Foto: Shutterstock
Друштво Србија

Порука са Свете Горе свим брачним паровима: 5 правила за срећну породицу и живот без трзавица!

Правила из времена када је сваки Србин свој легитимитет потврђивао крштењем деце, слављењем крсне славе и упражњавањем православних обичаја који оплемењавају душе и зближавају људе

Вучић: Отворили су Пандорину кутију. Морам да изађем пред наш народ

Порука младенцима са Свете Горе каже да се брачни пар крштењем и венчањем удостојио да се уврсти у коло светих, што их обавезује на одмерено и богоразумно живљење ради сопственог поноса, поноса сутрашњег порода, а такође и ради поноса Цркве и отаџбине.

Склопили сте брак са благословом Цркве. Љубав и радост, честитост и храброст, понос и жртва постају осмишљени управо под тим црквеним благословом, због чега и јесте брак једна од светих тајни.

(ВИДЕО) ЗАСТРАШУЈУЋИ ПРИЗОРИ: Континент је већ почео да се цепа на два дела и то много брже него што су сви мислили!

Овај свети чин склапања брака у цркви је повод да своја размишљања трајно усмеравате ка следећим истинама:

1. Брак је најстарија установа божанског права

Бог је створио прве људе, Адама и Еву, благословивши их: Рађајте се и множите се, и напуните земљу и владајте њом (1 књ. Мојс. 1, 28).

ВЛАСНИК ИМАЊА КОД БЕОГРАДА НУДИ ПОСЕД СА КУЋОМ, ШУМОМ И ПОТОКОМ! Посед вредан 50.000 евра добијате БЕСПЛАТНО, уз само један услов!

2. Брак је постао пре државе и пре Цркве

На здравом браку почива и здрава држава. Црква добија добре своје чланове углавном из честите и побожне породице.

3. Породица је први вид Цркве

Она је „мала црква“ по речима светог Јована Златоустог. У првим вековима хришћанства, када цркве нису смеле да се граде и када су хришћани прогањани, породица је та која је замењивала цркву. На такву породичну цркву мисли апостол Павле кад каже: „поздравите и домаћу цркву њихову“ (Римљ. 16, 4), или кад поручује: „Поздравите браћу у Лаодикији, и Нимфона и домаћу цркву његову“ (Колош. 4, 15), или кад обавештава: „Поздрављају вас много у Господу Акила и Прискила са домаћом својом црквом“ (1 Кор. 16, 19).

Шешељ има идеју против беле куге! Ево који је његов предлог

pixabay.com

4. Породица је истовремено и „мала држава“

У првом браку, преко Адама и Еве, успоставља се прва земаљска власт као претеча сваке државне власти. Бог одреди Еви овако: „воља ће твоја стајати под влашћу мужа твојега, и он ће ти бити господар“ (1 књ. Мојс. 3, 16).

Пијемо воду пуну „краља отрова“: Изазива канцер и води у сигурну смрт, а у овим градовима Србије је ситуација најалармантнија

5. Појавом хришћанства света тајна брака је до танчина расветљена
Христос учи да муж и жена склапањем брака „нису више двоје, него једно тело“ ( Мат. 19, 6, Мар. 10, 8). Светост и узвишеност брака кроз чисту љубав између супружника тако је значајна да је са том љубављу упоређена љубав Христа према Цркви. Апостол Павле поручује: „Мужеви, волите своје жене као што и Христос заволе Цркву и себе предаде за њу“ (Ефес. 5, 21-25). Даље се исти апостол надовезује на Христове речи и каже: „Тога ради оставиће човек оца својега и матер и прилепиће се се жени својој, и биће двоје једно тело. Тајна је ово велика, а ја говорим о Христу и о Цркви. Тако и ви, сваки да воли онако своју жену као и себе самога; а жена да се боји својега мужа“ (Ефес. 5, 31-33).

ИСПЛИВАЛИ ДЕТАЉИ КАСАПЉЕЊА НОВИНАРКЕ: Милионер тело бушио ШРАФЦИГЕРОМ!

Овај страх који треба да осећа жена према мужу није страх који понижава и убија, већ страх који живот значи – страх Божји. Тај страх Божји треба да има и муж према жени, у смислу узајамног поштовања и честитости.

Осмишљен и освећен брак обавезује мужа и жену да у својој кући умножавају страх Господњи који радост значи. Свако одсуство благослова у кући пропраћено је нетрпељивошћу и свађом која лако прераста у мржњу.

МИОДРАГ (70) ЦЕО ЖИВОТ ТРАЖИ БЛАГО КРАЉА МИЛУТИНА: Копао сам крампом и будаком, где год сам посумњао да се можда налази!

Од вас младенаца – сутрашњих родитеља зависи хоће ли ваша деца припадати Цркви и у њој научити више о својим коренима, о славној прошлости богољубивог српског народа. Свој благослов, љубав и слогу пренесите и на своју децу, јер је то аманет који је Свети Сава оставио своме роду. Он је српској породици посвећивао велику бригу, свестан да на верујућој, јакој и здравој породици почива не само развијен црквени живот, него и уређена и снажна држава.

10 ДАНА УПОРНО ТРАГАО ЗА НЕСТАЛИМ СИНОМ МИЛУТИНОМ, ПА ГА ПРОНАШАО УТОПЉЕНОГ У РЕЦИ Отац Богомир неутешан: Дах ми је стао када сам угледао његово тело!

Ослањајући се управо на чврсту побожност и црквеност српске породице, Свети
Сава је успео да оснује самосталну Српску цркву, а Државу да овенча краљевством. То су она времена када је сваки Србин свој легитимитет потврђивао крштењем деце, слављењем крсне славе и упражњавањем православних обичаја који оплемењавају душе и зближавају људе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Шифра „381“: Какву подвалу је смислила Приштина за годишњицу бомбардовања Србије

Мислили су да ће њихова игра трајати заувек, а онда је дошао он и све их одувао…

ДРЕЦУН: Од Србије се очекује да потврди да је статус Косова завршена прича

ДОДИК: РС не може да спаси појединац

Извор: stil.kurir.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
13°
23°
Mon
26°
Tue
25°
Wed
21°
Thu