wikipedia.org
Занимљивости

После 37 година „Војаџер 1“ упалио потиснике!

Сонда „Војаџер 1“, најдаљи објекат од Земље који је људска рука направила, укључила је потиснике први пут после 37 година. Тим потезом сонди ће бити продужен живот за три године.

Научници из Насе послали су наредбе свемирској летелици да упали четири потисника како би установили њену способност да се креће помоћу десетомилисекундних пулсева.

Након слања, командама је било потребно 19 часова и 35 минута да стигну до „Војаџера 1“, а онда су научници морали још толико да чекају да би видели да ли је сонда реаговала.

И јесте, после скоро четири деценије „спавања“.

НОВИ ШОК У ХАГУ! У ПРАЉКОВОЈ ЋЕЛИЈИ ПРОНАЂЕНА МИСТЕРИОЗНА КОВЕРТА: Пре самоубиства оставио још једно писмо, ево за кога!

Да све буде још импресивније, слање сигнала било је само по себи велики изазов, јер „Војаџер 1“ користи програме који више нису у употреби, па су научници морали додатно да се помуче.

Успевајући да покрену помоћне потиснике, који су последњи пут коришћени 1980 године када је сонда пролазила поред Сатурна, инжењери сматрају да ће „Војаџер 1“ моћи још две до три године да шаље податке пре него што се потпуно угаси.

Сонда „Војаџер 1“ једно је од највећих достигнућа у испитивању свемира и заувек је променила астрономију, истражујући и шаљући вредне информације о међузвезданом простору.

Тренутно је од Земље удаљена скоро 21 милијарду километара.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ШОКАНТНО!Лазански оптужује досовску власт: ЗА МИЛОШЕВИЋЕВУ ГЛАВУ УЗЕЛИ 10.000.000 ДОЛАРА!

Одговор Арно Гујона на напад са америчке Н1

Саопштен услов за укидање санкција Русији

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
28°
Tue
27°
Wed
29°
Thu
30°
Fri