Српска народна партија
Политика Србија

Поповић: Влада води политику искључиво у интересу Србије

Русија је један од наших најближих и најискренијих пријатеља и земља са којом Србија има стратешку сарадњу, рекао је министар за иновације и технолошки развој у Влади Србије Ненад Поповић у интервјуу за руску државну агенцију "Тас". Додао је да је то његов став, али и чињеница која је доказана бројним пријатељским гестовима Русије према нашем народу и држави у прошлости.

Ненад Поповић је, на питање да ли му смета његова „русофилска“ прошлост у прозападном кабинету Ане Брнабић, истакао да „влада води политику искључиво у интересу Србије“.

„Зато се не бих сложио са оценама да је она прозападна, јер Влада одлично разуме и подржава развијање политичких и економских односа са Русијом јер је то управо у интересу моје земље. Као што сарађујемо и са западним државама када је то у интересу Србије“, нагласио је Поповић.

Према његовим речима, политика коју заступа коалиција СНС председника Србије Александра Вучића и Српске народне партије, добила је највећу подршку народа на изборима, а то је политика која дефинише две веома важне тачке у односима Србије и Русије.

„А те две тачке су да Србија никада неће увести санкције Русији и да никада неће постати члан НАТО-а. То је политика која има подршку народа Србије и коју је Влада Републике Србије у обавези да спроводи“, рекао је министар за иновације и технолошки развој и додао да је Влада захвална Русији и руском председнику Владимиру Путину на принцпијелној подршци територијалном интегритету и суверенитету по питању КиМ.

Говорећи о заоштравању ситуације у неколико земаља на Балкану, за коју Запад оптужује Русију, Поповић је оценио да је заоштравање ситуације последица настојања НАТО-а и појединих западних сила да све балканске државе уђу у овај војни савез и да тиме НАТО успостави пуну контролу на Балкану.

„Тако је и поред противљења већине грађана Црна Гора ушла у НАТО. А сада запад сличну ствар покушава у Македонији. Циљ свега овога је и да се изврши додатни притисак на Србију да промени своју политику војне неутралности. Велики проблем је и проглашење независности лажне државе Косово, уз подршку НАТО земаља. На Србију се врши притисак да то проглашење призна и да на Косову буде створена војска која би била део НАТО пакта“, рекао је министар за иновације и технолошки развој.

Према његовим речима, још један проблем који ствара тензије је притисак запада да балканске земље почну да воде непријатељску политику према Русији и да јој уведу санкције.

„Србија ће наставити да води самосталну и независну политику не приступајући НАТО нити било ком другом војном савезу. Ми ћемо одолети притисцима, сачуваћемо Косово, нашу војну неутралност и пријатељство са Русијом“, оценио је Поповић.

Политичке односе Србије и Русије назива најбољим политичким односима у историји, наводећи да и економски односи имају велики потенцијал за раст, нарочито у областима дигиталне економије, иновација и технолошког развоја.

„За Србију су значајна искуства Русије у развоју електронске јавне управе, паметних градова, паметног транспорта, изградње иновационе инфраструктуре. Желимо ближу сарадњу српских и руских научно-истраживачких организација и универзитета, као што је Универзитет Инополис, где можемо много тога новог да видимо из области ИТ-а, роботике, вештачке интелигенције“, рекао је министар за иновације и технолошки развој .

Како је рекао, са руским министром за телекомуникације и масовне медије Николајем Никифоровим договорено је потписивање меморандума о сарадњи две земље у области иновација и дигиталне економије, који би подразумева размену искустава, кадрова, сарадњу универзитета и научно-истраживачих центара, као и иновативних, високотехнолошких и ИТ компанија из Србије и Русије.

Упитан да прокоментарише стање српске дијаспоре у региону, Поповић је рекао да су и основна људска права и безбедност српског народа на Балкану угрожени.

„У Црној Гори на делу је својеврстан идентитетски геноцид, поништавање српског наслеђа те државе и ускраћивање најосновнијих права Србима. У Хрватској се наставља прогон Срба започет још за време НДХ која је била Хитлеров савезник у Другом светском рату. У Македонији нова Влада оптужује Србе као фактор нестабилности. Притисци на суверенитет Републике Српске не престају“, оценио је министар за иновације и технолошки развој.

Као решење тог проблема Поповић види доношење Декларације о очувању српске нације, коју су најавили председник Србије Александар Вучић и председник РС Милорад Додик.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЖЕЛЕЗЊАК: Боримо се против вештачког сукоба Црне Горе са Русијом и Србијом

САД дозволиле Јужној Кореји да увећа снагу својих бојевих глава

Примећен лет ракета ка обали Северне Кореје?

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
2°
18°
Sat
18°
Sun
17°
Mon
10°
Tue