СНП
Србија

Поповић: Сарадња науке и привреде основа за развој Србије

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се у Бриселу са директором Генералног директоријата за истраживање и иновације Робертом Јан Смитом, а након тога је поручио да је сарадња науке и привреде основа за дугорочни развој Србије.

Влада Србије, рекао је Ненад Поповић, предузима конкретене мере у циљу јачања веза између науке и привреде и унапређења иновационе и технолошке инфраструктуре у Србији.

„Финансирање науке у Србији је углавном од стране државе, а потребно је да постепено, највећим делом, финасирање буде од стране привреде. То је процес који се већ догодио у најразвијенијим државама. Зато су нам иновације и технолошки развој од кључне важности у наредном периоду“, рекао је Поповић.

Према његовим речима, иновације и технолошки развој довешће до већег коришћења научно истраживачког потенцијала Србије од домаће привреде.

„Желимо да на сваки начин мотивишемо домаће привреднике да користе знања института, факултета и научно-истраживачких организација јер тиме имамо више иновација и бољи технолошки развој, а то доприноси већој конкурентности српске индустрије, већем извозу и отварању нових високо технолошких радних места“, каже министар Поповић.

Поповић је нагласио да Европска комисија даје пуну подршку Србији у циљу што бољег коришћења европских фондова намењених за иновације и технолошки развој као и да Србија умногоме већ користи та средства поготово кроз програм „Хоризонт 2020“.

Додао је да Србија креће у развој и примену концепта Индустрија 4.0 што подразумева потпуну дигитализацију свих процеса од пројектовања, преко планирања, изградња, производење, логистике и продаје.

„Србија у процесу дигитализације своје индустрије може много да учини и тако да у наредном периоду прескочи простор који је изгубљен због санкција и ратова. Дигитализација и Индустрија 4. 0 су идеални за Србију како бисмо ухватили колосек са другим европским државама и били на истом нивоу са њима и у индустријском смислу“, закључио је Поповић.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Невероватан снимак поларне светлости направљен из свемира (ВИДЕО)

Српска листа: Не дамо наше гласове војсци „Косова“

Иран дроновима напао џихадисте у Сирији (ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
29°
Sat
31°
Sun
31°
Mon
28°
Tue