Регион

ПОНОВЉЕНО СИЛОВАЊЕ У РЕЖИЈИ ДРЖАВЕ: Српкињи коју су силовали хрватски војници одбијен статус жртве

Министарство хрватских бранитеља одбило је признати статус жртве жени која је 1993. године заробљена, мучена и вишеструко силована у војном затвору Кулине код Шибеника, информирала је јавност Документа.

СКАНДАЛ! ЈАНКОВИЋ: Србија да докаже да су Дечани и Грачаница српски манастири

Напросто, Повереништво за жртве сексуалног насиља, које ради при споменутом министарству, „није поклонило веру наводима из оптужнице у односу на сексуално злостављање именоване те је закључило да именована није била жртвом сексуалног насиља у Домовинском рату“.

„Именована“ о којој је Поверенство одлучивало жена је српске националности, а за почињена зверства која је преживела осумњичени су припадници Хрватске војске.

(ВИДЕО) ИНЦИДЕНТ У СКУПШТИНИ: Бошко гађао мишем од лаптопа Мартиновића у лице!

У исто време, „именована“ – вишеструко силована жена српске националности – сведок је оптужбе у судском процесу који се пред хрватским правосуђем води против оптужених припадника 72. бојне Војне полиције Хрватске војске. За злочине их терети Државно тужилаштво Републике Хрватске.

Вишеструко силована жена данас живи у иностранству, а сведочила је путем видео линка. Обрана оптужених тражила је да се њено сведочење издвоји, али судији је то одбила, а њену одлуку потврдио је и Врховни суд.

ОГЛАСИО СЕ МАРТИНОВИЋ НАКОН ИНЦИДЕНТА СА БОШКОМ – ево шта је рекао

Жртва силовања, којој је Министарство одбило признати тај статус, сведочила је овако: „Чувала сам благо на ливади, кад је дошла хрватска војска с црним тракама око главе. Рекли су нам да не бјежимо, иначе ће нас убити. Душану Ј. избијени су зуби. Одвели су нас у ћелију у Кулине величине два са три метра. Били су ту Душан и друга М. К. Прву ноћ нас нису дирали, другу ноћ су нас тукли и претили да ће нас заклати. Долазили су Периша и Дулиша, први је био мањи, с црном косом, а други с плавом. Улазили су у ћелију, гасили светло. Периша ме тукао палицом, стављао пиштољ у уста и нож под врат. Ноћу су долазили по мене у ћелију и водили ме у собу преко пута. Изгасили би светло, скинули ме голу. Ћутали су и силовали ме на поду или на столици. Морала сам лизати нечији полни орган. Ако не би то урадила, тукли би ме. Када сам то радила, везивали би ми очи да ништа не видим. Сећам се да је то једном тражио један дебели мушкарац. Силовали су ме десетак пута. Када би ме одводили ја бих вриштала. Нисам могла плакати јер нисам имала суза, али сви су ме могли чути у затвору.“

БЕЖАЛА КРОЗ ПРОЗОР У ДОЊЕМ ВЕШУ: Девојчицу (14) отели и 5 дана дрогирали и силовали! 20 мушкараца се иживљавало над њом!

Судски поступак у којем је жртва силовања сведочила у првом ступњу је окончан: судско виеће оптуженима, Дамиру Боршићу и Мирославу Периши, дало је по две године затвора. Успут речено, управо ових дана изречена је једном хрватском грађанину казна за ломљење прстију; четири ипо године затвора.

За разлику од Државног тужилаштво Републике Хрватске и првог суда у процесу против оптужених из Војног затвора Кулине, Министарство бранитеља, односно његово Поверенство за жртве сексуалног насиља, „није поклонило веру наводима из оптужнице у односу на сексуално злостављање именоване те је закључило да именована није била жртвом сексуалног насиља у Домовинском рату“. Одлука у прилог старој тези да у обрамбеном рату злочин не може бити почињен.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

УВОДЕ НАМ НОВА ПРАВИЛА: Власници старијих аутомобила ће због овог да полуде!

ПРЕТИ ЗРАЧЕЊЕ: Русија потврдила повећану радиоктивност изнад Урала

Матвијенкова Вучићу: Путин вас чека у Москви

Извор: lupiga.com

 

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
31°
Thu
24°
Fri
24°
Sat
25°
Sun