nspm.rs
Политика Србија

Посланици четврти дан о амандманима

Скупштина Србије наставила је расправу о амандманима на четири закона из области образовања, међу којима је и Предлог закона о дуалном образовању. На те законе упућено је укупно 793 амандамана, о којима расрпава улази у четврти дан.

Како је предвиђено Предлогом закона о дуалном образовању, тај модел ће се реализовати у систему средњег стручног образовања, кроз теоријску наставу и кроз рад код послодавца.

У расправи, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић најавио је да ће влада 1. јанура 2018. донети уредбу која ће утврдити који је то опасан рад који се не препоручује деци у било којим околностима, па и у образовању.

Он је рекао да модел дуалног образовања није преписан од Немаца, Швајцараца или Аустријанаца, те да неће бити никаве брзине јер ће се закон примењивати од школске 2019/2020.

Шарчевић је рекао да је 200 компанија испунило услове и критеријуме за укључивање у дуално образовање које за сада има 19 профила.

Владајућа коалиција подржава увођење модела дуалног образовања у Србији, док опозиција и даље оштро критикује предожена решења, док поједини траже и повлачење тог закона.

Јуче се полемисало, између осталог, и о решењима која се односе на случај раскида уговора школа и послодаваца, па је тако поводом сумњи опозиције о заштити ученика, посланик СНС-а Марко Атлагић рекао да су уговором јасно дефинисане обавезе и једних и других, те да ће се у ситуацији раскида уговора знати ко преузима ученике.

Владајућа већина поново је одбацила наводе опозиције да ће дуално образовање заправо довести до „израбљивања ученика“ и стварања јефтине радне снаге.

Извор: РТС/Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Земан: Увођење антируских санкција било глупост

(ВИДЕО) ЗАСТРАШУЈУЋЕ ПРОГНОЗЕ НАУЧНИКА: Прете нам године без лета

Случај „Закинтос“ у Стејт департменту: Захтевају и од Тилерсона да гони Србе!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri