Фото: youtube.com
Политика Србија

Посланици о два образовна закона

Пред посланицима у Скупштини Србије данас су два образовна закона – предлог Закона о основама система образовања и васпитања и Закон о високом образовању.

Предлог Закона о основама система образовања и васпитања предвиђа доношење Националног оквира образовања као основе за израду нових наставних планова и програма.

Предлогом кровног просветног закона уводе се и новине у систему управљања и руковођења установама, па ће директори бити бирани искључиво на основу компетенција, а последњу реч при избору даваће министар.

Предвиђено је да се у пензију одлази са 65 година, а повећана је и одговорност наставника за квалитет наставе, оцењивање и поступање у случајевима кршења забрана, насиља и дискриминације.

Проширена је одговорност ученика и родитеља, а предвиђене су и новчане казне за насиље у школи, доношење алкохола и наркотика.

За родитеље, али и ученике уводе се и нове васпитно и васпитно-дисциплинске мере, друштвено користан и хуманитарни рад.

Законом је предвиђена могућност оснивања општинских савета родитеља, затим оснивање ученичких компанија и ђачких задруга.

Када је реч о Предлогу закона о високом образовању, предвиђено је да је услов за рангирање за упис у наредну студентску годину на терет буџета 48 ЕСП бодова.

Такође, тај акт предвиђа формирање Савета послодаваца на свакој високошколској установи, како би се успоставила веза високог образовања и приведе.

Предлогом закона даје се прилика наставницима, истраживачима и студентима да оснивају „спин-оф“ и „старт-уп“ компаније, као и могућност ангажовања у настави експерта из привреде.

Предвиђа се и увођење кратких програма студија и студија уз рад који омогућавају стицање практичних знања и вештина у складу са потребама тржишта рада.

Кроз јединствени информациони систем просвете уводе се регистри акредитованих студијских програма, запослених и студената, којима се додељује Јединствени образовни број за праћење напретка у високом образовању и основа за увођење новог система финансирања.

Предлогом закона о високом образовању значајно се унапређује систем акредитације кроз оснивање Националног тела за акредитацију, уводе се нови стандарди, као и поступак жалбе и процедуре за издавање дозволе за рад и упис студената тек након завршене акредитације.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Украјина тражи милијарде због губитка Крима

Нови начин борбе: У Сирији бесни подземни рат

Протест због миграната: Не пуштају децу у школу

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Wed
26°
Thu
28°
Fri
28°
Sat