srpskanarodnapartija.rs
Економија Србија

Поповић: Русија отворена за сарадњу у ИТ сектору

Министар за иновације и технологију Ненад Поповић састао се у Москви са руским министром за везе и масовне комуникације Николајем Никифоровим и најавио скоро потписивање Меморандума који ће бити платформа за сарадњу српских ИТ и технолошких компанија, истраживачких института са руским.

Ненад Поповић је након састанка са руским колегом истакао да је огроман потенцијал економске сарадње између Србије и Русије, а посебно потенцијал који је сада неискоришћен, у сарадњи у области иновационих технологија и у науци.

 Оценио је да је данашњим сусретом отпочела потпуно нова ера у развоју економских односа у иновационој делатности и новим технологијама.

„Договорили смо се да ћемо у наредном периоду потписати Меморандум о сарадњи који ће бити платформа за сву могућу сарадњу коју могу да остварују и наше младе ИТ компаније и све технолошке компаније, научно истраживачки институти и академска заједница поготово у форми која би омогућила размену искустава, кадрова, обуке, образовања…“, рекао је министар Поповић.

Указао је на то да је Русија данас један од лидера у електронској управи, да можемо да користимо та искуства и у том смислу додао да ће нам та земља на најбољи могући наћин презентовати све што је урадила на том пољу.

Како је рекао, са руским колегом је разговарао и о програму дигиталне економије, и додао да треба да користимо њихово знање и искуство не само у сфери државних институција него пре свега у индустрији, у примени информационих технологија у конкретним индустријама, машиноградњи, роботици, електротехници, а нарочито у прехрамбеној производњи и пољопривреди.

„Руска страна је заиста потпуно отворена за сарадњу. Спремни су да нам помогну у дигитализацији Србије, да размене своја искуства и знања и отворе све оне платформе на којима су радили последњу деценију“, навео је Поповић који је назначио и да је Русија као свој приоритет за 2018. годину поставила да 70 одсто грађана користи интернет услуге државе и градова.

Поповић сматра да размена стручњака, младих компанија, а поготово образовног кадра може много да допринесе Србији, посебно у процесу дигитализације који ће се, очекује, интензивно развијати у наредним годинама.

Подвукао је да Србија има потпуно слободан приступ руском тржишту те да и ИТ компаније и технолошке компаније могу на том тржишту да услуге и прозводе продају без царина и имају потпуно отворен приступ.

Министар је назначио и да је договорена сарадња између наших технопаркова у Београду, Нишу и Новом саду са најмодернијим технопарковима у Москви и Татарстану, што ће, оценио је, донети много обостране користи.

„Са своје стране Влада Србије ће учинити све да омогући приступ нашим ИТ стручњацима, инжењерима на руско тржиште, а са друге стране министар Никифоров је изразио жељу да и њихове ИТ компаније, а поготово инвеститори дођу у Србију и траже заједничке пројекте где могу да инвестирају“, рекао је Поповић.

Сигуран је и да ће младе српске технолошке компаније, истраживачки и развојни центри, а поготово иновационе компаније имати много могућности за ширење сарадње са руским компанијама, а поготово инвеститорима.

Министар је назначио и да је пренео поруку руководства Србије и захвалност Русији и председнику Руске Федерације Владимиру Путину за врло принципијелан став по питању Косова и Метохије и додао да је политичка сарадња на највишем могућем нивоу и да је сигуран да ће и у будућности бити настављена.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Више нећете моћи ни пиво да попијете: Мења се закон, смањује се границa за пијанство

ШЕШЕЉ: Кривична пријава против Лабуса, а Брнабићева личним примером да подигне наталитет

Вучић поручио хрватском дечаку: Навијај за Звезду или Партизан, а не за мале клубове као што су Ријека, Хајдук и Динамо (ВИДЕО)

Трагедија у Врању: Малолетници возили „Ауди“ по граду, погинуо дечак има тешко повређених

Русија: Мигови стижу у Србију до краја године, настављају се разговори о С-300

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
29°
Tue
31°
Wed
30°
Thu
26°
Fri