОЋЕ ВОЈСКУ И НА СЕВЕРУ КиМ! Шиптарски премијер опет звецка оружјем и прети Србима!

На удару су пре свега птице селице које неће имати где да се врате на пролеће, док су оне које зимују у Србији остале без заклона и хране, попут птица у изгорелом Чоканском риту.

Орнитолози упозоравају да лудило паљења мора да се заустави јер је угрожено на десетине ретких врста птица у Србији. Посебно су угрожене птице које живе у појасевима старе и високе трске, као што је педесетак заштићених врста које су обитавале у Чоканском риту који је у понедељак готово потпуно изгорео.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ПОМЕШАЛА ГАС И КОЧНИЦУ, ПА ПОКОСИЛА 3 ТИНЕЈЏЕРА: Пролазнике је највише згрозио њен коментар кад је изашла из кола

Њихово природно станиште и јединствени дом годинама је посматрао Јожеф Гергељ, познати орнитолог и фотограф природе из Сенте, а ове недеље могао је да забележи само ватрени ужас који је прогутао последње појасеве трске.

Ватрогасци су тешком муком успели да спасу један мањи део на северу, али је стара трска, која је станиште птица, нестала.

– Више од тридесет година у овом риту пратио сам живот ретких и угрожених птица гнездарица попут кашичара, велике беле чапље, еје мочварице, модровране, модровољке и бркате сенице. Бележио сам сваки тренутак њиховог живота. То царство дивљине и лепоте сада је нестало у трену. Ове птице живе, једу, одмарају се и гнезде у старој густој трски, а ње више нема. Требаће барем три до четири године да се поново појави. Тако да овде птица више неће бити, питање је само где ће отићи јер су горела и друга њхова станишта – рекао је Гергељ.

ДИВЉЕ СВИЊЕ ОКУПИРАЛЕ БЕОГРАД: Једна изазвала ланчани на Пупиновом мосту! Камион је ударио па нагло стао, а онда се у њега закуцао ауто! Фудбалеру Звезде свиња истрчала на пут код Кванташа

Пре ужасних сцена којима је сведочио, Гергељ се припремао за долазак ждралова који на свом дугом путу редовно свраћају у непрегледна поља банатског Потисја. Но, уместо трске и пашњака, данас ће их дочекати изгорела равница у којој нема нити заклона нити хране.

Ове јесени изгореле су велике површине у заштићеним подручјима попут Делиблатске пешчаре, Караш Нере, Окања, Царске баре, Поњавице, вршачког Малог рита, као и делови значајних и еколошки вредних подручја попут Сврљишких планина и Суве планине. Гергељ додаје да су за викенд приметили да гори десетак њива, али не очекује да ће починитељи бити ухапшени. Уз јак ветар и низак водостај због којег је рит био потпуно сув, ватра га је муњевито прогутала. Изнад рита и данас се пружа густи дим.

(ФОТО) ИЗРОНИЛА НЕВИЂЕНА „НЕМАН“ ИЗ САВЕ! Мештани Сремске Митровице у ПОТПУНОМ ШОКУ!

– Инсекти и остали бескичмењаци потпуно су спржени. Ловци ми кажу да је страдала и дивљач, срндаћи и дивље свиње, а својим очима сам видео жалосну сцену како мало крдо дивљих прасића тражи своју мајку која је вероватно угинула. Број страдалих животиња не знамо – наставља наш саговорник.

Паљење жетвених остатака и суве вегетације озбиљан је прекршај који са разлогом забрањује више закона, но чини се да не постоји добар механизам за контролу и спречавање оваквог погубног људског деловања, сматрају из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

– Ове године ватрогасне службе бележе рекордан број позива за помоћ. Ми апелујемо свим грађанима да буду савесни и одговорни према себи и својој околини тако што неће палити ватру у природи, али и тако што ће сваки такав прекршај пријавити полицији и ватрогасцима – рекао је Милан Ружић из ДЗППС.

ОВАКО НЕШТО ВРАЊЕ НЕ ПАМТИ: Слепу и непокретну баку, мајку шесторо деце, већ 6 недеља нико неће да узме из болнице?!

Високе казне, изазвали чак и ланчани судар

За паљење њива предвиђене су високе новчане казне, а ове године било је и неколико хапшења, казне предвиђене за правно лице су од 300.000 до милион динара, за одговорно лице у правном лицу и за физичко лице од 10.000 до 50.000 динара и за предузетника од 150.000 до 500.000 динара.

ШОК! БЕОГРАЂАНКИ СТИГАО РАЧУН ЗА ТЕЛЕФОН 120.000 ДИНАРА! Тек после годину дана открила ШОК ИСТИНУ! Све је почело на Златибору…

Ко изазивањем пожара нанесе велику материјалну штету или угрози нечији живот, може завршити и у затвору. Колико је изазивање пожара на отвореном опасно, сведочи и пример у Поморављу, када је због дима са њива дошло до ланчаног судара у којем је једна особа погинула.

САХРАНИЛИ ГА И ОПЛАКАЛИ, А ОН СЕ ПОСЛЕ 2 МЕСЕЦА ПОЈАВИО: Умало добила срчани удар кад га је видела! Ево како се ВРАТИО ИЗ МРТВИХ!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЛЕКАРИ СУ ПЛАКАЛИ КАДА ЈЕ УМРЛА! Родитељи девојчице која је преминула због екстазија донели ОДЛУКУ ВРЕДНУ ДИВЉЕЊА!

МИЛАН ПРИЈАВИО СЕВЕРИНУ ЗА НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ: Певачица му слала претеће поруке

Митровдан је полако за нама, али нам је донео ДОБРЕ ВЕСТИ – У понедељак ВЕЛИКА ПРОМЕНА

УХАПШЕНА СУДИЈА ОСНОВНОГ СУДА У ЛАЗАРЕВЦУ ЗБОГ ПРИМАЊА МИТА!

Вучић после дијалога: Не долазимо више у Брисел док не повуку противправне одлуке

(ВИДЕО) ЛОПОВ У ГАЋАМА ПРОПАО КРОЗ ПЛАФОН РЕСТОРАНА: Потукао се са гостима и побегао, а ево зашто је био без панталона!

(ВИДЕО) НЕСВАКИДАШЊА ПРИЧА БЕОГРАДСКОГ МОМКА Поседује невероватан таленат, а зарађује на бензинској пумпи!

Извор: Kurir.rs/Blic/Aleksandar

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Fri
30°
Sat
26°
Sun
27°
Mon