Printscreen
Друштво Србија

ПОРЕД ОВИХ МАЛИШАНА ПРОЛАЗИТЕ СВАКОДНЕВНО: Само у Београду их има 2.000, њихов дом је улица, а њихове приче сламају срца

АКО ПОЧНЕ ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ ТРЕБА БЕЖАТИ У ОВЕ ЗЕМЉЕ: Једна од њих нам је баш близу и може бити спас!

Свака пета сиромашна особа у Србији је дете, а само у Београду 2.000 малишана живи и ради на улици. По неким проценама, у целој земљи број те деце је дупло већи. Неки од њих, нажалост, од своје шесте године већ почињу да раде разне послове – чисте куће, продају предмете, скупљају секундарне сировине, перу шофершајбне како би помогли својим родитељима. Одређен број је често сексуално и радно експлоатисано.

Нажалост, у престоници постоје само два Свратишта где ова дечица могу да пронађу помоћ и уточиште, а од 2007. до 2017. године кроз ову институцију прошло је око 1.024 малишана.

Поводом Међународног дана деце која живе и раде на улици, а који се обележава у 130 земаља света данас, скренула се пажња на ту децу и на проблеме са којима се они свакодневно сусрећу.

Вратила се „жена зло“, тражи уништење Руса

Екипа Курира упутила се овим поводом у Свратиште, чији су корисници услуга деца узраста од пет до 15 година, која су због начина живота изложена вишеструким ризицима. Дочекала нас је група насмејане деце, нажалост, нека од њих још увек раде на улици како би помогли својим родитељима, али се боје да то кажу јер страхују да ће бити у проблему због тога.

Једна од корисница Свратишта, једнанестогодишња Љ. Ц., каже да је раније морала да ради како би новчано помогла родитељима, али је сада срећна јер више не ради.

– Срећна сам зато што се од септембра поново враћам у школу. Правила сам паузу, имала сам неке породичне проблеме, па сам понавља и сада ћу опет у пети разред. Иначе живим са оцем, мајка нас је напустила, није са мном… И јесам и нисам тужна због тога.. Не знам који је разлог, а тата је некако преболео – прича за Курир ова девојчица, која и поред свих тешкоћа има осмех на лицу.

(МАПА) ОВО ЈЕ РАСПОРЕД СНАГА НА МЕДИТЕРАНУ: Ево колико ратних бродова имају Руси, а колико Американци! ШОК!

Она има још четири брата и четири сестре, мајка их је повела са собом, а она и старији брат остали су са оцем.

– Тата ради у Градској чистоћи, ја му помажем око кућних послова. Раније сам радила, помагала сам родитељима.. Сакупљала по контејнеру, сировине, то смо после продавали.. Нисам никада просила, али сам скупљала сировине, било ми је мало тешко тада – прича нам она и наставља:

– Мајка нас је оставила пре шест, седам месеци, њу не виђам, а браћу и сестре виђам повремено.. У Свратиште свраћам три пута недељно, много ми је лепо овде, купам се, једем, играм са другом децом. Овде сам баш срећна, а волела бих да и друга деца која су имала такав проблем дођу овде, а знам да их има доста. Сретала сам их раније, морају све и свашта да раде и просе и дан данас неки то раде, а неки долазе и овде.. Ја сам много срећна што поново крећем у школу – завршила је своју Љ. Ц.

БРУКА – Глумац Миша Јанкетић подржао Мила! Студент из ЦГ му брутално одговорио!

Успели смо много деце да изведемо на прави пут

Координаторка Свратишта за децу Јасна Братичевић каже за Курир да највише деце која живе и раде на улици има у Београду.

– Сва та деца долазе из екстремно сиромашних породица. Неки од њих проводе већи део времена на улици са родитељима, помажу им, скупљају секундарне сировине, продају неке ствари, перу шофершајбне. За сваку државу је битно да уважи и права ове деце, да се та деца посматрају као једна група која је изузертно дискриминисана, која је стално на некој маргини. Постоји проблем са уважавањем и поштовањем права баш те деце. Због тога се ми залажемо, на овај дан, али и сваког другог дана, кроз наше услуге које нудимо тој деци, да им помогнемо на разне начине, кроз различите програме – објашњава Јасна и додаје:

– Наравно, има и злоупотребљене деце, изложени су ризицима, радној и сексуалној експлоатацији. На срећу, тај број је мањи. Ми смо јеидна организација која ради искључиво са том децом, имамо два Свратишта у Београду, радимо са више од 350 деце, идемо и на терене где они живе или раде. Успели смо много деце да изведемо на прави пут, а циљ нам је да сваком детету пружимо подршку и помогнемо.

ХАРАДИНАЈ ЗОВЕ АМЕРИКУ, ФРАНЦУСКУ И НЕМАЧКУ У ПОМОЋ: Инсистира да се умешају у дијалог са Београдом

Мора да се укључи читаво друштво

Заштитник грађана Зоран Пашалић поручио је да се у решавања овог проблема мора укључити читаво друштво.

– Деца улице најрањивији су и правно невидљив део нашег друштва, а њихова права су вишеструко угрожена – почев од безбедности до права на образовање и здравствену заштиту. Та деца су често сексуално и радно експлоатисана, жртве су насиља и дискриминације, најчешће живе у екстремном сиромаштву, у неформалним насељима, често без приступа текућој води и струји, у великом броју случајева без личних докумената и приступа институцијама – истакао је Пашалић и нагласио да се проблеми деце улице могу решити само одговарајућом међусекторском сарадњом надлежних државних органа и институција.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Италија може само да пружи логистичку подршку у удару на Сирију

ШЕШЕЉА ИЗБАЦУЈУ ИЗ СКУПШТИНЕ ЈЕР ЈЕ ОСУЂЕНИ ЗЛОЧИНАЦ! Неће ме спречити да откријем да је Ђинђић наручио убиство Ћурувије, поручује лидер СРС

Пентагон нема доказ о употреби хемијског оружја у Думи

(ФОТО) МОРА СТАЛНО ДА СЕ УЧИ! Ђоковић се оштри за нови почетак

Скот: Подржавамо кораке на формирању Заједнице српских општина

ДАВНО СЕ ОДСЕЛИЛА ИЗ СРБИЈЕ: Годинама је нико није видео, а сад се због улоге у Немањићима вратила КОРЕНИМА!

СКАНДАЛ! ЈАНКОВИЋ БИ ДА ПРОТЕРА РУСКОГ АМБАСАДОРА ИЗ СРБИЈЕ!

Извор: Kurir

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
26°
Sun
26°
Mon
26°
Tue